Kermis Boxtel:

veel publiek,

weinig gedoe

MARC CLEUTJENS

Een leuke en soms drukke kermis zonder noemenswaardige incidenten. Zo omschreef ambtenaar en coördinator Richard Schuurs deze week het verloop van de zesdaagse kermis in Boxtel. Na een kletsnatte start beleefde Boxtel een aantal zonnige kermisdagen en natuurlijk een spetterende vuurwerkshow op dinsdagavond.

De vuurwerkshow kan al jaren rekenen op een massale toestroom van publiek. Dat was dinsdagavond niet anders. Honderden belangstellenden verzamelden zich rond de gemeentevijver, waar een kwartier lang honderden schitterende vuurpijlen werden afgevuurd. Veel bezoekers keerden daarna terug naar de kermisterreinen, waar het tot in de kleine uurtjes gezellig druk was. De terrassen zaten mede dankzij het zomerse weer stampvol.

HORECATELEFOON

Volgens Schuurs werd alleen vrijdagavond een klein incident gemeld. Op de Markt dreigde een vechtpartij te ontstaan maar mede dankzij kordaat ingrijpen van omstanders en politie kon de ruzie in de kiem gesmoord worden. ,,We hebben veel baat bij de horecatelefoon", vertelt de kermisambtenaar. ,,Nauwe samenwerking tussen gemeente, politie en horecaondernemers werpt al jaren zijn vruchten af. Met één druk op de knop kunnen we een incident melden en wordt er ingegrepen." Cameratoezicht en inzet van een beveiligingsbedrijf maken de bestrijding van overlast makkelijker.

Hoewel niet alle kermisbazen even tevreden waren over het aantal bezoekers, weet Schuurs dat de meesten tevreden zijn. ,,Ik kan natuurlijk niet in de boeken kijken, maar hoor goede verhalen. Veel kermisbazen geven aan dat ze graag in Boxtel staan en willen terugkeren. Vanavond ontmoette ik er zelfs een paar die er dit jaar niet staan, maar toch een kijkje komen nemen. Waarom? Omdat ze de sfeer in Boxtel zo gezellig vinden."

De gevarieerde opzet van de kermis, met attracties voor jong en oud op zowel de Markt als het Breukelsplein, levert veel goede reacties op. Schuurs: ,,Ik zie veel mensen genieten en dat is een goede graadmeter."