Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTEL SLUIT BEDRIJFSPAND AAN DE DUIT VOOR HALFJAAR

'Pillen en wiet: steeds vaker harddrugs'

Opnieuw heeft burgemeester Mark Buijs van Boxtel drugspanden gesloten op grond van de 'Wet Damocles', officieel artikel 13b van de Opiumwet. Vanochtend is een bedrijfspand aan de Duit voor liefst zes maanden gesloten. Vanuit deze plek zouden systematisch drugs zijn verhandeld. Vorige week werd een woning aan de Sint-Willibrordstraat voor drie maanden verzegeld. Acht dagen eerder al werd de bewoner, die veel overlast in de buurt veroorzaakte, aangehouden na een inval van de politie. De man hoeft de komende vijf jaar niet meer aan te kloppen voor woonruimte bij woonstichting Sint-Joseph.

In anderhalf jaar tijd zijn in de gemeente Boxtel liefst vijftien drugspanden tijdelijk gesloten. Daar kwam vanochtend het bedrijf aan de Duit bij. Een arrestatieteam viel begin augustus het pand binnen en trof een grote voorraad pillen en poeders aan. Inmiddels zijn er zeven verdachten aangehouden. ,,Persoonlijk had ik het pand sneller willen sluiten. Dat bleek juridisch lastig te zijn", aldus burgemeester Buijs. ,,Het was namelijk niet meteen duidelijk uit welke stoffen de aangetroffen middelen bestonden." Hij benadrukt dat de eigenaar van het betreffende pand volledig meewerkte. ,,Dat is heel prettig. Ook ben ik het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie erkentelijk dat ze een inval heeft gedaan aan de Duit. Natuurlijk: het komt de criminaliteitscijfers van de gemeente Boxtel niet ten goede, maar het wordt hier wél veiliger. Dat willen we óók bewerkstelligen met de sluiting van de panden. De loop moet uit zo'n woning of bedrijf worden gehaald." De overige bedrijven in het pand aan de Duit blijven toegankelijk.

SAMENWERKING

Binnenkort wordt de 'zaak-Duit' geëvalueerd met politieteam Boxtel, het Landelijk Parket en de betreffende officier van justitie. ,,Het is belangrijk om de samenwerking tussen alle betreffende partijen te stroomlijnen. Ook vind ik het belangrijk om aanbevelingen te kunnen doen bij het Rijk over het sluiten van panden", zegt de burgemeester.

Buijs meldde vorige week al dat hij zich ernstig ongerust maakt over drugs in de gemeente Boxtel. ,,We merken steeds vaker dat de grondstoffen waarvan pillen worden gemaakt, ervoor zorgt dat ze eigenlijk onder de harddrugs vallen." Datzelfde geldt volgens Buijs ook voor de zogeheten thc-waarde van wiet. ,,Het is frappant dat mensen en vooral jongeren iets slikken of roken, zonder dat ze precies weten wat erin zit. We moeten pillen soms door wel zeven laboratoria laten testen voordat duidelijk is welke stoffen ze bevatten. We snappen dat met name jongeren grenzen verkennen, maar wat momenteel op gebied van drugs gebeurt, is niet normaal..."

Samen met wijkconsulent Willem van Wanrooij van Sint-Joseph roept Buijs mensen op hulp te vragen bij sociale en/of financiële problemen: ,,In plaats van te vluchten in crimineel gedrag als het telen van wiet en het verkopen van pillen. Temeer omdat er heel gevaarlijke situaties ontstaan in de betreffende drugspanden." De burgemeester van Boxtel vindt het een 'sociale tekortkoming' als mensen verkeerde beslissingen nemen. ,,Wie in armoede leeft, schaamt zich daar vaak voor. Ik roep die mensen op om toch hulp te zoeken zodat we ze de hand kunnen reiken."

'INGECALCULEERD RISICO'

Van Wanrooij: ,,Drugsgebruik wordt door mensen gezien als een 'ingecalculeerd risico', net zoals wintersport. Maar mensen moeten zich terdege beseffen wat de gevolgen van hun drugshandel zijn. Als in een woning drugs worden aangetroffen, komt de huurder bij ons vijf jaar lang niet meer in aanmerking voor een huis."

