Afbeelding
Foto: Peter de Koning

HEROPENING GEMEENSCHAPSHUIS IN LENNISHEUVEL

'Orion heeft eindelijk 21e eeuw bereikt'

MARC CLEUTJENS

Nog niet alle werkzaamheden zijn afgerond, maar het moment is gekomen om gemeenschapshuis Orion te heropenen. Zondag 10 september is het zover en is het project Pimp de Orion klaar. Tijd dus voor een bezoek aan een onmisbare voorziening voor de inwoners en verenigingen in Lennisheuvel.

Voorzitter Michel Geilfus en beheerster Rian Eijkemans zijn trots op alles wat bereikt is in het in 1948 gebouwde gemeenschapshuis. ,,In een gebouw met een respectabele leeftijd is het soms roeien met de riemen die je hebt", zegt Geilfus, die al 22 jaar voorzitter is. ,,Maar toen stichting Rond Kerk en Orion ons in 2013 wees op de kansen die een Integraal Dorps Ontwikkelingsplan (IDOP - red.) zou kunnen bieden, hebben we die met beide handen aangegrepen."

Nadat met bestuur en gebruikers een wensenlijst was opgesteld, stond onderaan de streep een bedrag van zo'n 100.000 euro. Uiteindelijk is met ongeveer 70.000 euro heel veel bereikt en zijn vrijwel alle wensen in vervulling gegaan. Beheerster Eijkemans gaf leiding aan de projectgroep Pimp de Orion, die alle werkzaamheden coördineerde.

ZONNEPANELEN

Meerdere fondsen en sponsors ondersteunden de plannen van Orion. Dankzij het VSBfonds werd een bedrag van 25.000 euro binnengehaald, mits het 'pimpen' met de nodige zelfwerkzaamheid tot stand zou kunnen komen. De Rabobank financierde de komst van led-verlichting, het Oranje Fonds stelde geld beschikbaar voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak. ,,Doordat we aantoonbaar heel veel energie besparen, kwamen we bovendien in aanmerking voor een renteloze lening van de gemeente", vertelt Geilfus.

Een rondgang door Orion met de voorzitter en beheerster Eijkemans leert dat de geluidsinstallatie in het hele gebouw is vernieuwd. Overal nieuwe bekabeling en natuurlijk nieuwe apparatuur, geschikt voor alle gebruikers. Een drempelloze gietvloer in bijna alle vertrekken is een aanwinst, net als het nieuwe stucwerk waardoor alle muren dezelfde 'look' hebben gekregen. Binnenkort wordt een aantal schilderijen van plaatselijke kunstenaars opgehangen.

Voor de ramen hangen nieuwe gordijnen, het oude meubilair is vervangen. In de zaal is plaats voor 150 nieuwe stoelen, die makkelijk opgestapeld kunnen worden. Verder zijn de urinoirs gemoderniseerd, is het invalidentoilet prima toegankelijk en is op het parkeerterrein een plek voor invaliden ingeruimd. Voorzitter Geilfus: ,,Dankzij alle aanpassingen en moderniseringen durf ik te stellen dat ook gemeenschapshuis Orion in de 21e eeuw terecht is gekomen. Iedereen die ziet wat hier gebeurd is, spreekt van een succes."

GROOT PROBLEEM

Beheerster Eijkemans - al 21 jaar hét gezicht van Orion - benadrukt dat 'Pimp de Orion' cruciaal was voor de toekomst van het gemeenschapshuis. ,,Als Lennisheuvel het zonder Orion zou moeten doen, zouden we hier in het dorp een groot probleem hebben. Hier zijn meer dan 25 verenigingen thuis, waarvan er meer dan een dozijn de sleutel hebben en alle zaakjes zelf regelen en de boel altijd netjes achterlaten." Geilfus: ,,Je merkt aan alles dat iedereen Orion wil behouden en niet zonder dit gemeenschapshuis kan."

Inwoners en gebruikers van Orion zijn zondag 10 september vanaf 14.00 uur welkom in het vernieuwde gemeenschapshuis. Burgemeester Mark Buijs en wethouder Peter van de Wiel verrichten omstreeks 14.30 uur de opening. De muzikanten van fanfare Sint-Arnoldus spelen voorafgaand aan de plechtigheid een serenade. Er is ook muziek van de Beyersland Kapel en de band 073, die al meer dan 25 jaar in Orion repeteert. ,,Heel veel verenigingen presenteren zich bovendien in de grote zaal." De festiviteiten duren tot 17.00 uur.

FOTO BOVEN: De leden van de handwerkclub aan het werk in gemeenschapshuis Orion. De club komt wekelijks bijeen en staat al 45 jaar onder leiding van Annie Swinkels. (Foto: Peter de Koning).

De vernieuwde zaal van gemeenschapshuis Orion in Lennisheuvel...