Afbeelding
Foto: Huub Thorissen

Kunst op Stapel (12) 'Open Vensters'

In kasteelpark Stapelen zijn tot en met zondag 24 september kunstobjecten in de openbare ruimte te zien tijdens de gratis toegankelijke biƫnnale Kunst op Stapel. Brabants Centrum publiceert een serie waarin wekelijks de diverse kunstwerken nader worden toegelicht door kunstenaar Huub Thorissen, bestuurslid van Kunststichting Boxtel (KSB). Deze keer bespreekt hij 'Open Vensters' van Theo van Keulen uit Sterksel.

,,Open Vensters is een koepel met 45 vensters waardoor je de hele omgeving kunt waarnemen, het verbeeldt de openheid van de Nederlandse maatschappij", zegt de kunstenaar. Is dit het beeld van zichtbaarheid in de politiek of van de zichtbaarheid in organisaties? Of de zichtbaarheid van een organisatie die zorgt voor transparantie bij overheden, bedrijfsleven, banken en organisaties? Men kan nog veel meer vragen hebben over de openheid van de Nederlandse maatschappij.

,,Als je de koepel van binnenuit bekijkt krijg je een vleugje mee van het Pantheon in Rome", aldus Van Keulen. In 125 na Christus liet keizer Hadrianus het Pantheon bouwen in zijn huidige ronde vorm voor alle goden in het Romeinse Rijk. Keizer Phocas schonk de tempel in 609 aan paus Bonifatius IV. Die maakte van het gebouw een kerk. Om deze reden is het Pantheon nooit afgebroken, wat bij de meeste andere niet-christelijke tempels in Rome wel gedaan is.

Het ronde gebouw met een zuilengang heeft een gewelf dat bestaat uit een grote koepel die is uitgevoerd in metselwerk en ongewapend beton van wel zeven meter dik. Het gewelf bestaat verder uit een met vierkante, holle ruimtes versierde koepel met boven in het midden een opening met een diameter van negen meter. De vloer van het Pantheon is licht gebogen om het regenwater af te voeren. (Foto: Huub Thorissen).