Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

What's Up, Bas?

Bas Smulders (15) uit Boxtel is een van de twaalf leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum die dit schooljaar deelneemt aan de reis naar Cochabamba in Bolivia. De verplichte bijdrage van 1.000 euro heeft hij nu al binnen, maar om extra sponsorgeld in het laatje te brengen, gaat hij op de fiets naar Parijs. Met oma Bea van den Hoven (70) uit Liempde...

Waarom wil je naar Cochabamba? ,,Vorig jaar ging klasgenoot Maarten van den Elshout mee en ik denk dat hij een inspiratiebron is geweest. Maarten heeft veel over de reis en de projecten die leerlingen daar doen verteld. Ik vind het leuk om iets voor een goed doel te doen en er geld naartoe te brengen, maar nóg belangrijker is het om zelf de handen uit de mouwen te steken."

Hoe is het je gelukt om nu al 1.000 euro op te halen om de reis te kunnen betalen? ,,Ik ga naar Parijs fietsen met oma. Met een sponsorbrief heb ik familie en vrienden gevraagd om te doneren. Ik ben ook in de wijk In Goede Aarde en in Liempde langs de deuren gegaan."

Maar je wilt meer geld ophalen? ,,Jazeker! Ik ga nu niet stilzitten en wachten tot ik naar Cochabamba ga. Daarom nodig ik iedereen uit om onze fietstocht te sponsoren. Omdat ik de reis nu al kan betalen, gaat al het extra geld rechtstreeks naar het goede doel. Ik hoop ook dat winkels en bedrijven ons willen ondersteunen."

Wanneer stap je met oma Bea op de fiets? ,,In de herfstvakantie. Het is een tocht van 550 kilometer, dus ik moet nog flink gaan trainen. Oma is beter getraind denk ik, die heeft laatst tweemaal de Zuiderzeeroute gefietst. We rijden elke dag een etappe en zoeken samen een hotelletje om te overnachten. De Eiffeltoren is ons doel."

Hoe kom je terug? Lachend: ,,Nee, niet op de fiets... Ik heb kort na de herfstvakantie een toetsweek, dus we pakken de trein.

Wat doe je als onderweg een lekke band krijgt? ,,Plakken! Al moeten oma en ik nog wel leren hoe dat moet..."

Wil je Bas en Bea ook sponsoren en hiermee projecten voor weeskinderen in Cochabamba steunen? Stuur een e-mail naar BasBolivia@kpnmail.nl en geef aan hoeveel geld je wilt doneren. (Foto: Gerard Schalkx).