Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Buurtbewoners ergeren zich aan carillonmuziek

Nadat het gerestaureerde carillon in de Sint-Petrustoren in juli feestelijk in gebruik werd genomen, klinken elk kwartier vrolijke deuntjes uit de galmgaten. Niet tot onverdeeld genoegen van iedereen overigens. Door diverse omwonenden wordt geklaagd. ,,Als je twintig keer per dag Guus Meeuwis hoort, word je dat wel beu..."

Een van de mensen die rondom de toren van de basiliek wonen, uitte deze week aan de redactie van deze krant zijn ongenoegen over het klokkenspel. ,,En ik ben niet de enige in de buurt", gaf de Boxtelaar aan. Ook de leden van de politieke partij SP, die vorige week zaterdag in het wijkje Duinendaal langs de deuren ging en daarmee de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 aftrapten, kregen volgens een woordvoerder diverse klachten.

Namens het carilloncomité erkende Fons van Heesch deze week dat het repertoire van de beiaard nog in opbouw is. Beiaardier Tommy van Doorn druk doende is om daarvoor nummers te arrangeren. ,,Maar dat is een behoorlijk tijdrovende klus. Elke nieuwe kalendermaand worden er nieuwe stukken toegevoegd. Komende vrijdag (morgen - red.) komen er weer nieuwe titels bij", beloofde Van Heesch.

Jarenlang zweeg de Petrustoren nadat een blikseminslag de computerbesturing van het carillon in 2011 buiten werking stelde. Mede dankzij een forse donatie uit een nalatenschap kon eind vorig jaar het startsein worden gegeven voor de herstelwerkzaamheden, waarbij ook scholieren van het Baanderherencollege en enkele technische vrijwilligers werden ingeschakeld. Tijdens het promconcert Toeters & Bellen namen diverse beiaardiers (op de klokkenzolder) samen met de Gildenbondsharmonie (aan de voet van de toren) het klokkenspel weer in gebruik.

FOTO ONDER: Het carillon in de Sint-Petrustoren werd in 1968 geïnstalleerd nadat er jarenlang geld voor werd ingezameld onder de Boxtelse bevolking (Foto: Peter de Koning).