CURSUS NATUURBELEVING VOOR BEGELEIDERS DEMENTERENDEN

Op pad met een rugzak aan ideeën

,,Wat mensen het meest verrast? Dat het zo eenvoudig en bruikbaar is. We geven een rugzak met praktische ideeën mee om een wandeling leuker te maken. En vervolgens gebeurt dat ook: mensen genieten meer." Aan het woord is Mari Verstegen, bioloog, werkzaam voor het Instituut voor Natuureducatie (IVN). Hij geeft dit najaar een korte en praktische cursus natuurbeleving aan begeleiders, vrijwilligers, mantelzorgers en familieleden van mensen met dementie in de gemeente Haaren, dus ook voor inwoners van Esch. Inschrijven kan tot 20 september.

In Haaren is onlangs gestart met de werkgroep Dementievriendelijke gemeente (DVG) die bestaat uit vrijwilligers en zorgprofessionals uit Esch, Haaren, Helvoirt en Biezenmortel en wordt ondersteund door de gemeente. In een dementievriendelijke gemeente is aandacht voor de situatie waarin mensen met dementie én hun mantelzorgers verkeren. Inwoners en lokale partijen werken samen aan allerlei initiatieven die de levenskwaliteit van deze groep kwetsbare mensen vergroot.

DENNENAPPEL

Een van de initiatieven is de cursus natuurbeleving van Verstegen. ,,Natuur heeft een positief effect op mensen. Natuur biedt een gemakkelijke 'opening' om te genieten en ontspannen. Dat geldt zeker ook voor mensen met dementie." Verstegen hoort dit vaak terug van de deelnemers aan zijn training natuurbeleving. Daarin laat hij zien wat begeleiders samen met mensen met dementie in de natuur kunnen doen. En dat heeft positieve gevolgen, zoals rust en ontspanning, plezier en genieten, een beter dag-nachtritme en een beter onderling contact. Een voorbeeld: reik mensen iets aan wat ze kunnen bekijken, aanraken, voelen, ruiken. ,,Zoals een dennenappel. Als je er intens naar kijkt, kun je er van alles aan ontdekken, ook hoe mooi hij is. Soms komen er verhalen los: hoe vroeger dennenappels gebruikt werden om de kachel aan te maken."

Het wandelingetje buiten wordt veel leuker, vertellen cursisten aan Verstegen. ,,Het contact wordt anders, gelijkwaardiger, omdat je samen bezig bent." En dan niet te geforceerd, maar wat terloops. ,,Je gaat met een rugzak aan ideeën op pad, en kijkt wat op dat moment leuk en mogelijk is. Als de zon schijnt, kun je gewoon even samen de warmte voelen."

De cursus natuurbeleving wordt in een van de vier kernen aangeboden op 5 oktober en 2 november van 13.30 tot 16.30 uur. Aanmelden kan tot 20 september via e-mail: dvghaaren@gmail.com of bij Mariëtte Versleijen, telefoonnummer 06-28 27 98 16. Er zijn geen kosten verbonden aan de cursus. Deelnemers krijgen na de eerste dag een rugzakje met materialen en een boekje waarin activiteiten staan beschreven.