Afbeelding
Foto: Peter de Koning

115 OUDEREN VANUIT REGIO NAAR ACHTERBERGHSTRAAT

Verhuizing brengt Wereldhuis tot leven

PETER DE KONING

Het Wereldhuis aan de Achterberghstraat kwam deze week eindelijk echt tot leven. Na een maandenlange verbouwing van het voormalige woonzorgcentrum Molenweide namen de 115 cliënten de afgelopen dagen hun intrek. Een operatie op zich die onder de felle zomerzon prima verliep.

Acht maanden geleden sloot woonzorgcentrum Molenweide de deuren voor een ingrijpende verbouwing en modernisering. Het indrukwekkende resultaat werd vorige week uitgebreid gepresenteerd in deze krant: het Wereldhuis voor zorgbehoevende ouderen uit verschillende culturen. De ouderen die vóór de verbouwing in Molenweide woonden, verbleven tijdens de bouwperiode in huize De Braacken in Vught.

Zij verhuisden dinsdag, woensdag en donderdag terug naar het Wereldhuis. Afgelopen maandag al kwamen de bewoners van Nieuw Beekvliet (Sint-Michielsgestel) naar het Wereldhuis. Deze groep bestaat uit ouderen uit de voormalige Nederlandse koloniën. Vandaag, donderdagmiddag namen Turkse en Marokkaanse cliënten hun intrek. Deze groep verbleef tijdelijk in verpleeghuis Liduina en komt oorspronkelijk uit de eerder gesloten locatie Sefkat aan de Bosscheweg (voorheen Lindenlust).

Niet alleen voor de bewoners, ook voor het personeel was het een bijzondere week. ,,Het gaat goed. We liggen strak op schema, ondanks het warme weer. We letten extra goed op dat iedereen voldoende te drinken krijgt", vertelden verzorgende Chislaine Jacobs en verpleegkundige Nadine Blaakmeer dinsdagochtend.

EVEN WENNEN

De twee collega's verlaten Nieuw Beekvliet als vaste werkplek. Ze hebben daar geen moeite mee, maar moeten toch even wennen aan het idee dat ze die locatie voorgoed achter zich laten. ,,Samen met alle collega's en bewoners gaan we hier in het Wereldhuis iets nieuws en moois opbouwen. De laatste weken waren we aan het afsluiten en dachten we steeds vaker: nu mogen we gaan. Op het laatst keken we er echt naar uit."

Nadine vult aan: ,,Voor de bewoners is de verhuizing een hele reis naar een mooie nieuwe locatie waar ze toch eventjes moeten wennen. Het is des te belangrijker dat wij als personeel rustig blijven en de bewoners met veel kalmte benaderen. Want wij zijn toch de vertrouwde gezichten die ze gewend zijn. We zorgen dat alles klaar is als ze komen, ruimen lege dozen snel op en geven de bewoners zoveel mogelijk het vertrouwen dat het wel goed komt. Dat werkt prima." Chislaine knikt instemmend: ,,We verheugen ons op de periode na de verhuizing, als iedereen zijn draai gaat vinden en het dagelijks ritme op gang komt, in een fijne sfeer die we samen met de bewoners en alle collega's gaan creëren."

TRANSPORT SERVIË

Een groot deel van de bedden, nachtkastjes en meubels die de bewoners van Molenweide achterlaten na vertrek uit hun tijdelijke onderkomen in huize De Braacken te Vught, is gisteren en vandaag, donderdag 31 augustus klaargemaakt voor transport naar Subotica, een stad in het noorden van Servië. Een groepje vrijwilligers, waaronder Ellie van Meurs uit Liempde, heeft de spullen verzameld om ze te kunnen transporteren naar Servië. ,,Dat is één van de armste landen van Europa. Het lokale ziekenhuis is in 1975 gebouwd. De inrichting (inclusief de bedden en matrassen) dateert grotendeels nog uit die tijd en is versleten en kapot. Geld om te vervangen is er niet. Ze zijn dan ook ontzettend blij met de bedden en de meubels", meldt Van Meurs.

FOTO BOVEN: Medewerkers van het Wereldhuis helpen een handje bij de verhuizing. (Foto: Peter de Koning).


Extra raadsvergadering
over aanleg VLK-weg

De gemeenteraad van Boxtel komt dinsdag 12 september in een extra vergadering bijeen om het bestemmingsplan voor de zogeheten VLK-weg vast te stellen. Om deze noordelijke ontsluiting van bedrijventerrein Ladonk mogelijk te maken, moeten echter nog percelen grond worden aangekocht. Daarvoor heeft de gemeente inmiddels een taxatie laten maken; gesprekken met de 24 verschillende grondeigenaren starten binnenkort.

De vaststelling van het bestemmingsplan voor de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK) stond aanvankelijk voor 26 september op de rol, samen met diverse andere onderwerpen. Maar gelet op het omvangrijke en samenhangende gevolgen van het hele maatregelenpakket rondom het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS), is besloten er een extra vergadering voor te beleggen, vertelde raadslid Kathelijne van Thiel (Combinatie95). Zij leidde dinsdagavond de bijeenkomst in de raadzaal waar raadsleden en andere belangstellenden werden bijgepraat over de stand van zaken rondom PHS.

TAXATIES

Guus Eltink, lid van de steunfractie van coalitiepartij INbox, wilde weten of de gemeente alle gronden al in bezit heeft om de VLK te realiseren. Dat blijkt niet zo te zijn, vertelde projectleider Ludwig van Duren. Oorzaak is een tekort aan personeel in het gemeentehuis. Daarom is nu een apart bedrijf ingehuurd voor de noodzakelijke grondverwerving. Dat gaat nu snel aan de slag, beloofde de projectleider. De taxaties die de gemeente liet opstellen voor de diverse percelen zijn nog niet in het bezit van de grondeigenaren.

Sinds maandag is het een komen en gaan van verhuiswagens bij het Wereldhuis aan de Achterberghstraat in Boxtel. Alle 115 bewoners nemen deze week in hun intrek in het woonzorgcentrum. (Foto: Peter de Koning).