Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

KUNSTWEEK QQLQ START 16 SEPTEMBER

Filmmakers nieuwe loot aan cultuurboom Uitmarkt

HENK VAN WEERT

Naast optredens van lokaal muzikaal- en theatertalent presenteert de Uitmarkt zaterdag 16 september ook delen uit werk van Boxtelse filmmakers. Dat gebeurt in samenwerking met FilmPodiumScopia die ook previews vertoont van de rolprenten die komend seizoen worden vertoond.

Dat Boxtel veel cultureel talent heeft, toont de Uitmarkt jaarlijks aan. ,,Maar aandacht op het gebied van foto, film en video ontbrak tot op heden", vertelt Xaveer van Lokven, die samen met Rob Margry is toegetreden tot het organisatiecomité dat al enkele jaren wordt gevormd door vrijwilligers van Podium Boxtel, Bockepruik en Boxtel Vooruit.

Joep van Osch vertoont zijn actuele documentaire Lattepappa's, die onlangs bij de VPRO te zien was en waarin aandacht is voor het lange zwangerschapsverlof voor Zweedse mannen. Jeroen Margry laat fragmenten uit twee jeugdfilms zien: Wolvenpad (met Hans Dagelet in de hoofdrol) en Frullgrom (met Reinhilde Decleir). Daarnaast komt werk voorbij van Theo van den Aker jr, Wout Breuer, Peter Hacken en Daan Ophof. Zelf laat Van Lokven, die voor Omroep Brabant werkt, ook materiaal zien.

Dat gebeurt allemaal in een apart lokaal van Podium Boxtel dat verduisterd wordt en dat afgesloten kan worden voor het geroezemoes van de Uitmarkt. Wim van Liempt van FilmPodiumScopia praat de programmaonderdelen aan elkaar en laat ook enkele previews uit het aanbod van de filmclub dit seizoen zien. De maandelijkse vertoningen vinden niet langer plaats op donderdag in de ridderzaal van kasteel Stapelen, maar op maandag in Muziekhuis Boxtel aan de Passage Riche. De eerste filmavond is maandag 18 september. Dat is tijdens de eerste editie van kunst- en cultuurweek QQLQ die met de Uitmarkt wordt gelanceerd.

Tijdens de Uitmarkt organiseert Arjan Terlouw, onder bekend van zijn huiskamerconcerten en het succesvolle Live in Liempde, een wedstrijd voor talentvolle singer-songwriters. Vier kandidaten treden op met drie songs en de beste wint een optreden als Podium Topper tijdens Boek & Bal, volgend jaar april.

GENERATIECONCERT

Net als andere jaren mogen bezoekers van de Uitmarkt een spectaculaire opening verwachten. In het verleden waren onder meer circusartiesten te zien van het inmiddels naar Tilburg verhuisde Festival Circolo. Tijdens de theatrale opening vindt ook een generatieconcert plaats. Het is een initiatief van de twee Boxtelse harmonieën en de fanfares uit Liempde en Lennisheuvel. Kinderen die muziek maken mét grootouders die eveneens een instrument bespelen gaan samen optreden. Ervaring is daarbij niet nodig; 's middags is er één repetitie onder leiding van een professionele dirigent. Deelname kost vijf euro per koppel. Belangstellenden kunnen mailen naar info.hafabll@gmail.com.

In de zaal, de foyer, de tuin en op het voorplein van Podium Boxtel tonen lokale cultuurmakers en creatieve ondernemers wat ze het komende seizoen in petto hebben. Het overvolle programma varieert van zang, dans en film tot rockmuziek en theater. Kunstlicht99 en tekenaar Ralph Dikmans zijn present en er zijn onder meer optredens door de bands Galactic Lo-Fi Orchestra, LIM en Nailhead, leerlingen van Talent Factory en Modern Classic Music School en Sara Bormans, Jelle Ruijsse-naars, Lynyrd Denissen.

'QQLQ KRAAIT AMBITIE'

Met de bundeling van een aantal evenementen die steevast aan het begin van het cultuurseizoen worden gehouden, hoopt de nieuwe stichting QQLQ Boxtel een impuls te geven aan de diverse onderdelen. 'QQLQ kraait ambitie' kopt de website. De kunst- en cultuurweek in de derde week van september start met de Uitmarkt en wordt acht dagen later, zondag 24 september, afgesloten met de vaartocht Dommeltheater. Daarnaast omvat het programma onder meer muziek- en theaterfestival Bockesprongen (zondag 17 september), kunstexpositie De Rode Draad (zaterdag 23 en zondag 24 september) en de afsluiting van biënnale Kunst op Stapel (zondag 24 september). Ook doordeweeks vinden allerlei activiteiten plaats. Het gratis toegankelijke programma komt uitgebreid aan bod in een speciaal katern dat Brabants Centrum donderdag 14 september publiceert.

FOTO ONDER: Acrobaten van Circo Circolo in actie bij de opening van de eerste Uitmarkt in 2012. (Foto: Gerard Schalkx).