Kort voor de zomervakantie werden de eerste gewassen geoogst in de Voedseltuin. De kroppen sla werden met hulp van de leden van het gemeentebestuur van Boxtel geoogst. (Foto: Peter de Koning).
Kort voor de zomervakantie werden de eerste gewassen geoogst in de Voedseltuin. De kroppen sla werden met hulp van de leden van het gemeentebestuur van Boxtel geoogst. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

DELEGATIE PROVINCIE NOORD-BRABANT NAAR BOXTEL

Donatie Buurtfonds aan Voedseltuin

Het Buurtnatuur- en Buurtwaterfonds heeft een geldbedrag van 10.000 euro beschikbaar gesteld voor de stichting Voedseltuin Boxtel. Een provinciale delegatie brengt medio september een werkbezoek aan enkele Brabantse projecten die ondersteund worden. Ook de Voedseltuin wordt bezocht.

De provincie Noord-Brabant en het Prins Bernhard Cultuurfonds hebben in 2015 het Buurtnatuur- en Buurtwaterfonds opgestart. Vorig jaar zijn waterschappen Brabantse Delta, Aa en Maas en De Dommel daarbij aangesloten. Doel van het fonds is om kleinschalige natuur- en waterprojecten in verstedelijkt gebied mogelijk te maken, samen met de bewoners. Stadslandbouw, geveltuintjes, waterberging, de tuin onttegelen: projecten die zorgen voor positieve effecten op het klimaat, het waterbewustzijn, educatie en een gezonde, duurzame leefomgeving.

Verspreid over heel Noord-Brabant zijn al tal van projecten van de grond gekomen. Die worden ondersteund omdat het Nederlandse klimaat verandert. De rondgang langs een aantal projecten start in 's-Hertogenbosch. Halverwege het programma houdt de delegatie halt bij het vroegere milieueducatiecentrum De Kleine Aarde, waar de voedseltuin nu enkele maanden in bedrijf is. Die voorziet minima van verse groenten en fruit. De tuin is volgens het Buurtnatuur- en Buurtwaterfonds 'een professioneel bedrijf, gerund door vrijwilligers. Heeft volop draagvlak van bedrijfsleven, gemeente, bewoners. Draagt bij aan waterbeheer, er wordt onttegeld, regenwater opgevangen en gebruikt voor planten'.