Afbeelding
Foto: Peter de Koning

• MASSALE BELANGSTELLING VOOR KINDERVAKANTIEWEEK • BOUWDORPEN POPULAIR BIJ DE JEUGD

Pret op camping in Liempde en kermis in Lennisheuvel

LINDA VAN DE WIEL

De laatste week van de zomervakantie staat voor veel basisschoolkinderen garant voor een paar leuke dagen. Traditioneel vindt dan op veel plekken de kinder- of jeugdvakantieweek plaats. Ook Liempde en Lennisheuvel bleven niet achter en trokken alles uit de kast om er wederom een paar amusante dagen van te maken.

Met een grote activiteitentent, blitse wegwijzers, een caravan en een aantal koepeltentjes, lijkt het of je op een kampeerterrein bent aanbeland. Het thema van de jeugdvakantieweek in Liempde laat zich dan ook raden: de camping. Het vierdaagse festijn in en om jeugdhuis Pius X aan de Heidonk is met liefst 259 deelnemers een populair evenement bij de basisschooljeugd.

STAGE

Met een omvangrijk grasveld, een bos en diverse uitvalsbases is het ook een groots evenement. Bestuur, jeugdbestuur en vele vrijwilligers zetten zich dan ook vol in om er een succes van te maken. Mieke Beerens is als voorzitter actief binnen de stichting Jeugdvakantieweek Liempde. ,,Het is veel werk, maar we hebben met zijn allen vooral heel veel lol. En het is een succes. Ouders houden er zelfs rekening mee dat ze op tijd terug zijn van vakantie."

Manon van der Pasch (14) is ook enthousiast over de activiteitenweek en gebruikt het daarom als maatschappelijke stage. ,,Ik kom uit Liempde en was als kind ook altijd aanwezig. Het is leuk om het nu een keer van de andere kant te zien", vertelt ze enthousiast.

BRUTE KRACHT

Er is een veelheid aan activiteiten te bekijken en te doen. Zo maken de vriendinnen Meggie van Zuijlen (9) en Annabel Zomvlee (9) een tas van een shirt. Annabel is voor het eerst present op de Jeugdvakantieweek. ,,En ik vind het nu al leuk." Meggie is elk jaar één van de enthousiaste deelnemers. ,,Het bouwdorp vind ik het leukst. Fijn dat er iets te doen is tijdens de laatste vakantieweek."

Ook bij de tienjarige Niels Verhagen is het bouwdorp favoriet. Met brute kracht slaat hij een spijker in het hout. ,,Ik doe met mijn vrienden mee. Ik hoop dat we de hoogste hut bouwen", vertelt hij. De oudere jeugd is in multiculturele accommodatie De Serenade even verderop aan de Oude Dijk aan het bingoën. Lex van Erp (11) is één van de deelnemers. Al zou hij liever buiten een spel doen. ,,Of een hut bouwen", zegt hij. Schreeuwen is overigens een beter woord omdat er intussen met een oorverdovend lawaai 'liedje zingen' gescandeerd als er een valse bingo is.

KERMISATTRACTIES

In Lennisheuvel is woensdagochtend kort na de start van de kindervakantiewerk geen tijd voor bingo. Van alle kanten zijn timmergeluiden te horen. In het bouwdorp naast gemeenschapshuis Orion zijn de 91 deelnemende kinderen geen hutten maar kermisattracties aan het bouwen. Het thema is dan ook kermis.

Susanne Westerhof (6) is druk in de weer met het verplaatsen van een pallet. Veel tijd om te kletsen heeft ze dan ook niet. ,,Ik mag een draaimolen maken", zegt ze vlug voor ze verder sjouwt. Ook 'burgemeester' Lindsay van den Heuvel is aan het timmeren. ,,We hebben elk jaar een burgemeester die wordt gekozen door de kinderen van school en de echte burgemeester door het bouwdorp mag leiden. Ik had dit jaar de meeste stemmen. Voor mij is het een mooie afsluiting van het kindervakantiewerk want ik ga naar de middelbare school", legt ze uit.

Adri Schoenmakers van het Vakantiecomité Lennisheuvel is één van de 45 vrijwilligers die het kindervakantiewerk in het kerkdorp mogelijk maakt. ,,De activiteitenweek vindt al voor de 45e keer plaats. Het begon met knutselen en is uitgegroeid tot een driedaags evenement met allerlei activiteiten en een thema."

Tijdens het avondprogramma werden enkele kleine kermisattracties opgebouwd en kon de jeugd eendjes vissen en ballen gooien. De afsluiting vanavond omvat allerlei optredens van kinderen. Het bouwdorp is bij de meeste kinderen ook in Lennisheuvel favoriet. Maar niet bij Floor Warta (7): ,,Ik vind de poppendokter het leukst."

FOTO LINKS: In Liempde doen deze week 259 kinderen mee aan de Jeugdvakantieweek. Het bouwdorp lijkt vooral op een camping. (Foto's: Peter de Koning).

FOTO RECHTS: Kermis is dit jaar het thema tijdens het Kindervakantiewerk in Lennisheuvel. Bijna honderd kinderen begonnen woensdagochtend aan de opbouw van hun kleinschalige attracties.

Afbeelding
Twee deelnemers aan de Jeugdvakantieweek nabij jeugdhuis Pius X legden in de loop van dinsdag al de laatste hand aan hun 'kampeerverblijf' in Liempde. (Foto: Peter de Koning).