Woonstichting Sint-Joseph trekt samen met politie en gemeente op in de bestrijding van drugscriminaliteit. ,,In dit bewuste geval waren we al veel langer met de huurder in gesprek omdat hij voor veel overlast in de buurt zorgde. Met een groot team is geprobeerd de bewoner uit 'het circuit' te halen, maar steeds trok hij zich terug", aldus Van Wanrooij. Buijs vult aan: ,,We willen iedereen helpen, maar dat zal niet in álle gevallen lukken."

De burgemeester gaf aan dat de komende tijd nog tal van maatregelen worden genomen om de drugscriminaliteit tegen te gaan. Over de inhoud van die acties kon hij nog geen mededelingen doen. Bovendien zullen met de nieuwe, zogeheten Aso-wet in de hand ook andere overlastsituaties flink aangepakt worden, waarschuwt Buijs.

FOTO BOVEN: Nadat eerder al een inval werd gedaan door de politie, werd vorige week de woning aan de Sint-Willibrordstraat 52 voor drie maanden gesloten. Het is het vijftiende drugspand in anderhalf jaar tijd wordt gesloten. (Foto: Peter de Koning).


BESTEMMINGSPLAN IN GEMEENTERAAD

Stikstofwet kan aanleg VLK nog flink vertragen

HENK VAN WEERT

161 mensen dienden een zienswijze in tegen de aanleg van de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK) in Boxtel. Dat leidde er evenwel niet toe dat het college van B. en W. het bestemmingsplan inhoudelijk heeft aangepast. Daarom lijkt het niet onwaarschijnlijk dat een deel van de bezwaarmakers tot in hoogste instantie in beroep gaat tegen de nieuwe noordelijke ontsluiting van bedrijventerrein Ladonk. Maar landelijke regelgeving over stikstof kan ook nog wel voor flinke vertraging zorgen.

Het Programma Aanpak Stikstof (PAS) beoordeelt activiteiten die voor stikstofneerslag zorgen op nabijgelegen, beschermde Natura 2000-gebieden zoals de Kampina. Die neerslag heeft negatieve gevolgen voor natuurwaarden en moet afnemen. Tegelijk moet er toch ruimte blijven voor bestaande en nieuwe economische ontwikkelingen: in de veehouderij, een grote veroorzaker van stikstof, maar ook bij de bouw van nieuwe woonwijken, de uitbreiding van industriële activiteiten en de aanleg van nieuwe wegen als de VLK. Maar tegenstanders van PAS zijn van mening dat de regelgeving niet strookt met Europese regelgeving.

Vorige week werd de gemeenteraad bijgepraat over de stand van zaken omtrent de maatregelen rond het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS), waar de aanleg van de VLK-weg onderdeel van uitmaakt. Tijdens die bijeenkomst vroeg fractievoorzitter Wim van der Zanden van oppositiepartij Balans naar de gevolgen voor die weg als de PAS-wetgeving sneuvelt. Dat risico acht Van der Zanden zeer reëel nu de Raad van State advies heeft gevraagd bij het Europees Hof van Justitie. Ludwig van Duren, die als projectleider is ingehuurd voor PHS, erkende dat onduidelijk is wat het betekent als de nieuwe wetgeving rondom PAS sneuvelt bij de Raad van State. In het slechtste geval zou het nog jaren kunnen duren voordat de schop de grond in kan.

GEEN AANPASSINGEN

De 161 zienswijzen die zijn ingediend tegen de aanleg van VLK-weg, brachten het college van B. en W. er niet toe om de plannen ingrijpend aan te passen. Dat blijkt uit de ontwerpnota waar het dagelijks bestuur van de gemeente antwoord geeft op alle ingediende reacties. De gemeenteraad bespreekt het bestemmingsplan dinsdag 12 september vanaf 19.30 uur tijdens een openbare vergadering in de raadzaal van het gemeentehuis aan de Dr. Van Helvoortstraat. Indieners van een zienswijzen die zich vooraf hebben aangemeld, mogen daar nog kort een mondelinge toelichting geven op hun reactie.

Burgemeester Mark Buijs geeft prioriteit aan aanpak drugscriminaliteit in Boxtel. Hij trekt daarin samen op met politie en woonstichting Sint-Joseph. (Foto: Peter de Koning).