Afbeelding
Foto:

What's Up, Jayden, Julia & J-P?

Als de kermis in een dorp of stad plaatsvindt, is de rijdende school daar meestal niet ver vandaan. Kinderen van kermisexploitanten krijgen les in de als school ingerichte trailer. Jean-Paul (J-P, 10), Jayden (7), Julia (5) waren gistermiddag, op de laatste dag van de Boxtelse kermis, onder begeleiding van leerkracht Christine van Genderen aan het werk.

Het is wel warm in deze rijdende school. De kinderen knikken. ,,Helaas werkt de airco niet", vertelt leerkracht Christine. ,,We korten de schooldag daarom een beetje in."

Wat hebben jullie vandaag al gedaan? Jayden: ,,Ik heb een werkboek om te leren lezen. Vandaag heb ik geoefend met de klanken -ooi, -aai en -oei." Julia: ,,Vandaag mag ik figuurtjes maken van kraaltjes. De juffrouw vertelt wat ik moet maken. Zo heb ik net een poppetje in elkaar gezet." Trots laat ze haar map vol knutselwerkjes zien. ,,En ik kan al tot en met tien tellen." Jean-Paul kwam wat later binnen. Hij slaapt tijdens de Boxtelse kermis gewoon thuis. ,,Ik ga deze middag aan de slag met rekenen en taal."

Hebben jullie geen zomervakantie? Jean-Paul: ,,Nee, wij gaan in de zomer naar de rijdende school. Niet iedere dag hoor, want we moeten ons soms verplaatsen van de ene naar de andere kermis. Er staan voor ons nog vier kermissen op het programma. Daarna ga ik weer naar de winterschool. Maar als ik moet kiezen, ga ik liever naar de rijdende school. Daar mogen we af en toe nog knutselen!"

Worden jullie in de toekomst ook eigenaar van een kermisattractie? Jayden: ,,Zeker weten. Mijn ouders staan hier met een oliebollenkraam, maar ik zou liever later een katapult willen kopen. Dan zorg ik dat de mensen met volle snelheid de lucht in worden geschoten." Jean-Paul: ,,Ik kies voor een breakdance of booster. Dat kunnen er veel mensen tegelijk worden vermaakt. Net als bij de attractie van mijn ouders: een klein poliepje." Julia: ,,Later word ik circusartiest."

FOTO LINKS: Jayden, Jean-Paul en Julia (van links naar rechts) kregen op de laatste dag van de Boxtelse kermis les in de rijdende school. Leerkracht Christine van Genderen begeleidde het drietal. (Foto: Annelieke van der Linden).