Afbeelding
Foto: Peter de Koning

KUNSTWERK BAKEN TUSSEN RAADZAAL EN SINT-PETRUSBASILIEK

Indenhof, plek voor jeugd én insecten

MARC CLEUTJENS

Met de onthullingen van de naam Indenhof en het kunstwerk Kop op Man van Ad van Iersel in de gemeentevijver is gisterochtend het eerste van een aantal ambitieuze centrumprojecten in Boxtel afgerond. De vernieuwde oude boomgaard en de opgeschoonde gemeentevijver vormen de opmaat voor nog meer maatregelen die hartje Boxtel 'bruisend' moeten maken. Petra van Esch bedacht de winnende naam voor de boomgaard.

Van Esch combineerde een aantal gedachten om tot Indenhof te komen. De naam verwijst volgens de Boxtelse naar de hof van religieuzen die hier vroeger voor armen zorgden. Dat gebeurde onder regie van de Magdalena van der Stappen Stichting.

Ook is de naam hof een verwijzing naar de fruittuin die hier al honderden jaren gelegen is. De aanwezigheid van eenden - hét symbool van Boxtel - en de carnavalsnaam Eendengat, dragen ook bij aan de kracht van de naam Indenhof. Van Esch was een van de 187 inzenders en kreeg uit handen van wethouder Eric van den Broek een mand vol streekproducten.

CENTRUMPROJECTEN

Van den Broek toonde zich trots over het resultaat maar gaf aan dat er nog veel werk aan de winkel is. Dit najaar start de aanleg van extra parkeerplaatsen aan het Zusterspad en worden parkeerplekken gerealiseerd op het binnenterrein van het gemeentehuis. Tevens wordt een doorsteek gemaakt naar de Markt. In 2018 start de reconstructie van de Markt en wordt de cultuurhistorische route Sta-P afgerond. Als laatste wil Van den Broek kijken hoe de aanloopstraten attractiever gemaakt kunnen worden. ,,Net als bij andere projecten gaan we ook hier aan de slag met burgerparticipatie", aldus de wethouder.

Het kunstwerk Kop op Man van Ad van Iersel is een balancerende constructie die in een rechte lijn tussen de raadzaal en de Sint-Petrusbasiliek staat. De eerder dit jaar gestorven kunstenaar zag zijn object als een verbinding tussen de plek waar de gemeenteraad besluiten neemt en de kerktoren die als baken en rustpunt fungeert.

BELANGELOZE INZET

De omwonenden van de Indenhof toonden zich niet onverdeeld gelukkig met de vernieuwde inrichting van het parkje. ,,Eerlijk is eerlijk, de toegankelijkheid is verbeterd en het ziet er allemaal een stuk fraaier uit", zei een van hen gisterochtend. ,,Maar die toegankelijkheid betekent ook dat er 's avonds veel meer hangjeugd verblijft. Je had het moeten zien tijdens de kermis..." Een andere bewoonster gaf aan dat ze de oude situatie ook prima vond. ,,Het was een fijn veldje om de hond een keer los te laten. Dat mag nu niet meer. Een hond kan hier nu geen hond meer zijn en daar baal ik van."

Wethouder Van den Broek roemde tijdens de bijeenkomst de belangeloze inzet van oud-gemeentewerker Wim de Vroom. De Vroom, die vele decennia in dienst was bij Openbare Werken, hielp mee bij het schoonmaken van de leeggepompte vijver. ,,En dat deed hij op sommige dagen tot twee uur 's nachts. Wat dat betreft hadden we de boomgaard misschien wel naam Wim moeten noemen." Hij moest het doen met een groot applaus van alle aanwezigen en straalde zichtbaar.

Een van de nieuwe objecten in de Indenhof is een insectenhotel, dat de gemeente Boxtel samen met de stichting Food4Bees heeft geplaatst. Het hotel biedt onder meer plaats aan solitaire bijen die van belang zijn voor de bestuiving van het fruit in de boomgaard.

FOTO BOVEN: Wethouder Eric van den Broek (rechts) onthult met ambtenaar Hein Hoppenbrouwers een insectenhotel. (Foto: Peter de Koning).

Wonderdokter (2)

Ik ben het eens met de ingezonden brief van Hans Pel, vorige week in deze krant. Er wordt te veel met het 'bruisend centrum' van Boxtel geschermd. Ik woon met plezier in Boxtel, maar bruisend? Nou nee!

        FREDERIKE VOS