Afbeelding
Foto: Peter de Koning

HOUTHANDEL STEENBAKKERS IN BOXTEL STOPT OP 12 SEPTEMBER

Theo: al 65 jaar in de weer met hout

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Waar mensen normaal gezien rond hun 65e levensjaar met pensioen gaan, verliep dat bij eigenaar Theo Steenbakkers (79) van de bekende houthandel aan de Wilhelminastraat in Boxtel anders. Toen hij 65 jaar oud werd, ging hij wel iets minder werken, maar helemaal stoppen? Dat was niets voor hem. Inmiddels is hij bijna tachtig jaar oud en al ruim 65 jaar in de weer met hout. Een mooi moment om de winkel te verkopen. Dinsdag 12 september is de houthandel voor het laatst geopend.

Hout loopt als een rode draad door het leven van Theo. Zijn vader Ad startte op 1 mei 1937 met de houthandel aan de Wilhelminastraat, achter het woonhuis waar Theo geboren werd. ,,Ik weet nog dat ik als jong mènneke mee mocht als er met paard en wagen hout gebracht werd naar Tilburg. En als ik naar school ging, liep ik door de werkplaats van mijn vader en hielp ik hem. Dat herhaalde zich als ik weer terugkwam na school", vertelt de Boxtelaar. Hij ging als vanzelfsprekend naar de ambachtsschool en moest na afloop van zijn vader in een timmerfabriek in Vught aan de slag. ,,Hij wilde dat ik het vak beter leerde", lacht Theo. ,,Na een halfjaar vond ik het echter wel welletjes en keerde ik terug naar Boxtel."

In 1962 startte zijn vader met een winkel voor ijzerwaren aan de Stationsstraat, het bedrijf dat inmiddels in bezit van de halfbroer van Theo. Het zorgde ervoor dat Theo de dagelijkse leiding kreeg in de houthandel. Planken op maat zagen, kasten, deuren en kozijnen maken: met veel plezier ging de Boxtelaar dagelijks naar zijn werk. ,,Particulieren, maar ook de Encebe, Van Geel en legerplaats Oirschot maakten regelmatig gebruik van onze diensten. Ook lever ik ieder jaar hout aan het Baanderherencollege waarvan de leerlingen iets maken, zoals een memobord. Een grote bestelling waar ik lang mee bezig ben, maar ik vond het altijd erg leuk om te doen."

TACHTIG JAAR

Een favoriete klus springt er voor Theo niet uit. ,,Ik heb alles altijd graag gedaan, of het nu planken op maat zagen was of een kastje in elkaar zetten. Het contact met de klanten is altijd prettig geweest." De komst van de bouwmarkten en het internet zorgden ervoor dat zijn opdrachten terugliepen en dat hij uiteindelijk besloot te stoppen met de houthandel. Het pand is inmiddels verkocht en wordt omgevormd tot woonhuis, vertelt de Boxtelaar enthousiast. En sinds Theo heeft aangekondigd dat hij gaat stoppen en dat de zaak verkocht is, krijgt hij veel bezoekjes van (oud-)klanten. ,,Ik heb veel leuke reacties gehad. De meest gestelde vraag is: 'Theo, wat ga je nou doen?' Mensen geloven vaak niet dat ik al bijna tachtig jaar oud ben", lacht hij. Maar wat gaat hij nou echt doen? ,,Aan de slag in mijn tuin en huis. En ik heb tijd voor mijn verzameling." Theo is namelijk fervent verzamelaar van miniatuur-Ferrari's. ,,Een ding is zeker: stilzitten, dat is niets voor mij..." (Foto: Peter de Koning).


Roofvogelshow

Vanwege haar 65-jarig bestaan organiseert KBO Boxtel dit jaar extra activiteiten voor leden en niet-leden. Inwoners van 85 jaar en ouder zijn woensdag 13 september welkom bij de Jacobushof aan de Middendreef in Lennisheuvel om een roofvogelshow te bekijken. Belangstellenden kunnen zich voor 10 september opgeven bij Mien Dekkers, e-mail jdekkers@simpc.nl of bij Corry van de Laar (Hoogheem 318). De kosten voor KBO-leden bedragen 7 euro, inclusief consumpties. Niet-leden betalen 8,50 euro.