Waterschap laat Dommel niet trager stromen

Het pleidooi dat Ad van Gennip namens 'sportvissend Boxtel' in mei hield om de stroomsnelheid van rivier de Dommel te verlagen, wordt niet gehonoreerd. Dat heeft het dagelijks bestuur van het waterschap besloten na evaluatie van een proef.

Het verlagen van de stroomsnelheid in de Dommel ging in mei gepaard met een lager waterpeil. Daardoor werden onder meer zandbanken in de rivier zichtbaar en dat vindt het waterschapsbestuur niet wenselijk, zegt woordvoerder Frank van Dorst. ,,Maar ook voor de flora en fauna is een hogere stroomsnelheid bevorderlijk. Daardoor krijgt het water namelijk een beter zuurstofgehalte."

Van Gennip woont op Dommeloord en is penningmeester van de Vereniging De Dommel Door Boxtel (VDDDB). Die vereniging was jaren geleden nauw betrokken bij het herinrichtingsplan waarbij de rivier ook fors werd uitgebaggerd. Tijdens de behandeling van een nieuwe toeristische en recreatieve beleidsvisie in de Boxtelse gemeenteraad constateerde Van Gennip in mei dat nauwelijks nog sportvissers langs de rivieroever zijn te vinden. De oorzaak is volgens hem de snelle stroming, waardoor alleen de heel erg geoefende hengelaars nog kans maken een visje te verschalken. Hengelsportvereniging Ons Genoegen meldde destijds bij monde van voorzitter Louis Josiassen geen standpunt in deze kwestie te willen innemen.


Duikteams uit Boxtel en Vught samen verder

Duikteam Alcyone, met leden uit Boxtel en Haaren, is door een teruglopend aantal actieve leden onlangs gefuseerd met duikteam Nieuwerkerk uit Vught. Samen gaan ze verder als Aquadivi. Elke vrijdag wordt van 21.00 tot 22.00 uur getraind in Het Dommelbad aan de Schijndelseweg.

Beide clubs kampen al enkele jaren met minder animo, waardoor het financieel steeds moeilijker werd om het hoofd boven water te houden. In april vorig jaar werden de eerste gesprekken gevoerd over een mogelijke samenwerking, die recent tot een daadwerkelijke fusie leidde. Sindsdien gaat de nieuwe vereniging, waarbij zowel jeugd als volwassenen zijn aangesloten, verder als Aquavidi. Diverse leden zijn erkend instructeur met een officieel duikbrevet, zowel van de Professional Association of Diving Instructors (PADI) als de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB). Kijk voor meer informatie op www.aquadivi.nl.