Afbeelding
Foto:

REALISATIE VERBINDINGSZONE IN 2018

Setersheike: drie hectare nieuwe natuur voor Esch

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Setersheike is met recht een langlopend dossier te noemen. Ondernemer Wim Vugts had al jaren plannen om op dit perceel tussen de Ruiting en de Haarenseweg in Esch vijf landgoedwoningen te realiseren, maar zag daar begin dit jaar van af. De ecologische verbindingszone die de Essche Stroom en het Helvoirts Broek met elkaar gaat verbinden, komt er wél.

De provincie Noord-Brabant heeft al jaren de ambitie een verbinding te maken tussen het beekdal van de Essche Stroom en Helvoirts Broek. In het natuurbeheerplan van de provincie, dat op haar website is te vinden, staan alle zones aangegeven die nog gerealiseerd moeten worden. De verbindingszone tussen de Essche Stroom en Helvoirts Broek maakte deel uit van het plan van ondernemer Vugts om invulling te geven aan landgoed Setersheike. Ondanks dat de gemeenteraad vijf jaar geleden aangaf hieraan te willen meewerken, zette Vugts begin dit jaar een streep door de woningbouwplannen. Het plan om een ecologische verbindingszone te realiseren, werd wel doorgezet en is inmiddels in een vergevorderd stadium. Deze verbindingen zijn bedoeld om uitwisseling te creëren tussen dieren en planten en daardoor versnippering in natuurgebieden tegen te gaan.

KAMSALAMANDER

Om de verbindingszone tussen de Essche Stroom en Helvoirts Broek mogelijk te maken, hebben Streekhuis Het Groene Woud, Brabants Landschap, de gemeente Haaren, de provincie, waterschap De Dommel en Wim Vugts de handen ineen geslagen. In april werd projectbureau Orbis uit Oirschot erbij gevraagd om voor een ontwerp te zorgen. Bij het Groen Ontwikkelfonds Brabant is inmiddels een subsidieaanvraag ingediend. Een deel wordt gefinancierd door Vugts zelf.

Het gaat om een agrarisch gebied van 3,18 hectare dat wordt omgevormd tot natuur. Zo komt er onder meer een poel en wordt een houtsingel aangeplant die bestaat uit onder meer de hazelaar, liguster, wilde appel, mispel en inlandse vogelkers. Doel is de kamsalamander, waterspitsmuis, poelkikker en donker pimpernelblauwtje (vlinder) een plek te geven. De verwachting is dat begin 2018 gestart wordt met de aanleg. De ecologische verbindingszone is dan eind van dat jaar een feit. In de eerdere plannen van Setersheike werd gesproken over openstelling van het landgoed voor publiek. Eigenaar Vugts laat weten dat hierover eind dit jaar een definitieve beslissing wordt genomen.

UNIEK

De verbindingszone wordt ontwikkeld door en op grond van ondernemer Vugts, terwijl het waterschap zorgt voor de aansluiting op Helvoirts Broek. ,,Het gaat hier om een particulier initiatief en dat is vrij uniek", aldus Koen van Hout, eigenaar van Orbis. Steven Haarbosch van het projectbureau zorgde voor het ontwerp. ,,Waterschappen en gemeenten krijgen de opgave om deze zones te realiseren. Soms houdt dat in dat gronden van particulieren moeten worden aangekocht. Deze verbindingszone ontstaat op initiatief van Wim zelf, maar wél in samenwerking met verschillende partners."

FOTO ONDER: Het ontwerp van de ecologische verbindingszone die het Helvoirts Broek moet gaan verbinden met de Essche Stroom. De verwachting is dat deze schakel op het terrein van Wim Vugts eind 2018 gerealiseerd is. (Ontwerp: projectbureau Orbis).