De cliënten van woonvorm Munsel poseren voor de schiettent op de Boxtelse kermis. Mede dankzij deze exploitant kan de groep elk jaar de kermis bezoeken. (Foto: Peter de Koning).
De cliënten van woonvorm Munsel poseren voor de schiettent op de Boxtelse kermis. Mede dankzij deze exploitant kan de groep elk jaar de kermis bezoeken. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BEWONERS WOONVORM MUNSEL ENTHOUSIAST NA BEZOEK AAN BOXTELSE KERMIS

Schieten in de roos, gillen in de Butterfly

MARIËLLE WIJFFELAARS

Het is al negen jaar traditie. Op kermismaandag gaan cliënten van woonvorm De Munsel met hun begeleiders naar de kermis. Een happening waar ze al dagen van tevoren naar uit kijken. Ook maandagavond waren tien cliënten weer van de partij en werd er volop genoten van al het vertier dat de Boxtelse kermis te bieden had.

Vrijwilliger Eddy van Hummel van woonvorm De Munsel lanceerde in 2008 het idee om met een groep bewoners met een lichamelijke beperking naar de kermis te gaan. Piet Welsing van schietsalon Cherokee zegde meteen zijn medewerking toe en ook de exploitanten van cafetaria Mikies en de snoepkraam beloofden mee te werken om van het kermisbezoek een groot succes te maken. ,,En dat nu al negen jaar", legde Van Hummel maandag uit. ,,We zouden alleen graag willen dat de kermis voor meer mensen met een beperking toegankelijk zou zijn. Daar zetten we ons echt voor in."

I LOVE YOU

Breed lachend maar ook een beetje zenuwachtig kwamen de tien cliënten aan op de Boxtelse kermis. Onderweg naar het Breukelsplein passeerde de groep verschillende cafés en werd er gevraagd om koffie. ,,Straks jongens, eerst gaan we drie keer over de kop in allerlei enge attracties", zei medewerkster Els Russon. Bewoner René zag dat niet zo zitten: ,,Doe niet zo eng."

De kraam met het alom bekende touwtje trekken was een stuk populairder bij de groep. Karlinne koos voor een setje met make-up. ,,Dan ben ik straks nog mooier." En René's ogen vielen meteen op een bruine beer met de boodschap 'I love you' erop. Juichend sloot hij de beer in zijn armen. ,,Ik hou van beren."

NIET IN ECLIPS

Bij het passeren van de spectaculaire attractie Eclipse, bleef het gezelschap even staan kijken. Maar op de vraag van Van Hummel wie er met hem mee wilde gaan, bleef het stil. ,,Ga jij ook niet mee, Dirk?" vroeg de vrijwilliger. Dirk reageerde ad rem: ,,Wil je me graag dood hebben ofzo?"

Enthousiast gejuich vanuit één van de rolstoelen. René wilde heel graag in de attractie Butterfly, bekend als de ouderwetse rups. Vorig jaar ging hij nog in de Break Dance, maar vond dat toch wel erg heftig: ,,Ik werd ziek." Van Hummel: ,,Alle lof voor de medewerkers van de attractie. René is niet de lichtste en werd door twee sterke mannen in de Break Dance getild. Hij genoot, maar daarna was hij niet lekker."

De Butterfly is een veiligere keuze voor de durfal. Carolien wilde het er ook wel op wagen en samen met twee begeleiders nam het tweetal plaats in de attractie. Tijdens het ritje werd er volop gezwaaid naar hun vrienden en René durfde zelfs even zijn handen omhoog te doen om te proberen de flos te pakken te krijgen. Helaas ging deze nét aan zijn neus voorbij... Dolenthousiast kwam het tweetal uit de attractie. ,,Dat was keileuk", vond Carolien. ,,Misselijk? Nee hoor, dat ben ik helemaal niet."

En dat bleek ook wel bij aankomst op de Markt. Op het terras van cafetaria Mikies kreeg de groep wat te drinken en een snack aangeboden. Carolien smikkelde van de frikandel, inderdaad, niks geen misselijkheid...

ZO DANKBAAR

Het was daarna nog niet uit met de pret, want bij de schiettent mocht er nog geschoten worden om zo een mooie prijs te bemachtigen. Karlinne moest toegeven dat Dirk duidelijk beter was dan zij. Hij wist namelijk álle doelen te raken. ,,Ik ben er gewoon heel goed in", legde Dirk uit. ,,Voor mij is dit het leukste van de hele kermis."

Met een zuurstok in de hand én een oliebol voor onderweg vertrok de groep weer richting De Munsel. ,,Het was weer een feestje", vond Russon. ,,Ze hebben genoten en wij dus ook." Van Hummel: ,,We zijn de schiettent, snoepkraam en Mikies zo dankbaar. Dankzij hen kunnen wij onze mensen een fijne avond bieden."

Het tweetal hoopt dat volgend jaar nog meer Boxtelaren met een beperking de kermis kunnen bezoeken. ,,We zijn bezig met plannen voor een prikkelvrij bezoek. Het moet toch mogelijk zijn om zoiets in Boxtel te organiseren?"