Afbeelding
Foto: Sander van Gils

Speeltuin aan de Europalaan in Liempde wordt vernieuwd

Een aantal omwonenden aan de Europalaan in Liempde vroegen het zich vorige week al af: wat is er gebeurd met het speeltuintje? De gemeente Boxtel heeft het zand laten verwijderen en de glijbaan weggehaald. Het speeltuintje in de Liempdse buurt ondergaat de komende weken een kleine renovatie.

Het zand in de zandbak was wegens vervuiling toe aan vervanging. Ook het glijbaantje dat eens in het speeltuintje stond, voldeed niet meer aan de eisen; deze werd net voor de zomervakantie weggehaald vanwege de slechte staat van het toestel. ,,Daarom en natuurlijk voor de veiligheid van de kinderen die er gebruik van maken, hebben we deze weggehaald", laat een woordvoerder van gemeente Boxtel weten.

De zandbak keert niet meer terug aan de Europalaan. Volgens de gemeente wordt er te weinig gebruik van gemaakt.

OPKNAPPEN

Gemeente Boxtel zal binnenkort beginnen met de opknapbeurt van de speeltuin door nieuw valzand te plaatsen en enkele toestellen anders in te delen op de locatie. Binnen twee weken gaat grondwerkbedrijf Van Pinxteren aan de slag met de ondergrond.

Bovendien komt er een nieuwe glijbaan op het speelveld te staan. Wanneer deze komt, is echter nog niet bekend. ,,Dat hangt af van de levertijd van de leverancier", laat de woordvoerder weten.

FOTO BOVEN: Het speelveldje aan de Europalaan in Liempde ondergaat de komende periode een kleine renovatie. (Foto: Sander van Gils).


Jeugdnatuurwacht houdt inloopuur voor nieuwe leden

Kinderen vanaf groep 6 van de basisschool met interesse voor de natuur kunnen ook dit seizoen weer deelnemen aan activiteiten van de Jeugdnatuurwacht Liempde. Om een indruk te krijgen van wat de club allemaal organiseert, wordt morgen, vrijdag 8 september een inloopavond gehouden in café Het Wapen van Liempde.

De Jeugdnatuurwacht zit tijdelijk in het horecabedrijf aan het Raadhuisplein. Daar wordt morgen van 18.30 tot 19.30 uur het jaarprogramma toegelicht. Ook kunnen belangstellenden zich aanmelden als lid; de contributie is 15 euro per jaar.

Iedere maand is er een activiteit. Om kinderen die op zaterdag sporten de gelegenheid te geven toch aan activiteiten deel te nemen, worden naast zaterdagochtend en -middag ook op vrijdagavond en zondagochtend bijeenkomsten gehouden. Meer informatie is verkrijgbaar bij Lisette Braken via telefoonnummer (0411) 63 14 89 of e-mail: jnwliempde@gmail.com.


ToonTourTocht

Natuurwerkgroep Liempde houdt zondag 10 september de ToonTourTocht: een fietsroute onder leiding van gids Toon Voets. Vertrekpunt om 09.00 uur is bij de Sint Jans Onthoofdingskerk in Liempde. Deelname is gratis.


Onderhoudsbeurt voor heiveldje in gebied De Geelders

't Heike, een heiveldje in natuurgebied De Geelders tussen Liempde en Schijndel, kreeg donderdag en vrijdag 1 september een onderhoudsbeurt van firma Jan van den Boomen uit Liempde. Dankzij financiering van voornamelijk Streekfonds Het Groene Woud en Staatsbosbeheer is de opdracht uitgevoerd. De werkzaamheden werden verricht onder begeleiding en verantwoording van Natuurwerkgroep Liempde (NWG).

't Heike in natuurgebied De Geelders wordt door de NWG beschouwd als een heiveldje met verschillende bijzondere flora en fauna als de levendbarende hagedis en de hazelworm (een pootloze hagedis). De beheersmaatregelen die vorige week werden uitgevoerd, zijn bedoeld om de zogeheten rabatten op te knappen; langwerpige ophogingen in het bos die evenredig aan elkaar liggen met daartussen greppels.

PLAGGEN

Met een graafmachine zijn de rabatten nu geplagd. ,,Want deze waren inmiddels zo ver begroeid geraakt met grassen, houtachtige gewassen en adelaarsvaren dat dit met klein materiaal en vrijwilligers niet meer bij te werken is. Het geplagde materiaal wordt in het gebied verwerkt", laat een woordvoerder van de NWG weten.

Het plaggen van het heideveldje moet er voor zorgen dat het landschap straks rijker wordt met flora en fauna. ,,Niet alleen met planten maar ook dieren als de grauwe klauwier, de wezel en hermelijn."

De herstelwerkzaamheden op 't Heike zijn uitgevoerd in het kader van het ontwikkelen van 'klein landschap' in de omgeving Kasteren en De Geelders. Dit gebeurt in samenwerking met onder meer Heem-Natuurgroep Sint-Oedenrode. Mochten vrijwilligers belangstelling hebben om hieraan bij te dragen, dan kunnen zij zich melden bij de NWG.

Voor meer informatie over deze en andere werkzaamheden, neem contact op met voorzitter Ad de Kort van de natuurwerkgroep via telefoonnummer (0411) 63 52 20 of e-mail: addekort@home.nl.

Esch

Kofferbaksale

De jaarlijkse kofferbakverkoop van de Essche carnavalsclub 't Bacchuscorps vindt zondag 10 september van 09.00 tot 15.00 uur plaats aan de Haarenseweg 32. Standplaatsen zijn te huur vanaf 10 euro. Wie belangstelling heeft, kan dagelijks tussen 18.00 en 21.00 uur bellen naar 06-20 95 28 48 of e-mailen naar siermetaaltimmermans@zonnet.nl.