Biereloth trok vorig jaar ruim duizend bierliefhebbers. Vorig jaar schonken vijftien lokale brouwerijen hun bieren. Dit jaar zijn dat er zestien. (Foto: Peter de Koning).
Biereloth trok vorig jaar ruim duizend bierliefhebbers. Vorig jaar schonken vijftien lokale brouwerijen hun bieren. Dit jaar zijn dat er zestien. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

VERNIEUWD BIERFESTIVAL MET OUDERWETS LEKKERE BIEREN

Leren brouwen tijdens Biereloth 2.0

Het Boxtelse bierfestival Biereloth wordt zondag voor de 23e keer gehouden. In de Rozemarijnstraat bij café Becoloth presenteren verschillende Nederlandse, drie Spaanse en een Duitse bierbrouwerij het beste wat zij op fles en tap te bieden hebben. De bezoekers kunnen genieten van liefst 81 verschillende speciaalbieren in zestien kraampjes. En dankzij de vernieuwde website www.biereloth.nl die ook geschikt is voor smartphones weten zij precies bij wie zij moeten zijn voor hun favoriete brouwsel.

De bierliefhebbers die het Boxtelse festival aandoen, vinden op de site een plattegrond met alle aanwezige kraampjes van de brouwerijen en de bieren die daar worden aangeboden. Gebruikers kunnen via hun smartphone op een van de kraampjes drukken waarna de verschillende speciaalbieren in een nieuw venster verschijnen. Door vervolgens op een van die namen te drukken, krijgen lezers uitleg over het drankje.

LOKALE BROUWERIJEN

Net als voorgaande editie is de Boxtelse thuisbrouwerij De Kater weer van de partij. Ook de lokale brouwerijen De Proosterij uit Liempde en Vandeoirsprong uit Oirschot doen dit jaar mee.

De Proosterij zal de gelegenheid aangrijpen om haar blondbier, tripel en quadrupel aan een groter publiek voor te stellen. De Liempdse onderneming verzorgt bierproeverijen met de zeven verschillende brouwsels in het assortiment. Tijdens Biereloth zal De Proosterij ook een workshop bierbrouwen geven.

Brouwerij Vandeoirsprong bezoekt dit jaar Biereloth voor het eerst. De vier vaste brouwsels van deze specialist en het steeds wisselende seizoensbier zijn alweer een poos op verschillende plaatsen in de regio verkrijgbaar.

NEDERLANDS

Een andere bijzondere Brabantse brouwerij die het festival aandoet, is het Bredase Frontaal, actief sinds 2015. Deze nieuwe speler op de speciaalbiermarkt timmert hard aan de weg en heeft met zijn Rodesian American Barleywine zelfs een ijzer in het vuur om de titel 'Brabants Lekkerste Bier 2017' te winnen.

Iets boven Breda wordt in het dorpje Wagenberg het zogeheten Ramses Bier gemaakt. 24 jaar geleden werd het eerste biertje van de gelijknamige brouwerij geproduceerd in het Amerikaanse Oregon. Sinds 2013 staat Ramses Bier in de gemeente Hooge Zwaluwe. De brouwerij maakt zoveel mogelijk gebruik van biologische ingrediënten en biedt tijdens Biereloth liefst acht verschillende speciaalbieren aan.

Net als Ramses Bier, gebruikt ook de Amsterdamse brouwerij Walhalla Amerikaanse invloeden. In 2016 werd de Heimdall Imperial Rye bock van deze brouwer uitgeroepen tot het lekkerste bockbier van Nederland in de zware categorie.

Een andere Noord-Hollandse deelnemer van het festival die tot de verbeelding spreekt, is de Haarlemse brouwerij 't Uiltje. Daar worden bieren gemaakt met uiteenlopende en extreme smaken. 'FF lekker met je bek in het zonnetje' of 'Dr. Raptor' zijn enkele creatieve namen die passen bij de eigenzinnige brouwer.

INTERNATIONAAL

Hoewel Duitsland te boek staat als het traditionele bierland, wordt daar ook volop geïnnoveerd. Brauerei Kundmüller uit Viereth wil dat laten zien met hun Weiherer craftbieren. Daarnaast is er een kraam waar de bezoekers kennis kunnen maken met Spaanse speciaalbieren van de brouwerijen Mahou-San Miguel, Nomada en La Vella. De organisatie belooft bieren die voor de meeste bezoekers nog onbekend zijn, maar zeker het proeven waard.

Naast de nieuwe gezichten is er ook een aantal vaste gasten weer aanwezig tijdens Biereloth: De Blauwe IJsbeer, Oldskool, Het Hijgend Hert, de Texelse bierbrouwerij en de Muifelbrouwerij. De Halsche Stoombrouwerij doet voor de tweede keer mee aan het Boxtelse festijn. De Boxtelse band vanBakkus verzorgt de muziek.

Het festival begint zondag om 13.00 uur in het centrum van Boxtel in de Rozemarijnstraat. De toegang is gratis en de taps zijn open tot 19.00 uur. Voor meer informatie neem contact op met de_bierkamer@hotmail.com of bezoek de website www.biereloth.nl.