Afbeelding
Foto: Huub Thorissen

Kunst op Stapel (11) Clockmill - Folly

In kasteelpark Stapelen zijn tot eind september kunstobjecten in de openbare ruimte te zien tijdens de gratis toegankelijke biënnale Kunst op Stapel. In Brabants Centrum verschijnt een serie waarin wekelijks de diverse kunstwerken nader worden toegelicht door kunstenaar Huub Thorissen, bestuurslid van Kunststichting Boxtel (KSB). Deze keer bespreekt hij 'Clockmill', een 'folly' van Clemens Maassen uit Maastricht.

Deze vreemde molen in de Ossenweide is een folly. De Clockmill heeft onevenwichtige wieken gevuld met lood in de korte wiek. De molen is op een stevige manier geplaatst. Onder de opbouw ligt een gewicht van 640 kilo bestaande uit twee kruislings liggende rails met daarop vier platen met een aantal tegels. In de molen bevindt zich een elektrische aandrijving waarvoor een kabel werd getrokken voor de aansluiting op elektra. Bij droog weer draait de molen, maar bij hevige regenval worden de grote wieken te zwaar en slipt de V-snaar.

Een folly werd vaak gebouwd in het park bij een paleis of een kasteel. Meestal is het een een namaakruïne, maar er bestaan ook follies in de vorm van kopieën van Griekse tempels. Er zijn ook follies gebouwd met een nuttige functie, bijvoorbeeld als werkplaats, maar alleen bedoeld om even in de schaduw te vertoeven.

Een folly is een 'gekkigheidje'. De term wordt gebruikt om bouwsels te typeren, groot of klein, die eigenlijk geen zin hebben. Of toch? De belangrijkste functie is het amuseren van de toeschouwer. Folly betekent in het Engels letterlijk 'grapje'; een aanduiding voor kleinere bijgebouwen op landgoederen die als vermaak-architectuur bedoeld zijn. De vormgeving kan variëren van stijlvol tot edelkitsch. Hoewel de vormgeving bepalend is, is de Cockmill een 'knipoogje' naar de tentoonstelling Kunst op Stapel. (Foto: Huub Thorissen)