Ardi Stoios-Braken verliet Liempde op achttienjarige leeftijd om te gaan studeren. Maar ook nu ze is benoemd tot ambassadeur in Pakistan komt ze nog graag terug in haar geboortedorp om familie te bezoeken. ,,De mensen bekommeren zich hier nog om elkaar.
Ardi Stoios-Braken verliet Liempde op achttienjarige leeftijd om te gaan studeren. Maar ook nu ze is benoemd tot ambassadeur in Pakistan komt ze nog graag terug in haar geboortedorp om familie te bezoeken. ,,De mensen bekommeren zich hier nog om elkaar." (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

KONING WILLEM-ALEXANDER BEËDIGT ARDI STOIOS-BRAKEN (51) VOOR DIPLOMATIEKE POST IN ISLAMABAD

De Nederlandse ambassadeur in Pakistan blijft zich
verbonden voelen met haar geboortedorp Liempde

Ze is al zowat haar hele werkzame leven in dienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken en daardoor woonde ze op uiteenlopende plekken in de wereld, onder meer in India, Thailand, Albanië en Zambia. Ook was ze vier jaar werkzaam voor Nederlandse vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties in Genève. De laatste vier jaren bekleedde ze echter een functie in Den Haag, maar het buitenland trok haar wel weer. En dus is ze blij dat koning Willem-Alexander haar eind juni beëdigde tot Nederlands ambassadeur in Pakistan. Komende maandag stapt de in Liempde geboren en getogen Ardi Stoios-Braken op het vliegtuig naar Islamabad. Haar gezin laat ze achter...

HENK VAN WEERT

,,Ja, ik was er wel aan toe om ergens ambassadeur te worden. Op het ministerie hanteren ze een bepaald roulatiesysteem, zat nog maar tweeënhalf jaar in mijn huidige functie en was eigenlijk nog niet aan de beurt. Dus de vraag of ik de Nederlandse ambassade in Pakistan wilde gaan leiden, kwam wat onverwacht. Mijn man Wayne en ik hebben er nadrukkelijk over gesproken of ik het zou doen. Onze dochter is immers zestien en onze zoon dertien. Hen meenemen, is geen optie. En dus blijft mijn gezin hier. Wayne is huisman en draagt zorg voor de kinderen in Den Haag. Daar kunnen ze op de fiets naar school; in Pakistan is zoiets ondenkbaar", vertelt Ardi op het terras van café Het Wapen van Liempde. ,,Ik zal mijn gezin natuurlijk missen. Maar gelukkig kom ik een keer of drie, vier per jaar terug naar Nederland. En natuurlijk tijdens vakanties."

Ardi vertelt graag over haar werk voor Buitenlandse Zaken. Op het ministerie werkte ze de voorbije jaren plaatsvervangend directeur voor de afdeling die zich bezighoudt met thema's als klimaat, water en energie. ,,Op mijn achttiende ben ik uit Liempde vertrokken om in Nijmegen te gaan studeren. Ik kreeg de kans om een stage te volgen bij het ministerie en dat smaakte naar meer. Toen me een parttime contract werd aangeboden om iemand met zwangerschapsverlof te vervangen, heb ik dat niet laten passeren. Ik kwam op de zogeheten India-desk terecht en kon daarna op vervolgstage naar India. Ik heb nooit gedroomd om nog eens ooit ambassadeur voor het Koninkrijk der Nederlanden te worden; het kwam op mijn pad. Maar ik vind het wel heel erg leuk en wil graag mijn beste beentje voorzetten."

200 miljoen

Pakistan is met 200 miljoen inwoners het zesde land van de wereld. Bovendien is het een kernmacht en ligt het - met onder meer Afghanistan als buurland - in een 'onrustige' regio. Temeer omdat Pakistan de Afghaanse verzetsbeweging Taliban steunt, tot ergernis van de Verenigde Staten. Dagblad NRC berichtte afgelopen week dat de Amerikaanse president Donald Trump met zijn kritiek op Pakistan - op papier een bondgenoot - in de richting van China drijft, dat het land wél wil steunen. De minister van Buitenlandse Zaken van de VS zinspeelde zelfs op intrekking van de militaire steun.

Ardi Stoios-Braken is nog niet begonnen als ambassadeur en kon daarom nog niet reageren op de ontwikkelingen. De stabiliteit van het land is wel een onderwerp waar ze zich nadrukkelijk mee bezig gaat houden. ,,Als ambassadeur maak ik me daarnaast onder meer sterk voor duurzame handelsbetrekkingen. Weet je bijvoorbeeld dat zuivelcoöperatie FrieslandCampina onlangs flink geïnvesteerd heeft in de Pakistaanse melkveehouderij? Dat verstevigt de positie van FrieslandCampina in Brabant. Maar ook ter plaatse heeft het voordelen: er werken in die sector vooral veel vrouwen. Ze krijgen op die manier kansen om hun bestaan te verbeteren en ook draagt het bij aan een betere volksgezondheid", vertelt Ardi.

