Voorzitter José Termeer (midden) blikt samen met de leden Geesje Jansen (links) en Mieke van der Vinne vooruit op het 65-jarig bestaan van het Katholiek Vrouwen Gilde. (Foto: Henk van Weert).
Voorzitter José Termeer (midden) blikt samen met de leden Geesje Jansen (links) en Mieke van der Vinne vooruit op het 65-jarig bestaan van het Katholiek Vrouwen Gilde. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

KATHOLIEK VROUWEN GILDE VIERT 65-JARIG BESTAANSFEEST

'Entree bij KVG voelde als warm bad'

HENK VAN WEERT

Ooit begon het Katholiek Vrouwen Gilde als een vereniging om 'dames uit de gegoede burgerij' via lezingen en cursussen een uitje te bieden. Na 65 jaar wordt de katholieke signatuur niet meer uitgedragen en zijn vrouwen van alle rangen en standen welkom bij het KVG. Maar nog steeds worden elke twee weken bijeenkomsten gehouden. Die voorzien duidelijk in een behoefte, want de club telt bijna tweehonderd leden.

Sinds vorig jaar vinden bijna alle KVG-bijeenkomsten plaats in gemeenschapshuis De Walnoot. Daar start dinsdagochtend 12 september ook de lustrumviering. In restaurant Molenwijk wordt nadien het feestelijke programma vervolgd. De feestdag wordt opgeluisterd door zanger Harry Hendriks.

De jubileumdag vormt de aftrap van een nieuw verenigingsjaar waarin tweewekelijks activiteiten op het programma staan. Afwisselend worden die gehouden op dinsdagochtend (lezingen en wandelingen) en woensdagavond (lezingen) in De Walnoot. Ook de filosofische salon en cursus literatuur vinden daar plaats. Voor de cursussen kunstgeschiedenis en luisteren naar klassieke muziek wijken deelnemers uit naar museum MuBo. Een fotocursus voor beginners vindt bij de betreffende docent thuis plaats.

VEEL OPGESTOKEN

Mieke van der Vinne is nu zo'n zeven à acht jaar lid van het KVG. ,,Ik was op zoek naar verbondenheid met vrouwen", vertelt ze. ,,Het activiteitenaanbod is voor mij een middel, maar het doel is om contacten te leggen. Het voelde als een warm bad toen ik erbij kwam." Geesje Jansen is al veel langer aangesloten bij het vrouwengilde; ze was onder meer acht jaar secretaris van de club. ,,Ik ben al zeker 25 jaar. Voorheen deed ik een cursus kunstgeschiedenis bij de Volksuniversiteit." Ze lacht: ,,De leraar stapte echter over naar het KVG en ik ben 'meeverhuisd'. Het was ook nog veel goedkoper en er is veel meer te doen. Leuk! Ik heb door de jaren heen veel opgestoken."

Voorzitter van het KVG is momenteel José Termeer. Haar termijn loopt eind september na acht jaar af. ,,De club is door de jaren heen wel veranderd. In de beginjaren werden vrouwen op relatief jonge leeftijd lid. We hebben zelfs nog twee vrouwen die er al vanaf het begin bij zijn: Nel Schellekens en Margriet Schoenmaker. Nu hebben de meeste vrouwen een baan en treden ze pas toe als ze stoppen met werken. Ons jongste lid is rond de vijftig jaar."

ZOMERSTOP

In het activiteitenprogramma wordt veel aandacht besteed aan cultuur en maatschappij, vertelt Termeer. ,,En daarbij luistert het bestuur nadrukkelijk naar wat de leden voor ideeën aandragen. Dit seizoen hebben we onder meer Job Frankenhuis uitgenodigd, die een voordracht houdt over vergeten vrouwen in de geschiedenis. Bovendien kijk ik uit naar de lezing die gynaecoloog Mieke Kerkhof houdt aansluitend aan de ledenvergadering op 27 september; zij staat bekend om haar luchtige manier van vertellen en deelt tal van medische anekdotes met haar publiek."

Op de vraag of ze iets mist in het cursusaanbod van het Katholiek Vrouwen Gilde haalt Mieke haar schouders op. ,,Nee, eigenlijk niet. Het enige dat ik jammer vind, is dat het activiteitenprogramma in april stopt en pas in september weer start. Ik ben alleenstaand en voor mij mag in de zomermaanden ook best iets georganiseerd worden. Gelukkig ben ik bij de leesclub en hebben we een hele lijst meegekregen van boeken om straks samen te bespreken. Het zijn vaak titels waar ik zelf niet gauw voor zou kiezen. Maar het is leuk huiswerk."