Afbeelding
Foto: Peter de Koning

NIEUWE KOELVITRINES KLAAR VOOR GEBRUIK

Voedselbank Boxtel voorbereid op opening

PÅL JANSEN

De vrijwilligers van Voedselbank Boxtel maken zich op voor de opening van hun nieuwe onderkomen aan de Achterberghstraat. Maandag werden de nieuwste aanwinsten geleverd: twee grote koelvitrines. Momenteel zijn de vrijwilligers begonnen met de schoonmaak, wordt het pand verder ingericht en is het overhevelen van producten begonnen.

Met een roze doek in zijn hand en een sopje naast zich is vrijwilliger Evert van Houtum druk in de weer met het schoonmaken van de stellages waarop straks allerlei droogwaren, zoals wasmiddelen en koffie, komen te staan. ,,Kom je mee schoonmaken?", grapt Van Houtum.

BUDGET

Van Houtum coördineert momenteel het vervoer van alle producten vanaf de oude locatie aan het Ronduutje naar het nieuwe pand aan de Achterberghstraat. Vorige week zijn de stellages daarvoor geleverd. ,,We hebben die ook voor een mooie korting aan kunnen schaffen", vertelt voorzitter Arjen Witteveen van de stichting Voedselbank Boxtel. ,,En zo gaat het de hele tijd."

Het budget zou namelijk ruim zijn overschreden wanneer de stichting alle spullen die zij kreeg of waarop een fikse korting zat, nieuw moest aanschaffen, benadrukt de voorzitter. Én als alle geleverde arbeid van de vrijwilligers betaald moest worden uiteraard. ,Maar we komen goed uit en liggen op schema."

Door de flinke besparingen heeft stichting Voedselbank Boxtel een aantal belangrijke investeringen kunnen doen, zoals de twee grote koelvitrines die maandag zijn geleverd. Maar ook een grote koel- en vriesruimte die in een lokaal op maat zijn ingebouwd. Witteveen: ,,Zaken als de elektriciteit maar ook voedselveiligheid moeten in orde zijn. Overigens kregen we op de vitrinekasten nog een mooie korting van leverancier Smeva."

De twee koelvitrines zijn, naast het koelen van verse producten, bedoeld om de Voedselbank ook in te richten als een soort winkeltje. ,,Cliënten kunnen straks zelf aanwijzen wat ze willen. In het huidige pand moeten ze zeggen wat ze nodig hebben en dan gaat een vrijwilliger het halen. Op deze manier wordt het overzichtelijker", vertelt voorzitter Witteveen. ,,Voor de vitrines staan straks tafels met daarachter vrijwilligers. Zij helpen de mensen met hun boodschappen op vertoon van een pasje van de Voedselbank."

Ook aan de privacy is gedacht. ,,We richten een aparte ruimte in waar mensen kunnen wachten als dat nodig is. Eerst stonden zij buiten."

OVERHEVELEN

De laatste producten worden in het weekend van vrijdag 15 september overgeheveld naar het nieuwe onderkomen van de Voedselbank. Vanaf dinsdag 19 september halen de bezoekers hun boodschappen voortaan aan de Achterberghstraat.

In de hal staat al een aantal containers met de eerste artikelen. ,,Er zijn al een heleboel spullen verhuisd", aldus bestuurslid Jan Geerts. ,,De verse producten kunnen natuurlijk pas als laatste. Naast het verhuizen van alle spullen en artikelen, zijn we alles aan het inrichten en al druk bezig met de schoonmaak. We hebben de komende weken een strak regime", zegt Geerts met een knipoog.

De officiële opening van de Voedselbank vindt op maandag 2 oktober om 17.00 uur plaats door burgemeester Mark Buijs.

FOTO ONDER: De koelvitrines zorgen volgens voorzitter Arjen Witteveen voor meer overzicht en ze moeten bijdragen aan de winkelformule van de Voedselbank. (Foto: Peter de Koning).