Leerlingen van basisschool De Beemden brachten vorig jaar in het kader van 'Heilige Huisjes' een bezoek aan de Boxtelse moskee. Tijdens Open Monunentendag wordt het project uitgebreid toegelicht. (Foto: Peter de Koning).
Leerlingen van basisschool De Beemden brachten vorig jaar in het kader van 'Heilige Huisjes' een bezoek aan de Boxtelse moskee. Tijdens Open Monunentendag wordt het project uitgebreid toegelicht. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

HEEMKAMER IN 'T HOFJE OPENT DEUREN

Open Monumentendag in kerken en moskeeën

Onder het thema 'Boeren, burgers en buitenlui' doet ook Boxtel mee aan de jaarlijkse Open Monumentendag. Het evenement wordt dit jaar gehouden op zaterdag 9 en zondag 10 september.

Niet minder dan vierduizend monumenten in heel Nederland zijn tijdens Open Monumentendag gratis te bezoeken. In hartje Boxtel gaat het om de Sint-Petrusbasiliek, de protestantse kerk en de Marokkaanse en de Turkse moskee. Ook de heemkamer in 't Hofje aan het Magdalena's Pad is opengesteld.

De Sint-Petrusbasiliek is op beide dagen van 13.00 tot 17.00 uur geopend. Er is een foto-expositie te zien van mensen die naar de kerk gaan of er juist vandaan komen. Voor kinderen wordt in de basiliek een fotospeurtocht gehouden. Tevens is er een korte rondleiding over de gewelven van de kerk.

Het Lodewijkskerkje, zoals de protestantse kerk aan de Clarissenstraat ook wordt aangeduid, werd in 1812 gebouwd met steun van koning Lodewijk Napoleon. Op beide dagen is van 13.00 tot 17.00 uur een foto-expositie te zien over tweehonderd jaar protestantse kerk in Boxtel. Kinderen kunnen papieren figuren kleuren en aankleden.

De Turkse en Marokkaanse moskee op Hoogheem, samen ondergebracht in een gebouw dat in 1982 naast gemeenschapshuis De Rots werd gebouwd, zijn zaterdag 9 en zondag 10 september van 14.00 tot 17.00 uur te bezichtigen. Bezoekers van de Marokkaanse moskee al-Fath kunnen kennismaken met zaken als het Suikerfeest en meedoen aan een theeceremonie. Ook wordt informatie verstrekt over het project Heilige Huisjes waarbij schoolkinderen een bezoek brengen aan gebedshuizen. In de Turkse Mevlana-moskee zijn geen bijzondere activiteiten.

In de heemkamer van Heemkunde Boxtel in 't Hofje aan de Markt zijn tijdens Open Monumentendag foto's te zien uit de wederopbouwperiode 1945-1965. Beelden tonen hoe Boxtel zich na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde.

De gemeente is volgens Heemkunde Boxtel rijk aan gebouwen uit deze periode. Met de tentoonstelling willen de initiatiefnemers bewijzen dat zuinig omgesprongen moet worden met cultureel erfgoed, ook uit dit tijdvak. De expositie in de heemkamer is op 9 en 10 september van 13.00 tot 17.00 uur vrij te bezichtigen.

Het complete programma van Open Monumentendag in Nederland staat op www.openmonumentendag.nl.