PHS-budget voor verkeersplannen niet toereikend

De circa 39 miljoen euro die op de plank liggen voor verkeersmaatregelen in Boxtel als gevolg van het toenemend treinverkeer, is ontoereikend. Met name de aanleg van een fietstunnel op de plek van de dubbele overweg en de verbreding van de Keulsebaan gaan op basis van de eerste ontwerpen meer geld kosten. Een hele grove schatting laat zien dat het beschikbare budget misschien wel 25 procent te laag is. Maar er is hoop...

Ludwig van Duren, PHS-projectleider van de gemeente, meldde dat hij goede hoop heeft dat de verkeersaanpassingen uiteindelijk toch binnen het budget passen. In september moet daarover duidelijkheid ontstaan na gesprekken met Rijk, provincie en ProRail. Zo is een minder lange spoortunnel in de Tongersestraat nodig dan gedacht. Om die aan te leggen moet Boxtel drankenhandel De Leijer uitkopen. Dat is op dit moment nog niet gebeurd, meldde Van Duren op een vraag van fractievoorzitter Wim van der Zanden van oppositiepartij Balans. Die locatie is echter niet geheel nodig om de fietstunnel te realiseren en de opbrengsten van het resterende deel van het perceel kunnen de totale aanlegkosten nog drukken, zo is de verwachting. Maar ook elders in de planvorming lijken besparingen mogelijk.

Dinsdagavond werd de gemeenteraad bijgepraat over de voortgang van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer. Komende week starten NS en ProRail met een wekelijkse proef op woensdag voor het zogeheten spoorboekloos rijden. Het is de opmaat voor de nieuwe dienstregeling die in december van kracht wordt op het traject Amsterdam-Eindhoven waar elke tien minuten een personentrein gaat rijden. De dubbele overweg is dan in plaats van 26 minuten nu, 34 minuten per uur dicht.

Pagina 3: Extra raadsvergadering over aanleg VLK-weg.