Afbeelding
Foto: Peter de Koning

STICHTING DOET AANGIFTE NA VERNIELING ZITBANK

Dommelbimd doelwit van vandalisme

Natuurgebied Dommelbimd tussen kasteel Stapelen en het Jacob-Roelandslyceum is regelmatig doelwit van vandalisme en vervuiling. Dat meldde het bestuur van de stichting Dommelbimd deze week.

Van het laarzenpad in de Dommelbimd, dat een jaar geleden werd opengesteld voor wandelaars, is het afgelopen jaar veel gebruik gemaakt. Mensen genieten van de natuur en de rust. De bankjes op de 'beleefplek' aan de Dommel nodigen uit om te genieten van het uitzicht. Het bestuur en de vele vrijwilligers van de stichting Dommelbimd krijgen veel positieve reacties. ,,Helaas zijn er ook gebruikers die op deze mooie plek hun afval laten slingeren en vernielingen aanrichten`, liet het bestuur deze week weten. ,,Zo is een van de mooie banken met opzet totaal vernield. Dat is niet alleen zinloos maar vooral erg jammer." Het bankje werd geschonken door meubelmaker Martien Roestenburg van meubelmakerij Den Berg in Liempde.

DRINGEND BEROEP

Het bestuur van Dommelbimd deed deze week een dringend beroep op alle gebruikers van het laarzenpad om geen afval achter te laten in het natuurgebied. ,,Neem je lege zakjes, blikjes, sigarettenpeuken et cetera mee terug naar huis en deponeer je afval daar waar het hoort. Samen kunnen we dan nog lang genieten van dit mooie gebied en houden we het ook voor de toekomst voor iedereen aantrekkelijk om hier te vertoeven."

Volgens een woordvoerster van de stichting is meteen na de vandalismemelding aangifte gedaan bij de politie. De restanten van de bank zijn meegenomen en er wordt gepoogd de bank te repareren.

PUBLIEKSDAG

Stichting Dommelbimd houdt zaterdag 16 september tussen 13.00 en 16.00 uur een publieksdag. Om 13.30 en 14.30 uur staan gidsen klaar die wandelaars mee het gebied in nemen en uitleg geven over de natuurwaarden en alles wat er in de Dommelbimd leeft, groeit en bloeit. ,,Maar het gebied verkennen op eigen gelegenheid kan ook", benadrukt de woordvoerster. ,,Een groot deel van het gebied zoals met name het Paardendijkje is deze middag toegankelijk voor wandelaars."

Gedurende het hele jaar kunnen wandelaars gebruik maken van het laarzenpad in de Dommelbimd. Een deel van het gebied is dan echter niet toegankelijk. Dit om de kwetsbare flora en fauna te beschermen en in het voorjaar de broedende vogels. ,,Om mensen de gelegenheid te geven het gebied te ontdekken en te verkennen, organiseren we deze publieksdag."

Belangstellenden hoeven zich vooraf niet aan te melden, deelname aan de excursies is gratis.

FOTO BOVEN: Het laarzenpad in Dommelbimd is in trek bij wandelaars. Maar ook vandalen weten de weg naar het natuurgebied te vinden en hebben vorige week een houten bankje vernield. (Foto: Peter de Koning).


Lezing David Andreae

Boxtelaar David Andreae houdt zondag 17 september van 10.30 tot 12.30 uur een lezing over duurzaamheid en spiritualiteit. Dat gebeurt in de serie Begijnhofgesprekken die wordt gehouden in De Herberg op het terrein van Eckartdal aan de Nuenenseweg 1 in Eindhoven.

Politie

Aanhouding fietsendief

Dinsdag heeft de politie een 35-jarige inwoner van Boxtel aangehouden op de Parallelweg Noord. Hij had kort daarvoor in de buurt een fiets gestolen; dat gebeurde in de Ten Brinkstraat. In het schuurtje van de man werden nog vier andere rijwielen aangetroffen. Een daarvan bleek gestolen in 's-Hertogenbosch, meldt wijkagent Thijs Versteeg.


Mijn kattenbak

Naar aanleiding van berichten uit Tilburg heb ik de pen ook maar eens ter hand genomen. Ik woon aan de Jan van Brabantstraat 6 en heb waarschijnlijk de grootste kattenbak van de straat. Ik ben namelijk een van de weinigen in de straat die een voortuin heeft waar mooie planten nog de ruimte krijgen. Het is dan ook de moeite waard om, wanneer ik mijn tuintje heb geschoffeld en vrij heb gemaakt van onkruid, hiervan te genieten.

Helaas duurt dat maar een paar uur. Snel komen zowat alle katten uit onze straat, een stuk of zeven, mijn tuintje gebruiken om hun behoefte te komen doen. Binnen één dag is mijn tuintje omgeploegd van graafwerkzaamheden en kattenstront en zijn mijn mooie werkzaamheden voor niets geweest.

Eigenaren hierop aanspreken geeft alleen als antwoord 'Ik kan ze niet binnenhouden' of 'Giet er maar wat water over, daar hebben ze schrik van'. Met andere woorden, ook zij hebben er schijt aan.

Nu heb ik apparatuur aangekocht om katten te weren. Dit heeft mij ruim honderd euro gekost. Het werkt gedeeltelijk, maar het is toch eigenlijk van de gekke dat ik onkosten moet maken voor huisdieren van andere mensen.

Om misverstanden te voorkomen: ik ben zeker geen kattenhater maar door de nonchalance van hun bezitters zou je zowel de katten als hun eigenaren gaan haten.

Tenslotte wil ik wel opmerken dat het niet mijn bedoeling is om problemen te maken met mijn buurtbewoners. Wel hoop ik dat deze brief hen wat meer zal doen beseffen wat de overlast van hun huisdieren bij anderen kan veroorzaken.

        TONNY VAN ESCH


Wonderdokter (3)

Berry Dankers is een Boxtelse man die veel doet en heeft gedaan voor ons dorp. Een man met een echt Boxtels hart. Ook is hij heel enthousiast bezig met ons centrum. Het levendig maken en houden daarvan is de laatste jaren niet alleen in Boxtel (mevrouw Vos, in Brabants Centrum, 31 augustus) een groot probleem voor (bijna) alle ondernemers.

Daarom, heer Pel (in Brabants Centrum, 24 augustus), is het zeer betreurenswaardig om persoonlijke ongenoegens op zulk een vileine wijze te spuien. Berry, ga door als centrummanager en reageer niet.

        HUB RAS