MuBo-lezing

over Airbornes

in Kampina

Museum MuBo besteedt in het najaar tijdens drie lezingen aandacht aan de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Boxtel. De aftrap wordt zondag 10 september verricht door Hans Dekker (1954), die zal vertellen over de verzetsgroep van zijn vader Roel en oom Klaas Dekker, die onder meer betrokken waren bij de opvang van ruim honderd Airbornes in de Kampina.

Dekker gaat in op de activiteiten van de verzetsgroep tijdens de mobilisatie, bezetting en bevrijding van Boxtel. De verzetsgroep bestond uit meer personen dan alleen Klaas en Roel Dekker. Daarom begint hij zijn lezing met het voorstellen van een aantal personen rond beide broers. Hij gaat verder met de invulling van de dienstplicht en de opvolgende mobilisatie in 1939, de mogelijke plaatsen waar uiteindelijk het land is verdedigd en de demobilisatie in 1940.

Centraal in de lezing staan de activiteiten van Klaas en Roel Dekker tijdens de Duitse bezetting. Denk daarbij aan spionage, doorspelen van gegevens naar Engeland, wapensmokkel ten bate van de knokploegen en acties tijdens de bezetting, het onderbrengen van Joden en de bemiddeling daarin voor bijna heel Zuid-Nederland.

Na de start van de luchtlandingsoperatie Market Garden kreeg Klaas Dekker een hupvraag. Die hulp bestaat uit de opvang van geallieerden die vroegtijdig een noodlanding moesten maken. Maar ook uit hulp bij de voedselvoorziening, de verplaatsingen/samenvoegingen van diverse groepen uit de omgeving, de schermutselingen in en om de Kampina en uiteindelijk de intocht in Boxtel.

AANMELDEN

De lezing op 10 september start om 11.15 uur, het museum is vanaf 10.45 uur geopend. De lezing duurt tot uiterlijk 13.00 uur. De entreeprijs voor volwassenen bedraagt 3,50 euro, kinderen van 12 jaar en ouder betalen twee euro. Voor kinderen tot 12 jaar is de toegang gratis mits ze begeleid worden door een volwassene.

Aanmelden is gewenst en kan via telefoonnummer 06-16041898 of e-mail: info@muboboxtel.

Boxtel

Ierse sessie

In bed & breakfast In den Boogert aan de Oude Boomgaard in Boxtel wordt zondag 17 september de maandelijkse Ierse sessie gehouden. Van 13.30 tot 16.30 wordt gezongen en gedanst op Ierse muziek. Er is ook ruimte voor het vertolken van Brabantse liederen.

Meer weten? Kijk op www.iersesessie.nl.