Jan van Weert (links) werd afgelopen weekend gehuldigd door de Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging (KNPV). (Foto: Peter Verrijdt).
Jan van Weert (links) werd afgelopen weekend gehuldigd door de Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging (KNPV). (Foto: Peter Verrijdt). Foto: Peter Verrijdt

GOUDEN SPELD VOOR BEKENDE BOXTELSE HONDENLIEFHEBBER

Eerbetoon KNPV aan Jan van Weert

De Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging (KNPV) heeft afgelopen weekend uitgebreid stilgestaan bij de tomeloze inzet die Jan van Weert voor deze organisatie aan de dag heeft gelegd. De Boxtelaar is zestig jaar verbonden aan de KNPV en was al die jaren op vele fronten actief.

Op 18-jarige leeftijd werd Van Weert al lid van de KNPV. Daarvoor was hij achter de schermen al betrokken bij de vereniging die zich inzet voor het wel en wee van de hondensport en de training van politiehonden. In 1957 sloot hij zich officieel aan bij de KNPV.

Van Weert begon toen met het trainen en oefenen met zijn hond en ging aan de slag om ook de taak als pakwerker onder de knie te krijgen. Hij slaagde voor zijn examen en vervulde die taak met verve. Hij was vele jaren 'algemeen helper' en zorgde ervoor dat meerdere honden goed voorbereid naar de politiehondenkeuring konden gaan.

De Boxtelaar – verbonden aan de club Wacht u voor de hond – verdiepte zich verder in het vak en volgde de opleiding tot keurmeester en later keurmeester PH1, PH2, object en speurhond. Na het behalen van diverse diploma's en getuigschriften ontpopte Van Weert zich als een graag geziene keurmeester tijdens activiteiten in heel Nederland. In die tijd gold binnen de politiehondenwereld dat de punten die Van Weert uitdeelde dan ook écht verdiend waren toegekend. Hij schreef alle opmerkingen tijdens alle keuringen heel bewust met pen en niet met potlood; ze konden nimmer uitgewist worden...

Gedurende zijn carrière binnen de KNPV heeft Van Weert vele pakwerkers en keurmeesters opgeleid. De theoretische kennis kregen de cursisten voorgeschoteld in huiselijke kring. Ze werden doorgaans thuis ontvangen bij Van Weert en diens echtgenote Marthie. Die stond altijd klaar met een kopje koffie, een stukje worst en een blokje kaas.

Van Weert is ook na zestig jaar nog altijd nauw betrokken bij de KNPV. Hij treedt op als keurmeester of verricht andere hand- en spandiensten, onder meer tijdens kampioenschappen waar veel politiehonden en hun begeleiders in actie komen. Tijdens de feestelijke bijeenkomst van de KNPV kreeg Van Weert uit handen van enkele bestuursleden een gouden speld en een oorkonde, als blijk van waardering voor zestig jaar trouwe dienst.