Afbeelding
Foto: Peter de Koning

MOLENWEIDE VANAF KOMENDE WEEK WEER BEWOOND

Licht maakt wereld(huis) van verschil...

Na een tijdelijk verblijf van acht maanden in huize De Braacken te Vught, keren komende week de ouderen van woonzorgcentrum Molenweide terug naar huis. Het vertrouwde onderkomen van Zorggroep Elde heeft echter in de tussentijd een metamorfose ondergaan en is getransformeerd tot Wereldhuis. Daar worden ook senioren van buitenlandse afkomst uit Sefkat en Nieuw-Beekvliet verwelkomd.

HENK VAN WEERT

Deze week wordt de laatste hand gelegd aan de modernisering van het in 1972 als bejaardenhuis voor de zusters JMJ geopende gebouw aan de Achterberghstraat. De algemene ruimten worden ingericht, de elektra in orde gemaakt en de apparatuur aangesloten, vertelt directeur Jan Kees Metz van het Wereldhuis. Maandag verhuizen de bewoners van Nieuw-Beekvliet uit Sint-Michielsgestel, geboren in de voormalige Nederlandse koloniën. De drie dagen daarna keren de mensen van het voormalige Molenweide terug en donderdagmiddag nemen vervolgens ook de Turkse en Marokkaanse cliënten van Sefkat, die tijdelijk in verpleeghuis Liduina bivakkeerden, hun intrek.

'SPANNENDE WEEK'

,,Een spannende week", blikt Metz vooruit. ,,Niet alleen voor onze 115 cliënten, maar ook voor de medewerkers. Alles is nieuw, niet alleen de inrichting van het gebouw, maar ook de manier van werken." De verbouwing van Molenweide tot Wereldhuis heeft ervoor gezorgd dat het verpleeghuis met aanleunwoningen onherkenbaar is veranderd.

Dat blijkt al meteen bij binnenkomst waar een lichtstraat en ruime glazen wanden veel daglicht binnenlaten. ,,De kantoorruimten achter de oude balie zijn verdwenen. Hierdoor is een ruime ontvangsthal ontstaan die eenheid in verscheidenheid biedt. Als alles is opgeruimd en ingericht vind je hier onder meer Arabische invloeden, maar ook de sfeer uit bijvoorbeeld Indonesië en Suriname. Kijk, de riksja staat er al", toont Metz. Met gepaste trots laat hij vervolgens de islamitische gebedsruimten (mét wasgelegenheid) zien waar mannen en vrouwen gescheiden kunnen bidden. ,,De tapijten liggen diagonaal, in de richting van Mekka.

TUINKAMER

De kapel en de aula, beter bekend als Broeder Van Oirschotzaal, zijn de afgelopen twee jaar al opgeknapt en hebben tijdens deze verbouwing geen wijziging ondergaan. Op de verdiepingen rechts van de hoofdingang worden tachtig cliënten gehuisvest die zware verpleeghuiszorg nodig hebben. Elke kamer heeft een eigen natte cel, die via een mobiele wand af te scheiden is. Daarnaast zijn er recreatieruimten (met aangrenzend een tuinkamer) waar de bewoners overdag gezamenlijk verblijven. De in 2005 gebouwde etages boven de kapel zijn gereserveerd voor de aanleunwoningen.

Pagina 3: 'Meer vrijheid voor dementerenden'.

FOTO BOVEN: Woonzorgcentrum Molenweide aan de Achterberghstraat is de afgelopen acht maanden verbouwd tot Wereldhuis. Komende week nemen de bewoners er hun intrek. (Foto: Peter de Koning).