Deelnemers aan de eerste Brabant Business Battle worden op het kazerneterrein in Oirschot onder handen genomen door de krijgsmacht. De tweede BBB wordt zaterdag 30 september gehouden. (Foto: Dirk Hardy).
Deelnemers aan de eerste Brabant Business Battle worden op het kazerneterrein in Oirschot onder handen genomen door de krijgsmacht. De tweede BBB wordt zaterdag 30 september gehouden. (Foto: Dirk Hardy). Foto: Dirk Hardy

ROTARYCLUB BOXTEL-OIRSCHOT-HAAREN OP DE BRES VOOR STICHTING ALS

Bedrijven lopen warm voor Business Battle

MARC CLEUTJENS

Het hoofdkantoor van waterschap De Dommel in Boxtel en de Generaal-Majoor de Ruyter van Steveninck Kazerne in Oirschot zijn zaterdag 30 september het decor van de tweede Brabant Business Battle (BBB). Bijna 25 teams van bedrijven uit Oost-Brabant gaan strijden om de hoogste eer en zamelen en passant een slordige 20.000 euro in voor stichting ALS. De organisatie is ook ditmaal in handen van Rotaryclub Boxtel-Oirschot-Haaren. Het motto: 'Niemand is belangrijker dan het team'.

Een projectgroep onder voorzitterschap van Boxtelaar Rob Houben bereidt de Brabant Business Battle momenteel tot in de kleinste details voor. ,,Fundraising is het voornaamste doel", stelt Houben. ,,Met het geld dat de deelnemers bijeen brengen, gaan we regionale afdelingen van stichting ALS ondersteunen. Zij kunnen een busje leasen waarmee patiënten die lijden aan deze progressieve ziekte vervoerd kunnen worden."

Waar de eerste editie van de Brabant Business Battle vooral een Boxtels feestje was, slaat de Rotaryclub nu de vleugels uit. ,,Het concept is zo succesvol gebleken dat er veel meer potentie in zit", zegt medeorganisator en Boxtelaar Frank Vekemans. ,,Wie nu meedoet aan de BBB en goed scoort, hoort straks bij de beste bedrijven van Brabant." Ondernemingen die meedoen op 30 september, stellen een team van zes medewerkers samen. Dat team wordt op alle wedstrijdonderdelen ingezet.

WERELDHANDELSSPEL

In de ochtenduren wordt in het waterschapshuis aan de Bosscheweg in Boxtel een wereldhandelspel gespeeld waarbij kennis, lef en ondernemingslust centraal staan. Dat spel wordt mede begeleid door leden van regionale afdelingen van de JCI, voorheen bekend als Juniorkamer. Die stelt enkele spellen en vrijwilligers beschikbaar om het spel in goede banen te leiden. ,,Het spel daagt deelnemers uit om namens een land op te treden en handel te drijven", legt Vekemans uit. ,,Er moet geanticipeerd worden op mondiale ontwikkelingen, crises en andere onverwachte zaken."

,,'s Middags verplaatsen we ons naar de kazerne in Oirschot", vult projectgroepvoorzitter Houben aan. ,,Daar heeft kapitein Berry Thomassen met zijn manschappen een zwaar fysiek programma voor de teams in petto. Denk aan een soort stormbaan die ook militairen gebruiken voor hun trainingen." Vekemans roemt het enthousiasme waarmee de krijgsmacht in Oirschot meewerkt aan de BBB. ,,Het leger ziet de BBB als een buitenkans om richting de samenleving een visitekaartje af te geven en bij te dragen aan een maatschappelijk doel."

LEIDERSCHAP

Na een ochtend vol hersenkrakers (brains) en een fysieke uitputtingsslag in de middag (balls) bestaat het avondprogramma uit een gezellig samenzijn (beer). Daar wordt door de Rotaryclub met het kazernepersoneel voor een hapje en een drankje gezorgd, maar is ook een lezing gepland van brigade-generaal Otto van Wiggen, die een boek schreef dat dezelfde titel draagt als het motto van de BBB: 'Niemand is belangrijker dan het team'. Van Wiggen zal onder meer vertellen over leiderschap, in het leger én het bedrijfsleven.

Het deelnemersveld van de tweede BBB bestaat momenteel uit 23 teams, die geleverd worden door bedrijven uit de stedendriehoek 's-Hertogenbosch-Eindhoven-Tilburg en de regio Meierijstad. Vanwege de Boxtelse inbreng van de Rotaryclub, spant Boxtel de kroon met deelname van onder meer Celdex, Legrand, Hexspoor, Bogaerts & Groenen, Van Dongen Elektrotechniek en Conval, maar hebben ook de gemeente Boxtel, de businessclub van hockeyclub MEP en Lions Club Boxtel Belles Amies een ploeg opgesteld.

Andere bekende bedrijven die meedoen zijn onder meer Vanderlande (Veghel), Washin7 (Eindhoven), Van Lanschot Chabot ('s-Hertogenbosch) en Rabobank Hart van de Meierij. De bank is ook een van de hoofdsponsors van de BBB. De verwachting is dat op 30 september 25 teams aan de start staan en de krachtmeting aangaan.

Voorzitter Houben: ,,Naast het inzamelen van geld voor stichting ALS willen we net als in 2015 bereiken dat alle deelnemers een optimaal dagje teambuilding beleven." De teams die meedoen aan de BBB strijden om een eervolle titel, menen Houben en Vekemans. ,,Wie meedoet aan deze battle mag zich gerust het beste bedrijf van Brabant noemen." De strijd werd twee jaar geleden gewonnen door de Boxtelse firma Reijnders, die oppermachtig was op de stormbaan en dankzij die topscore het eindklassement won. Een team van Van der Velden Rioleringsbeheer, ook uit Boxtel, won een managementspel.

Meer weten? Kijk op www.bbbattle.nl.


Ruilbeurs

De Vereniging Boxtelse Verzamelaars organiseert zondag 8 oktober een verzamelaarsbeurs in gemeenschapshuis De Walnoot aan de Reginahof te Boxtel. Het evenement staat telkens in het teken van een thema en deze keer is dat het Rode Kruis. Bezoekers kunnen tijdens de beurs allerlei spullen ruilen, zoals bidprentjes, munten, postzegels, prentbriefkaarten, sigarenbandjes, stickers, telefoonkaarten, theezakjes. Bezoekers zijn welkom tussen 10.00 en 13.00 uur. De entree voor volwassenen bedraagt één euro en voor kinderen 25 eurocent.