Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

WILLY VAN ZUIJLEN (1943-2017) OVERLEDEN

Gemeenschapsmens met groot Liempds hart

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Ik ben in een dorp opgegroeid en Liempde past daarom bij mij." De in Herpen geboren en getogen Willy van Zuijlen maakte in de jaren zeventig kennis met Liempde en later Boxtel. Twee plekken die hij in zijn hart sloot en waar hij zich jarenlang voor inzette, op politiek én maatschappelijk vlak. Van Zuijlen overleed vrijdag op 74-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartstilstand terwijl hij achter het stuur zat.

,,Ik koos voor de gemeente, maar had net zo goed bij de boterfabriek terecht kunnen komen", zei van Zuijlen in 2001 in deze krant, op het moment dat hij afscheid nam na precies 41 jaren in gemeentelijke dienst. Zijn eerste baantje kreeg hij bij de gemeente Ravenstein, waar zijn vader raadslid was en veel bestuursfuncties bekleedde. Hij werkte kort in Mill om vervolgens in dienst te treden van de gemeente Druten. Na een overstap naar Den Dungen werd hij benoemd in Megen.

In 1972 solliciteerde Van Zuijlen in Liempde naar de functie van eerste ambtenaar van de secretarie en in dit dorp is hij altijd blijven hangen. In 1986 promoveerde hij tot gemeentesecretaris, een functie die hij tien jaar bekleedde, tot de opheffing van de zelfstandige gemeente Liempde. Van Zuijlen keek met gemengde gevoelens terug op de laatste jaren voor de samenvoeging met Boxtel, zo liet hij eerder weten in deze krant. Wat hem vooral stoorde, was dat argumenten van gemeenten en provincie uiteindelijk niet telden in Den Haag. ,,In de Kamer werd alles bekokstoofd. Het was handjeklap."

Van Zuijlen heeft zich nooit op de voorgrond van het herindelingstoneel begeven. ,,Ik wilde ervoor zorgde dat de tent bleef draaien en dat de inwoners van Liempde niet de dupe werden van dit circus." Toen eenmaal vaststond dat Liempde bij Boxtel gevoegd zou worden, werd in het Liempdse gemeentehuis bepaald dat nog zoveel mogelijk voor de inwoners van het dorp bereikt moest worden. ,We wilden binnenhalen wat nog mogelijk was en trachtten zaken te regelen voordat het te laat was." En: ,,Ik heb me er nooit zo in vastgebeten. Ik vind dat je uit moet gaan van de situatie zoals die nu is. Mensen moeten de realiteit in acht nemen. We moeten samen verder", zei Van Zuijlen in 2001.

De toenmalig gemeentesecretaris kon ten tijde van de herindeling op zijn 52ste kiezen voor een riante regeling. Hij koos echter voor iets anders. In Boxtel werd hij assistent-secretaris, een nieuwe functie waarin hij de toenmalig secretaris Piet Buytels moest bijstaan. Tot zijn afscheid was van Zuijlen vooral bezig met grotere projecten, zoals de verbouwing van het gemeentehuis en het wijkbeheer.

POLITIEK

Van stilzitten was ook na zijn pensioen geen sprake. In 2002 behaalde Van Zuijlen na een stevige persoonlijke campagne in Liempde een raadszetel voor het CDA. Vier jaar lang zat hij voor die partij in de gemeenteraad, om vervolgens in 2006 zijn kandidatuur voor de raadsperiode na de verkiezingen in te trekken. Zijn ongenoegen over de manier waarop de christendemocraten vier jaar eerder partijgenoot Wim van Erp naar voren schoven als wethouder, speelde daarbij een belangrijke rol. ,,Op grond van de verkiezingsuitslag had de fractie mij kandidaat moeten stellen. Dat is niet gebeurd", stelde Van Zuijlen.

De Liempdenaar ging Wim van der Zanden achterna. Die scheidde zich enkele maanden eerder af van het CDA om een eigen partij op te richten: Balans. Voor die partij zat hij elf jaar lang in de gemeenteraad. Ook vervulde Van Zuijlen vanaf 2014 het penningmeesterschap van Balans.

Van Zuijlen heeft zich ook op diverse maatschappelijke fronten sterk gemaakt voor Liempde, onder meer voor heemkundestichting Kèk Liemt, stichting Jeugdbelangen, parochie Sint-Jans Onthoofding, Lokale Omroep Liempde, Stichting Kasterensche Watermolen en voetbalclub DVG. In 2002 werd Van Zuijlen benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. De laatste jaren zette hij zich in voor De Zonnebloem afdeling Liempde, stichting Woudbloem Liempde, Van den Anker-Slijters Stichting, Kinderen Van der Velden stichting, de parochie en fanfare Concordia. ,,Als mens ben je een deel van de gemeenschap. Ik ben graag onder de mensen en wil voor hen iets betekenen. Velen hebben mij hiervoor hun vertrouwen geschonken", zo staat te lezen op zijn websitepagina van de gemeente Boxtel.

Van Zuijlen laat een vrouw, twee kinderen en zes kleinkinderen achter. Zaterdagochtend 9 september is de uitvaartplechtigheid in de Sint-Jans Onthoofdingkerk te Liempde.