Afbeelding
Foto: Peter de Koning

TUINLEIDERS EFFENEN PAD OP WEG NAAR PROFESSIONALISME

Voedseltuin gebaat bij goed teeltplan

MARC CLEUTJENS

De Voedseltuin op het terrein van De Kleine Aarde heeft het eerste groeiseizoen er bijna opzitten. Binnenkort worden de laatste slaplantjes geplant, de komende maanden worden de laatste groenten geoogst. Helicon-student Amanda van Oudheusden (20) werkt momenteel aan een ontwerp om de Voedseltuin beter in te richten. Ook stelt ze een teeltplan op dat ervoor zal zorgen dat het aanbod van de Voedseltuin beter afgestemd kan worden op de vraag van cliënten van de Voedselbank.

Van Oudheusden studeert Ecology & Wildlife op de Helicon-opleiding in Geldermalsen en heeft in de Voedseltuin in haar woonplaats een puik stage-adres gevonden. ,,Dat moest trouwens nog wel even geregeld worden", lacht de Boxtelse. ,,Maar in korte tijd kon de Voedseltuin aangewezen worden als erkend leerbedrijf. Ik ben hier tien weken lang elke dag te vinden." De studente buigt zich over een betere inrichting van het huidige perceel van de Voedseltuin. ,,Dat is eerder dit jaar ingericht, maar er is te weinig ruimte tussen de groentebedden." Ze schetst ook een ontwerp voor het tweede perceel dat de Voedseltuin ook gaat benutten. Die plek bood vroeger onderdak aan een ecowoning.

Van Oudheusden legt uit dat de Voedseltuin veel baat zal hebben bij een goed teeltplan. Hoewel met veel succes talrijke groenten geteeld en geoogst worden, is duidelijk dat vaak te veel producten gelijktijdig van het land gehaald moeten worden. ,,Dat leidt ertoe dat er teveel verse groenten beschikbaar komen en het aanbod veel groter is dan de vraag van de cliënten van de Voedselbank." In haar teeltplan zal de studente aangeven op welke wijze percelen ingezaaid kunnen worden. ,,Door het zaaien en planten beter te spreiden, lukt het straks beter om de oogst beter af te stemmen op de vraag."

Ze houdt daarbij rekening met de ligging ten opzichte van zon en schaduw, maar ook welke gewassen op welke plek moeten groeien. ,,Je kunt bijvoorbeeld niet drie keer op rij kool telen op één plek omdat dat ziekten in de hand werkt." Van Oudheusden sprak deze week de verwachting uit dat de Voedseltuin na een eerste, experimenteel jaar straks nog succesvoller zal zijn. Na haar stage wil de Boxtelse betrokken blijven bij de voorziening. ,,Als ik straks een keer een weekje vakantie heb, denk ik dat ik hier als vrijwilliger aan de slag ga."

TUINLEIDERS

Onder regie van Theodoor van Leeuwen beleeft de Voedseltuin een vliegende start. Dat kan dankzij de inzet van enkele tuinleiders, die de dagelijkse regie hebben, en natuurlijk tal van vrijwilligers; de teller staat nu op ruim twintig mensen, die volgens toerbeurt en met enige regelmaat aan het werk zijn op het perceel nabij De Kleine Aarde. Een van de nieuwe tuinleiders is Sjaak Beirnaert, die deze week onder meer werd bijgestaan door 'mede-tuinleiders' Wim Ketelaars en Bert van de Nostrum. Het drietal is blij met de tips en aanwijzingen die studente Van Oudheusden dagelijks geeft. ,,Voor ons is dit geen dagelijkse kost en we zien dat Amanda goed weet welke stappen gezet moeten worden."

Met Beirnaert is Ketelaars onder meer actief als lid van Lionsclub Dommel & Aa. ,,Onze serviceclub wil graag sponsoren met geld, maar we vinden dat we ook best de handen uit de mouwen kunnen steken. We dragen zo bij aan duurzaamheid, steunen een goed doel en laten zien hoe inwoners kunnen meewerken om Boxtel een stukje mooier en beter te maken", zegt Ketelaars. Beiden zijn breed inzetbaar en werken in de tuin of doen klusjes.

Dat doet ook Van de Nostrum, die deze week onder meer de waterleiding repareert, de veldschuur opruimt en met de anderen een grote koelcel bouwt. ,,Die koelcel is afkomstig van de Voedselbank en helpt de Voedseltuin om vers geoogste groenten langer op te slaan. Nu komt het nog te vaak voor dat we alle geoogste groenten meteen moeten afleveren aan de Voedselbank omdat ze anders bederven. Straks kunnen we bijvoorbeeld prei of boontjes langere tijd bewaren op onze eigen grond."

ARBEIDSMARKT

De Voedseltuin is naast erkend leerbedrijf ook een plek waar steeds meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag kunnen. Tuinleider Beirnaert vertelt dat er nauwe contacten met WSD Groep zijn gelegd om tijdelijk een werkplek te bieden. De werkzaamheden zijn gevarieerd en vinden plaats in de tuin, maar ook in en om schuurtjes. ,,Belangrijk is dat mensen hier een fijne werkplek vinden waar ze zich thuis voelen", meent de tuinleider. Dat geldt ook voor jongeren die via Buro HALT in de Voedseltuin aan de slag gaan.

FOTO BOVEN: Stagiair Amanda van Oudheusden van Helicon Opleidingen poseert met de tuinleiders Sjaak Beirnaert, Wim Ketelaars en Bert van de Nostrum in de Voedseltuin. (Foto: Peter de Koning).