Afbeelding
Foto: Peter de Koning

MARIEKE DIJKSHOORN ZWAAIT AF BIJ STEUNPUNT MANTELZORG

'Mantelzorger verdient ondersteuning'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Toen Marieke Dijkshoorn (65) tien jaar geleden in dienst kwam van welzijnsorganisatie Delta - inmiddels ContourdeTwern - stond het Steunpunt Mantelzorg Boxtel net in de steigers. Inmiddels is het uitgegroeid tot een professionele organisatie die zorgt voor directe én indirecte ondersteuning van mantelzorgers. ,,Hoewel mensen het vanzelfsprekend vinden om voor een naaste te zorgen, is het belangrijk dat zij weten dat er ondersteuning mogelijk is." Op 15 september gaat Marieke genieten van haar pensioen en draagt ze het stokje van Steunpunt Mantelzorg Boxtel over aan Veerle Slosse en Marjon van den Meerendonk.

6.500. Zoveel mantelzorgers kent de gemeente Boxtel, zo blijkt uit landelijke cijfers. ,,Dat is verhoudingsgewijs veel en heeft te maken met de lokale bevolkingssamenstelling", aldus Marieke. Steunpunt Mantelzorg Boxtel heeft ruim duizend mantelzorgers in haar bestand staan. ,,Uiteraard heb ik niet met alle mensen contact, maar zij weten wel waar ze moeten zijn met vragen. Bovendien ontvangen ze meerdere keren per jaar de mantelzorgkrant waarin relevante informatie voor hen staat."

Gesprekken met mantelzorgers en hun omgeving, advies, uitzoekwerk, overname van administratieve taken, activiteiten waarbij contact ontstaat tussen lotgenoten: Steunpunt Mantelzorg Boxtel biedt directe ondersteuning aan mantelzorgers. ,,Uit de vele gesprekken die ik heb gevoerd met mantelzorgers, merk ik dat mensen het vooral lastig vinden om te gaan met wat ze is overkomen. Een ouder, partner of kind is ziek geworden en ineens moet je voor die persoon zorgen. Bovendien moet er ook veel geregeld worden. Nederland is een behoorlijk bureaucratisch land. Veel mantelzorgers weten de weg niet of zien zichzelf niet als mantelzorger. Terwijl het steunpunt hen met veel dingen kan helpen. Wij weten de weg wél", vertelt Marieke.

EXPERTISECENTRUM

Al toen ze in het voortgezet onderwijs werkte, merkte Marieke dat ze mensen wilde helpen. ,,Wij gingen op huisbezoek, met name bij kinderen die met problemen kampten. Die gesprekken voeren en dingen regelen, dat bleek iets voor mij te zijn." Toen ze bij ContourdeTwern op de afdeling Vrijwillige Thuishulp ging werken, kwam ze al veel in contact met mantelzorgers. ,,Zij hebben een steeds belangrijkere positie in het zorgveld gekregen en dat is een goede ontwikkeling. Voor veel mantelzorgers is het pittiger geworden; zij moeten de zorg voor iemand vaak combineren met werk en gezin. Ondersteuning is dan ook wenselijk; mantelzorgers verdienen het."

Hoewel Steunpunt Mantelzorg Boxtel inmiddels behoorlijk op de kaart staat, stelt Marieke dat er de komende jaren nog veel werk aan de winkel is. ,,We zijn twee jaar geleden gestart om van ons steunpunt een expertisecentrum te maken. We vinden het belangrijk dat zorgverleners als huisartsen, het Centrum voor Jeugd en Gezin, fysiotherapeuten, wijkpleegkundigen en Wmo-consulenten ook aandacht hebben voor mantelzorgers en waar zij mee worstelen. Zij zijn vaak gericht op de patiënt, maar daarnaast staat een mantelzorger. Die persoon heeft ook ondersteuning nodig", legt Marieke uit. Zo hebben al enkele workshops plaatsgevonden voor zorgverleners waarin zij uitleg krijgen over gespreksvoering met mantelzorgers. ,,Het is onze intentie die vaker te geven. Mantelzorg moet voor iédereen zichtbaar worden gemaakt."

Over een week beleeft Marieke haar laatste dag als coördinator Steunpunt Mantelzorg Boxtel. ,,Ik deed dit werk met ontzettend veel plezier en me als een vis in het water. Veel mensen schonken mij hun vertrouwen en deelden dingen met mij die ze niet gauw tegen een ander zouden vertellen. Dat heb ik altijd heel bijzonder gevonden. Bovendien kon ik de dingen die ik bij de ene persoon hoorde en leerde, weer toepassen bij een ander. Zo was er een man die wist dat hij nog maar kort te leven had. Hij sprak nooit over zichzelf, maar uiteindelijk vertelde hij waar hij mee worstelde en dat hij nog een laatste wens had: met zijn naasten naar het oorlogskerkhof in Margraten. Dat heeft hij uiteindelijk nog gedaan, heel bijzonder. Ook de samenwerking met andere partijen is altijd plezierig geweest. Als je samen voor de goede zaak gaat, levert het resultaat op. Steek je energie in dingen die je kunt veranderen: dat is wat ik heb geleerd van dit werk."

Schrijven, wandelen, musea bezoeken: Marieke kijkt uit naar haar pensioen. En daarin mag vrijwilligerswerk niet ontbreken. Zo blijft ze aan als vrijwilliger van rouwverwerkingsgroep Klim-Op en wordt ze in het nieuwe jaar bestuurslid van Hobbycentrum Boxtel.

FOTO BOVEN: Coördinator Marieke Dijkshoorn van Steunpunt Mantelzorg Boxtel gaat op 15 september met pensioen. (Foto: Peter de Koning).

Boxtel

Roofvogelshow

Vanwege haar 65-jarig bestaan organiseert KBO Boxtel dit jaar extra activiteiten voor leden en niet-leden. Inwoners van 85 jaar en ouder zijn woensdag 13 september welkom bij de Jacobushof aan de Middendreef in Lennisheuvel om een roofvogelshow te bekijken. Belangstellenden kunnen zich voor 10 september opgeven bij Mien Dekkers, e-mail jdekkers@simpc.nl of bij Corry van de Laar (Hoogheem 318). KBO-leden betalen 7 euro; niet-leden betalen 8,50 euro.