Petra van Esch (rechts) is de bedenker van de nieuwe naam van de oude boomgaard: Indenhof. (Foto: Peter de Koning).
Petra van Esch (rechts) is de bedenker van de nieuwe naam van de oude boomgaard: Indenhof. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

• NIEUWE NAAM VOOR OUDE BOOMGAARD • MOSSELEN GAAN VIJVER SCHOONHOUDEN

Indenhof wacht nog op extra fruitbomen

MARC CLEUTJENS

De metamorfose van het centrum van Boxtel krijgt steeds meer vorm nu de herinrichting van de oude boomgaard en de gemeentevijver achter de rug zijn. Maar er is nog volop werk aan de winkel om hartje Boxtel een facelift te geven, zo stelde wethouder Eric van den Broek gisterochtend tijdens de officiële oplevering van het eerste grote centrumproject. De benaming oude boomgaard vervalt; uit liefst 187 inzendingen koos het gemeentebestuur het idee van Petra van Esch om het historisch stukje groen voortaan Indenhof te noemen.

De oplevering van de Indenhof en de naastgelegen vijver dreigde even in het water te vallen door een reeks stevige regenbuien. Maar uiteindelijk kon wethouder Van den Broek op een bankje klimmen om de meer dan honderd aanwezigen uitleg te geven over de centrummaatregelen die Boxtel weer op de kaart moeten zetten. Hij kreeg steun van ambtenaar Hein Hoppenbrouwers die vertelde over de specifiek kenmerken van de historische fruitboomgaard en waterschapper Lex Huijbers.

Die maakte onomwonden duidelijk dat de waterkwaliteit van de vijver naast de raadzaal nu prima is. ,,Maar dat kan alleen zo blijven als omwonenden en inwoners daar samen aan blijven werken. Voeren van eenden en vissen is not done omdat zo weer snel een sliblaag wordt gevormd." Om blauwalg te voorkomen, leeft nog altijd het plan om wederom zoetwatermosselen in de vijver uit te zetten. ,,Maar daar hebben we nog geen ontheffing voor", verduidelijkte Huijbers. ,,Het zijn exoten die eigenlijk niet in stedelijk water voorkomen en dus is toestemming vereist om ze in te zetten bij de aanpak van blauwalg."

STEDELIJKE ALLURE

De Indenhof is veranderd van een rommelig en met hondenpoep vervuild plantsoen tot een parkje met welhaast stedelijke allure. Mooie paden, doorkijkjes naar 't Hofje en de Sint-Petrusbasiliek en hier en daar een zitje. ,,Het is een verlengstuk van het centrum, een plek die voor iedereen toegankelijk is en uitnodigt om elkaar te ontmoeten", aldus wethouder Van den Broek. Een pad richting enkele horecabedrijven is verplaatst, zodat de boomgaard nu optimaal een publieke functie heeft gekregen.

Niet alle werkzaamheden zijn overigens klaar. Volgens ambtenaar Hoppenbrouwers is in de boomgaard een groot aantal oude fruitbomen gerooid. ,,In samenwerking met de Hoogstamfruitbrigade gaan we achttien nieuwe bomen planten, waarvan vier hoogstamfruitbomen." Daarbij wordt deskundig advies ingewonnen bij het echtpaar Zandbergen van Zandbergen Fruitbomen Advies in Liempde. Het echtpaar heeft aan de Hoevedreef een boomgaard waar veel bijzondere fruitgewassen worden geteeld.

Een beukenhaag die in de zomer werd geplant moet vervangen te worden. Die heeft enkele tropische zomerdagen niet overleefd. Verder dient volgens Hoppenbrouwers meer te worden toegezien op loslopende honden, die nog steeds te veel poepen in en om boomgaard en vijver. Tijdens de officiële oplevering was het ook gisterochtend soms hink-stap-springen om de schoenzolen schoon te houden.

Een bewoonster van het naastgelegen 't Hofje gaf trouwens aan dat buitengewone opsporingsambtenaren (BOA's) al regelmatig toezien op de aanlijnplicht. ,,Ik kreeg laatst meteen een boete van 106 euro toen mijn hondje uit de tuin ontsnapte. Eerst een waarschuwing geven, was ook goed geweest..."

Op pagina 5: 'Indenhof, plek voor jeugd én insecten'.