Matineeconcert

Tommy van Doorn

op Smitsorgel

De Boxtelse organist Tommy van Doorn verzorgt zaterdag 9 september vanaf 14.00 uur een gratis toegankelijk matineeconcert op het monumentale Smitsorgel (1842) in de Sint-Petrusbasiliek. Van Doorn zal ook andere instrumenten bespelen.

De organist gaf eerder dit jaar ook een matineeconcert en trok toen veel publiek. Bijzonder is dat Van Doorn niet alleen het Smitsorgel zal bespelen, maar ook zal musiceren op het Verschuren-orgel uit 1958 en op twee drukwindharmoniums uit de 19e eeuw. De toehoorders kunnen plaatsnemen vlakbij de harmoniums, zodat ze de verrichtingen van de speler goed kunnen volgen. De Boxtelaar, die momenteel vaste organist is op het Smitsorgel, heeft zich naast de orgelstudie speciaal verdiept in het bespelen van het drukwindharmonium.

Het programma van het matineeconcert bevat werken uit de Romantisch-Franse school, waaronder de beroemde 'Suite Gothique' van Boƫlmann en het 'Carillon de Westminster' van Louis Vierne waarin voortdurend de beroemde melodie klinkt die dagelijks te horen is in het parlementsgebouw van Londen. Interessant zijn ook twee bewerkingen van beroemde melodieƫn van Bach, te weten de Air uit de derde orkestsuite en het bekend 'Jesu bleibet meine Freude'.

TITULAIR ORGANIST

Van Doorn begon op zevenjarige leeftijd met pianolessen en volgde vanaf zijn zeventiende orgellessen bij Jan Verhoeven in Boxtel. Na het behalen van zijn gymnasiumdiploma studeerde hij hoofdvak orgel aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Hij verdiepte zich tevens in het bespelen van het Franse drukwindharmonium.

In juni 2014 studeerde de organist cum laude af. Verdere masterclasses en interpretatielessen werden gevolgd bij onder meer Kees van Houten, al vele jaren voorzitter van Stichting Kerkconcerten Boxtel. Aan de Universiteit van Utrecht studeert hij musicologie. Momenteel studeert hij beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort.

Van Doorn is bestuurslid van de Stichting Kerkconcerten Boxtel. In 2012 is hij benoemd als titulair organist van de Sint-Petrusbasiliek te Boxtel, waar hij vaste bespeler is van het monumentale Smitsorgel.

Het matineeconcert is gratis toegankelijk; bezoekers kunnen een vrijwillige bijdrage doneren.


Kerken open op

Monumentendag

in hartje Boxtel

Onder het thema 'Boeren, burgers en buitenlui' doet ook Boxtel mee aan de jaarlijkse Open Monumentendag. Het evenement wordt dit jaar gehouden op zaterdag 9 en zondag 10 september.

Niet minder dan vierduizend monumenten in heel Nederland zijn tijdens Open Monumentendag gratis te bezoeken. In hartje Boxtel gaat het om de Sint-Petrusbasiliek, de protestantse kerk en de Marokkaanse en de Turkse moskee. De Sint-Petrusbasiliek is op beide dagen van 13.00 tot 17.00 uur geopend. Er is een foto-expositie te zien van mensen die naar de kerk gaan of er juist vandaan komen. Voor kinderen wordt in de basiliek een fotospeurtocht gehouden. Daarnaast geeft een gids uitleg over de glas-in-loodramen van het middeleeuwse monument en is er een rondleiding over de gewelven.

Het Lodewijkskerkje, zoals de protestantse kerk aan de Clarissenstraat ook wel wordt aangeduid, werd in 1812 gebouwd met steun van koning Lodewijk Napoleon. Op beide dagen is van 13.00 tot 17.00 uur een foto-expositie te zien over tweehonderd jaar protestantse kerk in Boxtel. Kinderen kunnen figuren kleuren.

De Turkse en Marokkaanse moskee op Hoogheem, samen ondergebracht in een gebouw dat in 1982 werd gebouwd, zijn zaterdag 9 september van 14.00 tot 17.00 uur te bezichtigen. Bezoekers van de Marokkaanse moskee al-Fath kunnen kennismaken met zaken als het Suikerfeest en meedoen aan een theeceremonie. In de Turkse Mevlana-moskee zijn geen bijzondere activiteiten.

De heemkamer van Heemkunde Boxtel in 't Hofje aan de Markt laat tijdens Open Monumentendag foto's zien uit de wederopbouwperiode 1945-1965. Beelden tonen hoe Boxtel zich na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde. De gemeente is volgens Heemkunde Boxtel rijk aan gebouwen uit deze periode. De expositie in de heemkamer is op 9 en 10 september van 13.00 tot 17.00 uur vrij te bezichtigen.