Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VIJF CURSUSAVONDEN IN 'DE SCHAKEL' IN NAJAAR 2017

Heemkunde start cursus Petrus-o-logie

Heemkunde Boxtel start in het najaar met de cursus Petrus-o-logie die deelnemers tijdens vijf lesavonden inzicht geeft in de bouwgeschiedenis van de Sint-Petrusbasiliek. Er is plaats voor maximaal vijftien cursisten die zich vanaf heden kunnen aanmelden.

Heemkunde Boxtel kondigde de cursus Petrus-o-logie al eerder aan, maar start er pas mee in het najaar. Mede door de vakantie was meer voorbereidingstijd nodig. Niet alleen de bijzondere bouwgeschiedenis van de basiliek komt tijdens de cursus aan bod. Ook de gebruikers door de eeuwen en de achtergronden van het Bloedwonder, dat zich ergens voor 1380 zou hebben voltrokken, worden uitgebreid belicht.

De vijf cursusavonden worden verzorgd in De Schakel naast de protestante kerk aan de Clarissenstraat. Vanuit dit ontmoetingscentrum hebben deelnemers aan de cursus Petrus-o-logie mooi zicht op toren en kerk.

Tijdens de lessen komen meerdere sprekers aan het woord. Robert Zwanenberg vertelt op 2 oktober alles over de glas-in-loodramen van de Sint-Petrusbasiliek.

Op 16 oktober en 13 november vertelt pater Hans de Visser over de 'bedienaren' van de kerk tot 1648. Op 27 november legt Christ van Eekelen veel uit over de relatie tussen de basiliek en de Heilig Bloeddoeken.

De afsluiting op 11 december wordt verzorgd door Wies van Leeuwen die de fasering van de bouw van de kerk in beeld brengt en een relatie legt met de bouw van de Sint-Janskathedraal in 's-Hertogenbosch en andere bekende kerken.

AANMELDEN

Deelname aan de cursus Petrus-o-logie kost 65 euro inclusief koffie en thee en lesmateriaal. Aanmelden kan tot uiterlijk 3 september per e-mail bij de secretaris van Heemkunde Boxtel: secretaris@heemkundeboxtel.nl. Indien zich meer deelnemers aanmelden, bepaalt loting wie aan de lessen kan deelnemen.

FOTO BOVEN: De geschiedenis van de Sint-Petrusbasiliek is onderwerp van de cursus Petrus-o-logie. De foto is gemaakt tijdens Open Monumentendag en laat zien hoe 'suisse' Steven van Groeningen uitleg geeft aan kerkbezoekers. (Foto: Peter de Koning).