Bundeling kunst en cultuur in derde week september

Een week lang gekukeleku in Boxtel

Al jaren kent de gemeente Boxtel na afloop van de zomervakantie een drukke, vaak héél drukke septembermaand vol culturele festiviteiten. Dit jaren bundelen de diverse organisatoren hun krachten in de QQLQ Kunst- en cultuurweek. Van zaterdag 16 tot en met zondag 24 september staat Boxtel bol het culturele ge-kukeleku...

Een concert met grootouders en kleinkinderen van alle harmonieën en fanfares die de gemeente telt, een culinaire route door het centrum van Boxtel, de Uitmarkt, Bockesprongen, Dommeltheater en Circo Circulair: het is slechts een greep uit de evenementen die deel uitmaken van de QQLQ Kunst- en Cultuurweek Boxtel. Een groot deel van de lokale stichtingen en initiatieven op het gebied van kunst en cultuur heeft de krachten gebundeld en staat aan het roer van deze verrassende periode tussen 16 en 24 september.

EIGENZINNIG

Een gesprek tussen vertegenwoordigers van initiatieven op het gebied van kunst en cultuur en Centrummanagement Boxtel leidde tot QQLQ. Een eigenzinnige naam die inspireert en verbaast en waarin de klanken Kunst, Cultuur en Circulair zitten, meldden bedenkers Ferdy Steger en Roeland Heesbeen begin juli al.

Een versterking van de samenwerking komt alleen maar ten goede aan de kwaliteit van evenementen, benadrukten centrummanager Berry Dankers en Paul van Alphen, die onder meer betrokken is bij de Uitmarkt en Dommeltheater. Ook belangrijk: kunst en cultuur worden via dit meerdaagse festival in de etalage gezet.

OOK REGIONAAL

Podium Boxtel, Bockepruik, Brede Scholen Boxtel, Media Villa, Boxtelse Buren, De Rode Draad, Dommeltheater, Kunst Stichting Boxtel, Centrummanagement, Kunstlicht99, Circo Circulair, Brabants Centrum: al deze partners werken mee aan QQLQ. Het doel is om niet alleen mensen ín Boxtel, maar ook daarbuiten kennis te laten maken met het rijke culturele aanbod in deze gemeente.

De kop en de staart van de Kunst- en Cultuurweek worden gevormd door de Uitmarkt, Bockesprongen, atelierroute De Rode Draad, Dommeltheater, Kunst op Stapel en het nieuwe Circo Circulair. Laatstgenoemd evenement wil het thema circulaire economie verbinden met kunst en cultuur. Biomimicry, het imiteren van ideeën uit de natuur, zal onderdeel van het programma zijn.

CULINAIRE ROUTE

Naast de goedgevulde weekenden zijn er op doordeweekse dagen tal van extra's op basisscholen en zetten horecaondernemers in het centrum een culinaire route uit. Bovendien krijgt de modezondag een artistieke invulling, wordt voorafgaand aan het Dommeltheater een race voor kinderen met mini-dino's georganiseerd en start in een leegstaand winkelpand een expositie over vijf keer elf jaar openbaar carnaval in Boxtel, een jubileum dat begin december officieel wordt gevierd.