Ze weet ook dat de Technische Universiteit Delft en Wageningen Universiteit in Pakistan een goede naam hebben. ,,De Pakistanen zijn onder meer geïnteresseerd in watermanagement." De ambassade - met 29 medewerkers van middelgrote omvang - houdt echter ook eventuele radicalisering in het islamitische land nauwlettend in de gaten. Bovendien vormen de mensenrechten een bron van aandacht. Nederland is er volgens Ardi bij gebaat dat het goed gaat in Pakistan. Om te voorkomen dat mensen wegtrekken met als gevolg dat het internationale vluchtelingenprobleem nog groter wordt.

Het feit dat Pakistan een islamitisch land is, betekent niet de Nederlandse ambassadeur daar gesluierd door het leven zal gaan. ,,Nee, als ik mijn geloofsbrieven ga aanbieden aan de president Mamnoon Hussain draag ik gewoon westerse kleding. Wel gepast natuurlijk, dus geen rok boven de knie en zo. Tijdens ontmoetingen met religieuze leiders zal het waarschijnlijk wel wat meer ingetogen zijn. Maar als dat functioneel is heb ik daar geen moeite mee. In Nederland vinden wij het ook fijn dat buitenlanders zich enigszins aanpassen aan onze gewoonten. Toch? Maar bij ontvangsten op onze eigen ambassade draag ik graag ontwerpen van Nederlandse designers. Om te kunnen laten zien dat ons land ook creatief het nodige in huis heeft."

Excellentie

Op de vraag of ze nu voortaan met 'excellentie' aangesproken wordt, schatert Ardi. ,,Nee joh. Althans niet op het departement. Daar gaan we heel informeel met elkaar om. Bij officiële gelegenheden is dat natuurlijk anders, maar op de ambassade en het ministerie zelf niet, hoor. Ik weet wel dat Buitenlandse Zaken bij sommigen een deftig imago heeft. Maar in de praktijk is dat toch echt anders."

Mogelijk dat de aanstelling van Ardi als ambassadeur in Pakistan over twee jaar nog verlengd wordt. ,,Ik wil in elk geval graag doorgaan als ambassadeur. Maar dat mag ook elders zijn. Toen mijn man en ik elkaar leerden kennen, hebben we ervoor gekozen dat hij mij zou volgen. Dat is ook steeds gebeurd. Hopelijk is de volgende post ergens waar Wayne en onze zoon naartoe kunnen verhuizen; onze dochter hoopt tegen die tijd met haar middelbare school klaar te zijn en in Australië te gaan studeren. En het zou leuk zijn als ik ooit nog eens in dat deel van de wereld een post krijg. Mijn man komt er vandaan: Wayne's achternaam is weliswaar Grieks-Macedonisch, maar hij is geboren in Australië."

Romantisch

Ardi was eind vorige week even op bezoek bij haar 85-jarige moeder, die een eindje verderop woont. In het dorp woont sowieso nog veel familie, zowel van vaders als van moeders kant. ,,Liempde blijft een mooi dorp waar ik steeds weer graag terugkom. Het is er gemoedelijk en ik heb bewondering voor de gemeenschapszin die zich hier altijd weer laat gelden. Als het wat dichter bij Den Haag zou liggen, zou ik er ook wel willen wonen."

Is Liempde dan niet een te bekrompen gemeenschap voor een wereldreiziger als Ardi? ,,Tja... misschien heb ik een te romantisch beeld van het dorpsleven. En de stad heeft inderdaad ook wel wat. Daar te wonen is vooral heel praktisch", glimlacht ze. ,,Bij ons in Den Haag bouw je echter geen band op met de buurt. En dat is in Liempde wel het geval. Ik merk dat mensen zich hier nog om elkaar bekommeren. Het maakt mogelijk dat mijn moeder nog altijd zelfstandig kan wonen. En ja, daar ben ik eigenlijk best een beetje jaloers op."

Dialect

Aan haar jeugd in Liempde bewaart Ardi goede herinneringen. ,,Ik was hier lid van de wandelclub. Mijn ouders hadden destijds geen auto en via de club kwam ik op plekken waar ik anders niet zou zijn gekomen. Ook zong ik jarenlang in het jongerenkoor, maar daar kwam de klad in toen ik ging studeren. Natuurlijk deed ik op de basisschool mee aan het carnavaleske Ploegerrangfestival. Mijn middelbare schooltijd bracht ik door op het Jacob-Roelandslyceum in Boxtel; een heerlijke tijd. En ja, hoor. Ik had ook een weekendbaantje. Als vijftienjarige werkte ik bij de Hema in Boxtel. Of ik nog dialect spreek? Ja hoor, mijn gezin weet precies wanneer ik met oma aan het bellen ben. Dan praat ik gewoon plat, haha."

Samen met enkele andere nieuwe ambassadeurs werd Ardi Stoios-Braken op 27 juni van dit jaar door koning Willem-Alexander (rechts) beëdigd in paleis Noordeinde.
Afbeelding