GEMEENTERAADSLID KAREL VOETS:

'Woekerplant bestrijden met kokend heet water'

HENK VAN WEERT

In de discussie over de bestrijding van de Japanse duizendknoop, een woekerplant die op meerdere plekken in Boxtel is gesignaleerd, mist gemeenteraadslid Karel Voets van coalitiepartij Combinatie95 een van de mogelijke oplossingen. Hij heeft de wethouders Eric van den Broek en Herman van Wanrooij informatie aangereikt om de welig tierende exoot te bestrijden met kokend heet water.

Nadat zij de woekerplant in mei op twee plekken nabij de Dommel in het centrum signaleerde, beloofde centrumwethouder Van den Broek aan Francy van Heertum dat er intensief gemaaid zou worden. Daarvan is tot op heden weinig terecht gekomen, constateerde Van Heertum vorige week in deze krant. Volgens haar is sindsdien nog slechts eenmaal gemaaid, terwijl dat om de veertien dagen zou gebeuren. Maar om elke twee weken te maaien is geen budget beschikbaar, liet een woordvoerster van het gemeentebestuur desgevraagd weten.

VERSPREIDEN

De bestrijding van de Japanse duizendknoop leidde vorige week tot vragen van oppositiepartij CDA. Die is geen voorstander van de huidige aanpak en stelt dat verkeerd maaien gelijk staat aan zaaien. De resten van de gemaaide stengels die achterblijven op maaimachines zorgen ervoor dat de plant zich makkelijk verspreidt. Bestrijding met een chemische middel zo positieve effecten hebben, maar dergelijke aanpak past niet binnen de duurzame manier van werken die de gemeente Boxtel voorstaat. Vandaar dat gekozen werd voor het intensief maaien.

Raadslid Voets mengde zich deze week in de discussie en wees op het gebruik van kokend water waarmee volgens de informatie die hij aandroeg, positieve resultaten worden geboekt. ,,Deze methode lijkt mij altijd beter voor de omgeving en de natuur in de directe omgeving, dan chemische bestrijdingsmiddelen", schrijft Voets aan de wethouders. Die keerden gisteren terug van vakantie en waren nog niet in de gelegenheid om te reageren.

De Japanse duizendknoop is aangetroffen op het braakliggende terrein op de hoek van de Raaphof en de Burgakker, op de oever van de Dommel bij de Croonpassage en langs de carpoolplaats bij afrit 25 van de rijksweg A2.

Als de woekerplant zich in scheuren van bouwwerken wringt, kan deze daar constructieve schade aanrichten.


NS ZET BUSSEN IN OP 26 EN 27 AUGUSTUS

Geen treinen door werkzaamheden

Station Boxtel is zaterdag 26 en zondag 27 augustus niet per trein bereikbaar. NS zet stopbussen in.

Vanwege werkzaamheden is het op beide dagen niet mogelijk om tussen 's-Hertogenbosch en Eindhoven te reizen. De stopbussen houden zaterdag en zondag halt op het Stationsplein, waar reizigers kunnen in- en uitstappen. De bussen stoppen viermaal per uur op het Stationsplein. Raadpleeg voor de juiste dienstregeling de website van de NS (www.ns.nl) of de NS-app.