In 2009 werd voor de jeugd een luchtgitaarwedstrijd gehouden tijdens Bockesprongen. Kinderen knutselden zelf een gitaar. (Foto: Peter de Koning).
In 2009 werd voor de jeugd een luchtgitaarwedstrijd gehouden tijdens Bockesprongen. Kinderen knutselden zelf een gitaar. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

VOLOP STRAATTHEATER EN MUZIEK OP ZONDAG 17 SEPTEMBER

Jeugd maakt kunst op Bockesprongen

HENK VAN WEERT

Muziek- en theaterfestival Bockesprongen richt zich zondag 17 september meer dan anders op jeugdig publiek. Daarvoor is de samenwerking gezocht met de stichting Brede Scholen Boxtel. Leerlingen uit het basisonderwijs gaan op twee plekken aan de slag om zelf een kunstwerk maken. Bovendien wordt een talentenpodium voor scholieren uit het voortgezet onderwijs opgebouwd.

Voor de jeugdactiviteiten werkt stichting Bockepruik, organisator van Bockesprongen, samen met de stichting Brede Scholen Boxtel (BSB). Beide hebben als doel kunst en cultuur in Boxtel te stimuleren. ,,Wij doet dat door het faciliteren en organiseren van binnen-, na- en buitenschoolse activiteiten voor zowel primair als voortgezet onderwijs", vertelt BSB-directeur Ghislaine de Brouwer.

Bockepruik doet dat door het organiseren van evenementen. ,,Naast Bockesprongen zijn we ook nadrukkelijk betrokken bij de invulling van de Uitmarkt. En bovendien faciliteren we het netwerk van Cultuurmakers", vertelt woordvoerder Peter van Oers. Hij vervolgt: ,,Voor Bockepruik is het van belang dat ook jongeren deel uitmaken van het programma en het festival bezoeken." De Brouwer: ,,En voor BSB is het van belang dat wat in de scholen aan de orde is in het kader van de zogeheten CultuurLoper-regeling, ook zichtbaar is en wordt voor de Boxtelse gemeenschap. Samenwerken ligt dus voor de hand."

MONDRIAAN

In de praktijk levert dat zondag 17 september tijdens Bockesprongen diverse activiteiten op die allemaal om 13.30 uur van start gaan. Voor leerlingen uit het basisonderwijs wordt een Mondriaan-workshop gehouden. Geïnspireerd door het werk van Piet Mondriaan (1872-1944) én in het kader van het Mondriaanjaar gaan leerlingen in de Croonpassage onder begeleiding van Martine van der Heijden aan de slag om samen een kunstwerk te maken. De kleine geometrische onderdelen worden in de basale kleuren van Mondriaan bevestigd op een raamwerk en vormen zo een groot kunstwerk.

Deze activiteit past naadloos in het reguliere programma van alle brede scholen in Boxtel, stelt Gerry Roche, die vanuit CultuurBox bij het project is betrokken. ,,Later in het jaar kunnen de kunstwerken worden tentoongesteld en wordt de mogelijkheid geboden om met de kinderen te reflecteren op de kunstwerken."

TALENTSTAGE

Leerlingen uit de bovenbouw van het basisonderwijs maken, begeleid door buurtsportwerkers, op de Markt een kunstwerk onder de titel Actionpainting. ,,In een speciaal gemaakt 'court' wordt gewerkt met sportattributen en verf. Actionpainting is meteen de afsluiter van de Nationale Sportweek", meldt BSB-directeur De Brouwer.

Ook scholieren van het voortgezet onderwijs komen aan bod tijdens Bockesprongen, geeft Van Oers aan. ,,Hier gaat het eveneens om twee onderdelen. Er wordt een expositie ingericht met beeldend werk van leerlingen die het cultuurprofiel volgen op het Jacob-Roelandslyceum (JRL). Hopelijk kunnen we die langer laten staan; dat hangt nog af van de beschikbaarheid van de tentoonstellingsruimte. Samen met de leerlingen van het Baanderherencollege krijgen JRL-scholieren voorts de beschikking over de Brabants Centrum Talentstage die nabij de Zwaanse Brug wordt geplaatst. Het gaat daarbij vooral om muzikale optredens."

THEATER EN MUZIEK

Naast deze jeugdactiviteiten bestaat Bockesprongen natuurlijk uit veel straattheater in het centrum. Tussen 13.30 en 17.00 uur zijn er op de Markt optredens van de gezelschappen Companie Zed ('Zazi'); In Eigen Nat ('Roadkill Volkov'); Oddlings ('Double X' en 'Mannekino') en Charles & Tang ('Curioso Elevante').

Bovendien treden vanaf 14.15 uur tal van popbands voor het voetlicht op een podium in de Oude Oude Kerkstraat. Bijzonder daarbij is de formatie The Ten Bells, die Pinkpop dit jaar opende. Daar spelen de Boxtelse coverband Guess What, Ragged Them Dirty, Projectmanager en The Quagmire. The Blackhawks sluit om 21.00 uur het muziekprogramma af.

KUNSTWEEK QQLQ

Alle activiteiten tijdens Bockesprongen zijn gratis toegankelijk. Het festival voor straattheater en muziek maakt onderdeel uit van de eerste kunst- en cultuurweek QQLQ die zaterdag 16 september van start gaat met de Uitmarkt in en rond Podium Boxtel aan de Burgakker. Ook atelierroute De Rode Draad (zaterdag 23 en zondag 24 september) en de creatieve vaarstoet Dommeltheater (zondag 24 september) maken onder meer deel uit van QQLQ. Donderdag 7 september publiceert Brabants Centrum een extra katern met het volledige programma én nadere informatie over alle activiteiten die plaatsvinden in de kunst- en cultuurweek.

FOTO BOVEN: In 2009 werd voor de jeugd een luchtgitaarwedstrijd gehouden tijdens Bockesprongen. Kinderen knutselden zelf een gitaar. (Foto: Peter de Koning).