Afbeelding
Foto:

TIEN EDELHERTWANDELINGEN IN SEPTEMBER EN OKTOBER

Bronstexcursies in Het Groene Woud

Benieuwd naar het jaarlijkse paringsritueel waarbij de mannelijke edelherten strijden om de gunst van de hindes? Neem dan deel aan een van de excursies die Brabants Landschap en ARK Natuurontwikkeling vanaf half september organiseren naar de edelherten die sinds het voorjaar in natuurgebied De Scheeken tussen Liempde en Best zijn uitgezet.

Burlen, (dreigend) wapengekletter van vechtende herten met grote geweien, de verspreiding van luchtjes: de mannetjes hebben het streven de vrouwtjesroedel volledig voor zich te winnen en te dekken. Het leefgebied van de edelherten in De Scheeken is voor het eerst sinds ruim


Lustrum voor
4deKunsten

4deKunsten, de tweejaarlijkse atelierroute in de gemeente Haaren, vindt dit jaar plaats op zaterdag 16 en zondag 17 september. Het thema is 'vijf', omdat de route haar eerste lustrum viert.

Tijdens 4deKunsten brengen professionele en amateurkunstenaars uit Esch, Haaren, Helvoirt en Biezenmortel hun eigen werk - en soms dat van mede-kunstenaars - onder de aandacht. Ze doen dat door hun atelier open te stellen voor publiek. De toegang is gratis. In totaal laten 36 deelnemers hun werk zien op 25 adressen. Zo is er onder meer houtsnijwerk, schilderijen, keramiek en glas-in-lood te bezichtigen. In Esch zijn er vijf deelnemers. Op de website www.4dekunsten.nl kunnen bezoekers zelf een te volgen route uitstippelen. De ateliers zijn geopend van 11.00 tot 17.00 uur; sommigen alleen op zondag.

anderhalve eeuw weer het decor voor het indrukwekkende schouwspel van de bronst. Sinds het voorjaar leven hier herten en negen hindes. die zorgen voor nog meer afwisseling in het gebied. In juni werden de eerste edelhertenkalfjes geboren.

GIDSEN

De kans dat bezoekers een kalfje zien, is klein. Dit in tegenstelling tot de bronstige herten. Het gebied is nog steeds vrij toegankelijk voor recreatie, dus de kans is aanwezig dat men tijdens een wandeling of fietstocht edelherten tegenkomt. Ook worden tussen half september en oktober tweemaal per week (woensdagen en zaterdagen) excursies georganiseerd. De wandelingen, die allemaal om 18.00 uur van start gaan, worden begeleid door ervaren gidsen van Brabants Landschap en ARK Natuurontwikkeling. Ook lopen gidsen van de Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) mee om ervaring op te doen. Deze mensen gaan in de toekomst vanuit het bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg excursies begeleiden naar de

Esch

Kofferbaksale

De jaarlijkse kofferbakverkoop van de Essche carnavalsclub 't Bacchuscorps vindt zondag 10 september van 09.00 tot 15.00 uur plaats aan de Haarenseweg 32 in Esch. Standplaatsen zijn te huur vanaf 10 euro. Wie belangstelling heeft, kan dagelijks tussen 18.00 en 21.00 uur bellen naar 06-20 95 28 48 of e-mailen naar siermetaaltimmermans@zonnet.nl.

edelherten in Het Groene Woud. De eerste excursie vindt plaats op woensdag 13 september. Het volledige overzicht met excursiedata is te vinden op de website www.edelherteninhetgroenewoud.nl. Daar kunnen mensen zich aanmelden. De startlocatie wordt na aanmelding per e-mail bekendgemaakt. Er geldt een maximum van twintig personen per groep. Deelname kost 4 euro per deelnemer. Beschermers van Brabants Landschap mogen gratis deelnemen.

FOTO BOVEN: In het voorjaar werden negen hindes en vier bokken uitgezet in natuurgebied De Scheeken tussen Best en Liempde. Ervaren gidsen verzorgen in september en oktober speciale bronstexcursies. (Foto: Peter de Koning).


Inschrijven voor
Durpskwis Liemt

De derde editie van Durpskwis Liemt vindt plaats op vrijdag 3 november. Mensen die graag willen deelnemen, wordt aangeraden om morgen, vrijdag 1 september precies om 00.00 uur een e-mail te sturen naar durpskwisliemt@gmail.com.

De quiz start op 3 november om 19.00 uur en duurt tot 23.00 uur. Anderhalf uur later vindt de prijsuitreiking plaats in café Het Wapen van Liempde. De activiteit wordt opengesteld voor 45 teams. Morgen gaat de inschrijving exact om 00.00 uur open. Mensen die willen deelnemen, kunnen een e-mail sturen onder vermelding van de naam van het team en gegevens van de contactpersoon, Het inschrijfgeld bedraagt 20 euro per team en dient op 3 november betaald te worden tijdens het ophalen van het vragenboek.