Afbeelding
Foto: Collectie Gied Segers, Heemkunde Boxtel

LEZING HANS DEKKER OVER AIRBORNES EN VERZETSGROEP

MuBo belicht Boxtel in oorlogstijd

De verzetsgroep bestond uit meer personen dan alleen Klaas en Roel Dekker. Daarom begint Dekker zijn lezing met het voorstellen van een aantal personen rond zijn vader en oom. Hij gaat verder met de invulling van de dienstplicht en de opvolgende mobilisatie in 1939, de mogelijke plaatsen waar uiteindelijk het land is verdedigd en de demobilisatie in 1940.

Centraal in de lezing staan de activiteiten van Klaas en Roel Dekker tijdens de bezetting. Denk daarbij aan spionage, het doorspelen van gegevens naar Engeland, wapensmokkel voor knokploegen en acties tijdens de bezetting, het onderbrengen van Joden en de bemiddeling daarin voor bijna heel Zuid-Nederland.

BEVRIJDING

Na aanvang van de luchtlandingsoperatie Market Garden kreeg Klaas Dekker het verzoek om een aantal geallieerden op te vangen die vroegtijdig waren geland met zweefvliegtuigen. Ook werd hem gevraagd bij te dragen aan de voedselvoorziening van deze militairen. Hij raakte bovendien betrokken bij het verplaatsen van verspreid ondergedoken geallieerden. Uiteindelijk droegen de Airbornes die werden samengebracht in de Kampina bij aan de bevrijding van Boxtel.

In zijn lezing gaat Dekker in op de samenstelling van gevechtsgroepen voor de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (BS) en de vorming van een gevechtsgroep voor de begeleiding van de Field Broadcasting Unit van het British Liberation Army (BLA). Tot slot komt het afzwaaien van de verzetsgroep aan bod, de terugkeer naar huis en de veteranen die een na de oorlog op bezoek komen.

PROGRAMMA

Dekker is de zoon van Roel Dekker en Francisca van Zeeland. Hij was als elektrotechnicus werkzaam bij radio en televisie. Ook heeft hij enkele publicaties op zijn naam in het tijdschrift van de organisatie Surplus Radio Society. Hij is radio-zendamateur en restaureert telecommunicatiemiddelen uit de periode 1940-1945.

De lezing in MuBo start om 11.15 uur. De museumdeuren zijn geopend vanaf 10.45 uur en er is koffie en thee verkrijgbaar. De lezing duurt tot uiterlijk 13.00 uur. De entreeprijs bedraagt voor volwassenen 3,50 euro, kinderen van 12 jaar en ouder betalen twee euro. De jeugd tot 12 jaar heeft gratis toegang, mits onder begeleiding van een volwassene. Aanmelden kan via e-mail op info@muboboxtel.nl of telefonisch op nummer 06-16 04 18 98.

In het drieluik 'Boxtel in oorlogstijd 1940-1945' staan later dit najaar nog twee lezingen op het programma. Zondag 1 oktober vertelt Ernst Vos over de betekenis van de luchtlandingsoperatie Market Garden voor Boxtel. Zondag 22 oktober belicht historicus Dirk Paagman de bevrijding van Boxtel.

FOTO BOVEN: Historische opname uit oktober 1944, kort na de bevrijding van Boxtel. Geallieerden die ondergedoken zaten in de Kampina droegen bij aan de aftocht van de Duitse bezetter. (Foto: collectie Gied Segers, Heemkunde Boxtel).