Een hut zonder glijbaan is natuurlijk ondenkbaar. (Foto: Peter de Koning).
Een hut zonder glijbaan is natuurlijk ondenkbaar. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Twintig jaar hutten bouwen op de Venakkers in Esch

Geen kampvuur, wel taart voor Jesch

CARRY DIRKX

Bouwdorp Jesch in Esch wordt dit jaar voor de twintigste keer gehouden en dat betekent: feest. Maandag was er taart en kinderchampagne om het jubileum te vieren. Maar eigenlijk is het bouwdorp ieder jaar een feestje, blijkt wel uit de opkomst. Bijna alle basisschoolkinderen uit Esch doen mee aan het driedaagse bouw-, timmer-, knutsel- en speelfestijn. Gisteravond werd het bouwdorp afgesloten, maar voor het eerst zonder groots kampvuur.

,,Van de 180 basisschoolkinderen doen er 165 mee", zegt Noor Janssen, voorzitter van de bouwdorpcommissie. Ze is trots op het evenement, dat al twintig jaar ongekend populair is. In drie dagen timmeren kinderen hutten, met soms wel twee of drie verdiepingen, banken en glijbanen. ,,Bouwdorp is leuk voor kinderen uit groep 1 en 2, maar ook voor de kinderen uit groep 8. En als je niet kunt timmeren, ga je knutselen of spelen met je vriendjes. Kinderen krijgen veel ruimte en vrijheid om samen te spelen, drie dagen lang", verklaart Janssen de populariteit.

Joy (9) en Jindy (10) zijn maandag bezig in de knutseltent, een van de vaste attracties van bouwdorp. ,,Zo lang achter elkaar met je vrienden spelen, dat is leuk aan het bouwdorp", zegt Jindy. ,,En het bouwen. Wij hebben een hut met dertien kinderen, met een hele grote benedenverdieping. Er komt nog een bovenverdieping op en een aanbouw. En natuurlijk een glijbaan! Want geen glijbaan, dat kan niet op bouwdorp." Ieder groepje kinderen wordt geholpen met bouwen door een of twee vrijwilligers. Het groot aantal vrijwilligers is nog zo'n succesfactor van Bouwdorp Jesch, zegt Janssen. ,,Het maakt het bouwdorp veilig en relaxed."

TE KORT

Linda Steenbergen (30) woont niet meer in Esch, maar komt graag sfeer snuiven in het bouwdorp. Ze was er twintig jaar geleden bij, als deelnemend kind en haar moeder Corrie bemant de EHBO-post. ,,Het was altijd zó ontzettend leuk!", zegt Linda. ,,Ik was drie dagen lang alleen maar aan het bouwen. Op dinsdag de hut versieren, gordijntjes ophangen. Eigenlijk was het bijna hetzelfde als nu. Als op woensdag de fik erin ging, stond ik een beetje te huilen. Het duurde veel te kort."

Een van de jongste deelnemers is dit jaar de vijfjarige Bart van der Lee. Met rode wangen zit hij maandagmiddag uit te rusten met zijn oma Toos Schelle, nadat hij al uren spijkers heeft getimmerd. Hij vindt het bouwdorp 'leuk'. En wat dan vooral? ,,Timmeren!", glundert hij. ,,Hij heeft niet kunnen slapen vannacht", zegt oma, ,,zoveel zin had hij in het bouwdorp."

Gisteravond werd het bouwdorp afgesloten met een feest, maar zonder het traditionele grootse kampvuur. Door de nieuwbouw naast het bouwdorpterrein op de Venakkers is een groot vuur niet meer mogelijk. Er was wel een klein kampvuur. Ook de brandweer was aanwezig en de kinderen konden blusspelletjes doen.

(Foto's onder: Carry Dirkx).

Afbeelding
Afbeelding