Afbeelding
Foto: Hans Verberk

NIEUWE INDELING BONDSCOMPETITIE HEEFT GEVOLGEN

Cruciaal seizoen voor teams van MEP

De Koninklijke Nederlandse Hockeybond (KNHB) wil de landelijke hockeytop verbreden. Daarvoor wordt na komend seizoen een extra klasse van twaalf teams, de promotieklasse, ingelast tussen de hoofdklasse en de overgangsklasse. De nieuwe competitie roept wel de nodige vraagtekens op. Omdat de hoofdklasse al jarenlang gedomineerd wordt door vier of vijf kapitaalkrachtige clubs die de sterkste buitenlandse spelers kunnen het opstellen, blijft een onderonsje. Daarnaast is er relatief grote middenmoot die voor spek en bonen meedoet. De nieuwe opzet betekent concreet dat de eerste drie teams van de eerste klasse (waartoe MEP behoort) automatisch promoveren naar de overgangsklasse. Dat doel streeft MEP, zowel bij de mannen als de vrouwen, al jaren na.

ALLEEN WINST OF VERLIES

De KNHB heeft voor de eerste klasse, als experiment, het gelijkspel afgeschaft. Is de stand na de reguliere speeltijd in evenwicht, dan volgen shoot-outs. Er komt dus altijd een winnaar en een verliezer uit de bus. De vrouwenploeg start zondag 10 september de competitie met een thuiswedstrijd tegen Eindhoven. De Boxtelse ploeg heeft met Lorenzo Westreenen een nieuwe hoofdtrainer. Assistent-trainer/coach blijft Hans van de Ven. Van Westreenen volgt de naar Union vertrokken coach Inge Poelmans op. Hij heeft als doelstelling promotie naar de overgangsklasse. Dat zal niet gemakkelijk worden. De nieuwe trainer is tevreden over de voorbereiding en verwacht de meeste concurrentie van Venlo, Eindhoven en Oss. HOD noemt hij een gevaarlijke outsider. Zondag wordt dus meteen een testcase. Afslag tegen Eindhoven om 12.45 uur in sportpark Molenwijk.

Bij de mannen is de trainersstaf met Eric Verzijden en assistent Tieske Pronk hetzelfde als het vorig seizoen. Ook deze ploeg draaide een behoorlijke voorbereiding, maar heeft liefst zeven nieuwe spelers in moeten passen. De Boxtelaren starten zondag met een thuiswedstrijd tegen het gepromoveerde Maastricht. Die tegenstander is voor Verzijden geen onbekende. Vorig seizoen troffen beide teams elkaar al in de bekercompetitie en toen wonnen de Boxtelaren.

In de competitie zijn Venlo en Helmond de te kloppen ploegen, maar Verzijden denkt dat er wel zeven teams voor plek drie in aanmerking kunnen komen. Hij wil de druk niet bij zijn jonge ploeg leggen en gaat in beginsel voor het linkerrijtje. Na de herfstvakantie maakt hij de balans op. Winst is zondag een welkom begin. Afslag zondag in sportpark Molenwijk om 14.45 uur.

FOTO BOVEN: De mannenploeg van MEP oefende zaterdag tegen het Engelse Chichester. Dit duel eindigde in 5-5. Sam Verzijden, Guus van Gardingen (tweemaal), Paul Sollewijn Gelpke en Jules Baken zorgden voor de doelpunten aan de kant van MEP. (Foto: Hans Verberk).


Verdiende winst
voor softbalsters

De softbalploeg van de Boxtelse vereniging Ducks reisde zondag af naar Den Haag voor een duel tegen Storks. Van dit team werd al eens gewonnen, maar dit seizoen was het Ducks nog niet gelukt. In deze wedstrijd waren de Boxtelse softbalsters echter duidelijk de bovenliggende partij: 3-6.

In de eerste inning raakten de Boxtelse vrouwen de ballen wel, maar werden geen punten gescoord. Hoewel Storks wel een honkslag sloeg, kon hieruit, dankzij de uitstekende verdediging van Ducks, niet gescoord worden. Ook in de tweede inning lukte het Ducks niet om te scoren. Storks kwam echter door wat foutjes van Ducks op een 1-0 voorsprong.

In de vierde inning bleef Ducks druk zetten en dat werd uiteindelijk beloond. Ilon van Gurp en Jooske Dörfel bereikten de honken. Vervolgens kwam Colette Wind aan slag en zij toonde hoe je een bal goed moet raken. Zij sloeg een homerun, die drie punten opleverde. Storks nam hier een voorbeeld aan, sloeg drie honkslagen achter elkaar en scoorde twee punten: 3-3.

Beide teams scoorden niet in de vijfde inning. Nadat Rianne Boer een honkslag sloeg in de zesde inning, lukte het haar vervolgens om alle volgende honken te stelen en scoorde zij een belangrijk punt. De laatste slagbeurt van Ducks brak aan. Hoewel de Boxtelse vrouwen op voorsprong stonden, waren extra puntjes welkom. Evelien Gerrits sloeg een belangrijke driehonkslag in het rechtsveld, waardoor Laura van Zetten kon scoren. Omdat de catcher van Storks een bal liet doorschieten, kon Gerrits zelf ook nog scoren.

Storks had nog een laatste slagbeurt tegoed en sloeg meteen een honkslag. De druk bij Ducks nam verder toe maar de tegenstander werd vervolgens vanaf het tweede honk terug de dug-out in gestuurd, dankzij een aangooi van pitcher Inge van Geel. Hierna vielen de tweede en derde nul ook direct en werd de overwinning voor Ducks veiliggesteld.

Uitslag vrijdag 1 september

Hb sen.: Ducks H2 - Uden Red Rox        8-6

Uitslagen zaterdag 2 september

Hb jun.: Ducks JH1 - Cardinals        26-4

Beeball: Ducks BM1 - Nuenen        17-25

Sb U17: ROEF - Ducks 1        9-1

Sb U17: ROEF - Ducks 1        13-4

Hb asp.: Ducks AH 1 - Stags        1-13

Uitslagen zondag 3 september

Sb sen.: Storks - Ducks DS1        3-6

Hb sen.: Starlights - Ducks 2        2-16

Programma zaterdag 9 september

Beeball: ROEF - Ducks        10.30

Hb jun.: Royals - Ducks JH1 11.00

Hb pup.: Ducks PH1 - Stags        13.00

Hb asp.: Ducks - Blue Lions 14.00

Sb U17: Ducks 1 - Vlaamse Liga        14.30/16.30

Hb sen.: Gryphons - Ducks H2        13.00

Programma zondag 10 september

Sb sen.: Alphians - Ducks DS1        13.00

Hb sen.: Ducks H1 - Cardinals 15.00

Programma dinsdag 12 september

Sb U17: Nuenen - Ducks        19.00/21.00