Afbeelding
Foto: Peter de Koning

WERELDHUIS MAAKT GEBRUIK VAN TAL VAN NOVITEITEN

'Meer vrijheid voor dementerenden'

HENK VAN WEERT

Als komende week de 115 bewoners er hun intrek nemen, telt het Wereldhuis aan de Achterberghstraat ook tal van dementerende ouderen. Dankzij moderne technologie krijgen die echter meer bewegingsvrijheid dan voorheen. In het compleet vernieuwde Molenweide wordt gewerkt met zogeheten leefcirkels.

,,Onze cliënten die aan dementie lijden, krijgen een soort polshorloge om die hen elektronisch toegang verschaft tot de diverse ruimten én de afgesloten tuin. De armband kan per persoon worden ingesteld", vertelt Jan Kees Metz, die namens Zorggroep Elde niet alleen directeur is van het Wereldhuis, maar ook van Vinckenrode/Elisabethsdael aan de Mgr. Bekkersstraat en het Buitenhuis in Esch. Van de hedendaagse techniek wordt in het Wereldhuis uitvoerig gebruik gemaakt. Ook bijvoorbeeld bij de bereiding van maaltijden.

FLEXIBEL ETEN

Het huisvesten van ouderen met een uiteenlopende etnische achtergrond en culturele inslag, vergt immers op gebied van voeding voor de nodige creativiteit. Enthousiast vertelt Metz over de nieuwe kookapparatuur, die zowel in de grote keuken op de begane grond is te vinden, maar ook - in kleinere varianten - op de diverse afdelingen: de communitykeuken. ,,Een heuse noviteit die ons in staat stelt om flexibel in te spelen op de diverse culturen. Gerechten worden koud geportioneerd en nadat de cliënt een keuze heeft gemaakt in tien minuten tijd opgediend als een smakelijke warme maaltijd", belooft Metz.

Ook mensen die rond etenstijd een afspraak in het ziekenhuis hebben, kan hierdoor op een ander tijdstip toch een volledige maaltijd voorgeschoteld worden. Metz voorziet dat door deze nieuwe manier van werken minder eten weggegooid hoeft te worden. ,,De inkoop van voeding kunnen we beter inschatten."

De nieuwe manier van werken zorgt ervoor dat keukenpersoneel wordt omgeschoold tot gastvrijheidsmedewerkers. ,,Zij geven het sociale aspect van eten meer diepgang. Natuurlijk blijven er wel twee koks werkzaam. Onder meer om de voedselveiligheid te garanderen", zegt Metz.

REIKHALZEND

De directeur weet dat met name de vroegere Molenweide-bewoners reikhalzend uitkijken naar de terugkeer naar Boxtel. ,,Huize De Braacken in Vught was acht maanden lang een prima alternatief, maar het gebouw is gedateerd. Het is fijn als iedereen straks weer terug is. Het zal in het begin best allemaal wennen zijn. Ik ga ervan uit dat we komend najaar nog nodig hebben om van het Wereldhuis een goed lopend bedrijf te maken."

BOVENSTE FOTO: De donkere hal van het vroegere Molenweide, is omgebouwd tot een lichte ontvangstruimte die eenheid in verscheidenheid moet uitstralen. Het weerspiegelt de multiculturele afkomst van de bewoners die de komende week hun intrek nemen in het verpleeghuis aan de Achterberghstraat.


Bisschop Bekkers

Wim van Kreij uit Sint-Oedenrode verzorgt op dinsdag 12 september op uitnodiging van Heemkunde Boxtel een lezing over bisschop Bekkers. De presentatie gaat om 20.00 uur van start in zaal De Adelaar aan de Baroniestraat in Boxtel. De geestelijke, die op 9 mei 1966 overleed, was zes jaar lang bisschop van het bisdom 's-Hertogenbosch. Bekkers stond bekend om zijn moderne opvattingen in verschillende morele kwesties.

De kamers voor zware verpleegzorg hebben alle een eigen natte cel. De wastafel is geïntegreerd in een mobiele wand om toilet en douche af te sluiten. (Foto's: Peter de Koning).