Afbeelding
Foto: Peter de Koning

KUNSTLICHT99 OPENT EXPOSITIE NINA PJEVAC EN AGNES VAN DIJK

Sieraden en mode maken 'goede sier'

Onder de titel Goede Sier opent kunstenaarsvereniging Kunstlicht99 in galerie Le Garage morgen, vrijdag 1 september om 17.00 uur een expositie met sieraden van Nina Pjevac en mode van Agnes van Dijk. De hele maand september is het publiek op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur welkom op het adres Prins Hendrikstraat 43.

De in Zagreb geboren Pjevac (1962-2016) maakte sieraden van gerecyclede materialen. Onder haar handen veranderde industrieel 'afval' in elegante, minutieus samengestelde sieraden. Haar werk werd tentoongesteld in binnen- en buitenland. Telefoonchips, elektroweerstandjes, sluitringen, medische siliconenslangen, elektronica-krimpkous: werkelijk alles wist de kunstenares middels parels, halfedelstenen, zilver of titanium tot draagbare kunst te veredelen.

Voor haar modeontwerpen maakt ook Van Dijk (1962) gebruik van verrassende materialen: van mosselschelpen en koolbladeren tot pauwenveren. Haar creaties houden het midden tussen mode en beeldende kunst. Van Dijk, die aan de modevakschool en kunstacademie studeerde, ontwerpt onder meer voor het gezelschap Lichtstad Revuetheater. Foto's van haar werk stonden in diverse bladen, waaronder Vogue.

FOTO BOVEN: Agnes van Dijk legt de laatste hand aan haar modekunst voor de expositie Goede Sier in galerie Le Garage. Daar zijn de hele maand september in het weekeinde ook sieraden van de vorig jaar overleden kunstenares Nina Pjevac te zien. (Foto: Peter de Koning).


MUBO TOONT 'BOXTEL IN DETAIL' EN 'KUNST IN NATUUR'

Fotoclub Boxtel exposeert samen met natuurfotograaf Benjamin Kerkhofs

Veertig onderdelen van locaties en gebouwen in Boxtel laten zien. En daarnaast intuïtieve en niet beredeneerde, kunstzinnige beelden uit de natuur. In museum MuBo aan de Baroniestraat is vanaf zaterdag 2 september drie maanden lang een fototentoonstelling te zien van Fotoclub Boxtel en Benjamin Kerkhofs.

Benjamin Kerkhofs (1984) is geboren en getogen Boxtelaar. Kasteelpark Stapelen was zijn speeltuin. Later leerde hij al wandelend Boxtel en vooral de Kampina kennen. Daar maakte hij zijn eerste kiekjes. Die ontwikkelden zich tot echte foto's en fotograferen werd zijn passie.

Het is vooral de natuur die Kerkhofs boeit. Tijdens lange wandelingen kan hij plotseling geraakt worden door de groene vacht op de oever van een beekje en wil hij dit beeld spontaan vastleggen met zijn camera. Tijdens zijn buitenlandse wandelvakanties jaagt hij op wolkenpartijen die zich uitstrekken over bergtoppen en op vergezichten. Kerkhofs kiest niet voor één vorm of onderwerp. Hij laat zich verrassen door wat hij ziet. Het verrassende resultaat hiervan is te zien in 'Kunst in de natuur'. Zondag 15 oktober bespreekt fotograaf Cor van Oorschot vanaf 11.15 uur de foto's van Kerkhofs in het bijzijn van en in samenspraak met de natuurfotograaf zelf. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via e-mail: info@muboboxtel.nl of telefoonnummer 06-16 0418 98.

HERKENBAAR?

Fotoclub Boxtel is opgericht op 1 mei 1996 op initiatief van August van Vught en Jan Leenders onder de naam Fotogroep 50+. De club telt achttien enthousiaste leden, die elkaar stimuleren om zich op fotogebied verder te bekwamen. In gemeenschapshuis De Rots komen zij om de veertien dagen bijeen om de gemaakte foto's met elkaar te bespreken. Voor deze expositie is gekozen voor het thema 'Boxtel in Detail' met verrassende foto's van al dan niet herkenbare plekken.

PRIJSVRAAG

Bezoekers aan de expositie kunnen hun kennis van Boxtel testen via een prijsvraag: van vijf foto's moet worden geraden wat het is en waar die is genomen. De winnaar ontvangt na afloop van de expositie een prijs die bestaat uit een geldbedrag van dertig euro, het prentenboek van reus Jas de Keistamper en een persoonsgebonden voucher dat, samen met één introducee, recht geeft op een jaar lang gratis toegang tot MuBo. Het museum aan de Baroniestraat is op zaterdag en zondag open van 13.00 tot 17.00 uur.

FOTO LINKS: Tijdens zijn buitenlandse wandelvakanties jaagt Benjamin Kerkhofs op wolkenpartijen die zich uitstrekken over bergtoppen en op vergezichten.

Afbeelding