Afbeelding
Foto: Peter de Koning

NOG GEEN ZICHT OP OPENSTELLING FAUNATUNNEL BOSSCHEWEG

Stal knuffelkoeien onderwerp van twist

,,Toen ik in het bestemmingsplan Boxtel-Noord las dat bebouwing in een dierenwei vergunningsvrij mogelijk is, heb ik een stal geplaatst om de dieren te kunnen verzamelen als dat nodig is. Bijvoorbeeld als de dierenarts ze moet controleren", aldus Nijs van Hekezen, samen met zijn partner Bibi van der Veen eigenaar van Villa Catharina. Het bouwwerk had in eerste instantie geen dak, maar toen Van Hekezen ook het hooi voor de dieren ergens kwijt wilde, kreeg de stal een overkapping. ,,Al snel stonden medewerkers van de gemeente op de stoep. Zij stelden dat we een vergunning moesten aanvragen." Dat deed Van Hekezen; vervolgens tekende de Werkgroep Natuur en Landschapsbeheer Boxtel bezwaar aan.

PRECEDENTEN

De gemeente stelde vervolgens dat de stal in strijd is met het bestemmingsplan. ,,Het lijkt misschien logisch dat er een schuilstal hoort in een wei waar vee rondloopt", aldus een medewerker van de gemeente die in de rechtszaal aanwezig was. ,,Maar niet als dat niet past in het bestemmingsplan. Het gebied wordt aangemerkt als 'groen' en daar past deze bebouwing niet bij. Het is geen kwaliteitsverbetering van het landschap en bovendien schept het precedenten voor andere bestemmingen als we hier een stal toelaten." Van Hekezen stelde dat er op andere percelen in de buurt van de Bosscheweg al bouwwerken staan. ,,Mogelijk vallen die onder een andere bestemming. Of ze staan er illegaal", aldus de medewerker van de gemeente. ,,Dan moet er qua handhaving iets gebeuren."

FAUNACORRIDOR

Tijdens de gesprekken die Van Hekezen en Van der Veen hadden met de gemeente Boxtel over de bebouwing in het weiland, kwam een ander thema naar voren: de faunatunnel onder dommelbrug 't Schipke. Deze passage zou gebruikt moeten worden om de Schotse hooglanders die in het weiland naast begraafplaats Munsel grazen, naar het Liduinaziekenhuis te laten lopen. Van Hekezen en Van der Veen stelden hun grond echter niet beschikbaar, waardoor de passage al drie jaar niet wordt gebruikt. ,,We kregen te horen dat de stal mocht blijven staan als we onze

Politie

Brand bestelbus

Omstreeks 04.30 uur werd in de nacht van maandag op dinsdag een beginnende brand opgemerkt in een bestelbus. Het voertuig stond geparkeerd aan de Nieuwe Nieuwstraat in Boxtel. Al snel werd duidelijk dat de bestelbus doelwit was geworden van brandstichting. De bus was ingesmeerd met een soort brandgel en op verschillende wielen waren aanmaakblokjes geplaatst. Door snel optreden van een alerte buurtbewoner kon erger worden voorkomen. De brandweer heeft het kleine brandje gedoofd waarna de politie de bestelbus heeft bewaakt ten behoeve van verder technisch onderzoek.

grond alsnog beschikbaar stelden." De medewerker van de gemeente bevestigde dat. ,,De schuilhut kan op zo'n moment aanvaardbaar zijn omdat je een ander beleidsdoel van de gemeente dient. We wegen op zo'n moment belangen tegen elkaar af."

Ook op dit front kwamen de eigenaren van Villa Catharina en de gemeente Boxtel niet tot overeenstemming. ,,Het gaat om 2.500 vierkante meter, dat is een/derde van ons weiland. Zes weken per jaar vinden we geen probleem, maar permanente bruikleen gaat ons te ver", stelt het echtpaar. De gemeente Boxtel hoopt hierover alsnog in gesprek te kunnen met het koppel. ,,Ons belang is de realisatie van de faunacorridor", aldus de gemeentemedewerker. ,,En ons belang is de schuilstal", voegden Van Hekezen en Van der Veen toe. ,,We merken bovendien dat Boxtelse bevolking de koeien echt in haar hart heeft gesloten. Dagelijks staan er tientallen mensen bij de wei om de beestjes te bekijken. De knuffelkoeien van Boxtel worden ze ook wel genoemd..." De uitspraak van de rechtbank 's-Hertogenbosch volgt over zes weken.

FOTO BOVEN: Iedereen kent ze wel: Scotch, Soda, Grappa en Gin, de bijzondere koeien die in het weiland aan de Bosscheweg nabij Villa Catharina verblijven. (Foto: Peter de Koning).


Over de vloer bij
boerenbedrijven in
Boxtel en Liempde

Veel mensen vertoeven dagelijks op het platteland: fietsen, wandelen en recreëren in een omgeving die ruimte biedt en rust lijkt uit te stralen. Dat lijkt zo, want dagelijks zijn boeren, tuinders en kwekers bezig met het verzorgen van hun dieren, planten en gewassen. Bij vier bedrijven in Boxtel en Liempde kunnen bezoekers zondag 17 september een kijkje nemen.

Boomkwekerij De Spankert (Tongeren 58), BHE-verhuur Landbouwwerktuigen (Schijndelsedijk 14a), Rianne en René van der Linden (Boxtelseweg 2) en maatschap Verhoeven (Hamsestraat 11) nemen deel aan 'Bij de Boer over de Vloer', een initiatief van ZLTO. Zij stellen hun deuren op 17 september van 10.00 tot 16.00 uur open. Meer informatie: www.dichterbijdeboerderij.nl.


Politie stuit op
drugs in Boxtel en
houdt broers aan

De politie heeft dinsdagavond in de Breukelsestraat twee broers aangehouden die in het bezit waren van xtc-pillen en een voorraad cocaïne. De verdachten kwamen in beeld bij de politie toen zij verder onderzoek deed naar de drugsvondst in het pand aan de Duit in Boxtel.

Een arrestatieteam viel begin augustus een kantoorpand aan de Duit binnen en stuitte daar op een grote voorraad aan pillen en poeders. Twee mannen en een vrouw werden aangehouden; onlangs werd duidelijk dat de voorlopige hechtenis van de drie verdachten is verlengd.