Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

TWEEDAAGSE EXPOSITIE DOOR HEEMKUNDESTICHTING KÈK LIEMT

Groot Duijfhuis toont bodemvondsten

Het eerder dit jaar geopende buitenlokaal van Brabants Landschap in de Liempdse buurtschap Kasteren is zaterdag 2 en zondag 3 september de plek waar een kleinschalige tentoonstelling met bodemvondsten is ingericht. Publiek kan in de voormalige stal van het Groot Duijfhuis ook zelf meegebrachte voorwerpen laten determineren. De toegang is gratis.

Jan van de Sande van heemkundestichting Kèk Liemt én buurtbewoner heeft de 'schatzoekers' Peter de Kroon (Liempde), Peter van Lierop (Boxtel) en Alex Raaimakers (Sint-Oedenrode) bereid gevonden om een deel van hun bodemvondsten aan het publiek te tonen. Zij werken met metaaldetectoren. Een hobby die steeds meer terrein wint, maar wel gebonden is aan regels. Zo moeten eigenaren van de grond waar gezocht wordt toestemming geven voor het aftasten van de bodem en is het gebruikelijk om vondsten met plaatsbepaling te melden bij het archeologie-meldpunt.

DETERMINEREN

Kèk Liemt ontvangt belangstellenden zowel zaterdag als zondag tussen 10.00 en 16.00 uur in het Groot Duijfhuis aan de Hoevedreef. Wie zelf een bodemvondst in bezit heeft, kan deze op beide dagen van 13.00 tot 14.30 uur laten beoordelen. Dit zogeheten determineren wordt verricht door amateurarcheoloog Gerard van Kaathoven uit Schijndel.

FOTO BOVEN: In april werd de verbouwde stal van het Groot Duijfhuis in de Liempdse buurtschap Kasteren in gebruik genomen als 'buitenlokaal' van Brabants Landschap. (Foto: Albert Stolwijk).


HOFKAPEL DE KROMPLOEGERS VIERT GOUDEN JUBILEUM

Trammps bouwen feestje in... Liempde

MARC CLEUTJENS

De bekende Amerikaanse discogroep The Trammps is eind september een van de blikvangers van de viering van vijftig jaar hofkapel De Kromploegers in Liempde. De legendarische band uit New York, die speciaal voor het optreden in de feesttent op D'n Tip in Liempde naar Nederland komt, is bekend van hits als 'Disco Inferno' en 'Shout'.

De muzikanten van De Kromploegers bedachten na een repetitie aan de bar een plan om het gouden bestaansjubileum op een bijzondere manier te vieren. ,,Sowieso wilden we weer een Oktoberfest houden", vertelt Maarten Termeer. ,,Dat doen we dit jaar voor de vierde keer. Met succes. De 1.200 kaarten waren binnen tien minuten uitverkocht." Het Oktoberfest vindt plaats op zaterdag 23 september en wordt muzikaal opgeluisterd door onder meer schlagerzanger Dennie Christian.

Een dag eerder, op vrijdag 22 september, klinken in de feesttent op D'n Tip louter disco- en soulklanken. Dan ontvangt De Kromploegers The Trammps. ,,Tijdens het brainstormen hadden we meerdere bands op het oog", vertelt Termeer. ,,Ook The Gibson Brothers en Tavares zijn genoemd. Uiteindelijk hebben we contact gelegd met The Trammps en is het ons gelukt ze naar Liempde te halen. Daar zijn we best trots op."

GROTE CAPACITEIT

De kaartverkoop voor de openingsavond van het Kromploegers-jubileum verloopt voorspoedig. In de feesttent is die avond plaats voor ongeveer tweeduizend bezoekers, veel meer dan tijdens het Oktoberfest. ,,Tijdens het Oktoberfest is de tent gevuld met banken en tafels. Die zijn er op vrijdagavond niet waardoor de capaciteit een stuk groter is", aldus Termeer. Nu al zijn meer dan 1.100 kaartten verkocht, de verwachting is dat de komende week nog veel kaarten aan de man gebracht zullen worden.

DIVA'S OF DANCE

Niet alleen The Trammps gaan een feestje bouwen in Liempde. Dat is ook wel toevertrouwd aan de vrouwengroep Diva's of Dance, die bestaat uit Nance van Twenty 4 Seven, Desray van 2 Brothers on the 4th Floor en Linda Estelle van T-Spoon. De Diva's of Dance openen de feestavond op D'n Tip, die als motto 'Back 2 The Music' heeft meegekregen. Kaarten voor de muzikale avond op vrijdag 22 september kosten 17,50 per stuk, wie tien kaarten koopt betaalt 150 euro. Voor het Oktoberfest op zaterdag 23 september zijn geen kaarten meer verkrijgbaar. Kaartenverkoop via e-mail: 50jaarkromploegers@gmail.com. Kijk voor meer informatie op www.kromploegers.nl.

FOTO MIDDEN: Historische foto van The Trammps, de legendarische discogroep uit New York die nog steeds optreedt.

LIEMPDSE AFGESTUDEERD AAN RADBOUD UNIVERSITEIT

Sanne van Oirschot wordt huisarts in Woensel

De 30-jarige Sanne Cusiel- van Oirschot nam vrijdag in het bijzijn van haar familie en enkele studiegenoten het certificaat voor huisarts in ontvangst. De geboren en getogen Liempdse koos voor de opleiding geneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Na het behalen van haar bachelordiploma vertrok ze voor vier maanden naar Auckland in Nieuw-Zeeland om daar voor het Cochrane Center systematisch literatuuronderzoek te doen van wetenschappelijke artikelen.

Terug in Nederland begon de periode van co-schappen in verschillende ziekenhuizen, huisartsenpraktijken, revalidatiecentra en verpleeghuizen om zo op allerlei vlakken van de gezondheidszorg ervaring op te doen. Ook een stage in een derdewereldland was hier onderdeel van en daarvoor koos zij voor een ziekenhuis in Biramulo, een dorpje in Tanzania op zo'n zes uur rijden van de dichtstbijzijnde stad.

SPECIALISATIE

Na het afronden van haar opleiding als basisarts startte Sanne als arts op de spoedeisende hulp en IC-afdeling van Sint-Annaziekenhuis in Geldrop. Na hier twee jaar ervaring op te hebben gedaan, besloot ze zich te specialiseren in de huisartsgeneeskunde. In twee Eindhovense huisartspraktijken kreeg ze een plekje als arts in opleiding en werd ze via regelmatige terugkomdagen op de universiteit en revisiebijeenkomsten met studiegenoten klaargestoomd voor het vak.

Binnenkort gaat Sanne als waarnemend arts aan de slag in het Eindhovense stadsdeel Woensel.

Afbeelding