Afbeelding
Foto: Thomas Steinmetz

BOXTELSE DELEGATIE BEZOEKT DRUKKE SÄUBRENNERKIRMES

Weg plaveien voor zestig jaar jumelage

MARC CLEUTJENS

In aanwezigheid van een bescheiden Boxtelse delegatie hebben de inwoners van de Duitse jumelagestad Wittlich afgelopen weekend de jaarlijkse Säubrennerkirmes gevierd. Tijdens de kermis kwam ook de toekomst van de stedenband met Boxtel ter sprake.

Volgens voorzitter Arjen Witteveen van het jumelagecomité Boxtel-Wittlich wordt langzaam maar zeker de weg geplaveid voor de viering van zestig jaar vriendschap in 2019. De leden van het comité hebben hier eerder al met een delegatie van het Boxtelse gemeentebestuur over gesproken. ,,In Wittlich is ons duidelijk geworden dat de betrekkingen nog altijd hartelijk zijn", blikt Witteveen terug. ,,Maar zoals wethouder Herman van Wanrooij maandag tijdens een bijeenkomst in de Wittlicher synagoge aangaf, is het ook belangrijk dat zo'n stedenband gedragen wordt door inwoners."

Het doet de voorzitter deugd dat een aantal kunstenaars uit de jumelagestad eind september weer naar Boxtel reist en gaat meedoen aan kunstmanifestatie De Rode Draad. De groep was al eerder te gast in Boxtel; kunstenaars uit deze gemeente waren al eens te gast bij de manifestatie 'Kunst an Hecken und Zäunen' in Wittlich. ,,Wat me ook verheugt is dat een groep inwoners later dit jaar een ontspannen bezoek wil brengen aan Boxtel. Voorzitter Irmgard Sitter van het jumelagecomité in Wittlich denkt makkelijk een touringcar te kunnen vullen."

Op bestuurlijk niveau ligt een uitnodiging klaar voor het gemeentebestuur van Boxtel. Dat is welkom tijdens een Europees getinte manifestatie in Wittlich, waar ook vertegenwoordigers van de drie andere jumelagegemeenten present zijn. Dat zijn Brunoy (Frankrijk), Wellingborough (Engeland) en Zossen (voormalig Oost-Duitsland).

Voorzitter Witteveen vertelde deze week dat de Säubrennerkirmes massaal werd bezocht. Vanwege regenval viel de officiële opening deels in het water. Naast een grote kermis bestaat het festijn uit een grote braderie waar massaal varkens aan het spit worden geregen. Ook is er een optocht, veel live muziek en een wijnproeverij voor genodigden. Daar hebben de delegatieleden uit Boxtel zich sterk gemaakt voor de Nederlands-Duitse vriendschap die in 2019 zestig jaar bestaat en - als het aan voorzitter Witteveen ligt - uitgebreid gevierd wordt. ,,Met het comité en het gemeentebestuur willen we de komende tijd in beeld brengen welke ideeën er leven. Want het is zo 2019..."

FOTO BOVEN: Burgemeester Joachim Rodenkirch van Wittlich ontving met echtgenote Elisabeth de Boxtelse delegatie. Die bestond uit wethouder Herman van Wanrooij en jumelagevoorzitter Arjen Witteveen en hun beide echtgenotes Anita en Hetty. (Foto: Thomas Steinmetz).


Dode vogels in Dommel Boxtel

Naar aanleiding van het bericht met bovenstaande titel in Brabants Centrum vorige week, wil ik reageren omdat ik met een aantal vragen zit en misschien ik niet alleen.

Al tientallen jaren woon ik met genoegen op een mooie plek in Boxtel, met uitzicht op het Smalwater. Het is me opgevallen dat de laatste jaren frequenter en met grotere hoeveelheden brood en andere etensresten 'gedumpt' worden in het water van dit riviertje. Gebeurde dit aanvankelijk in kleine stukjes door kinderhandjes, nu door volwassenen die even hun etensresten in het water gooien (soms hele broden tegelijk), omdat ze kennelijk geen last hebben van een bezwaard gemoed om voedsel weg te gooien, omdat het 'voor de eendjes' is...

Geen idee of deze mensen zich realiseren wat de gevolgen kunnen zijn van hun gedrag, maar het is toch logisch dat door deze handelswijze een rattenplaag op de loer ligt? En dat de waterkwaliteit ernstig wordt aangetast? En dat het waterschap nog meer moeite moet doen om een goede waterkwaliteit te handhaven? En als dit zo doorgaat, elke Boxtelse ingezetene meer zal moeten gaan betalen aan watersysteemheffing? (Kijk uw jaarafrekening er maar op na: elk jaar betaal je bij, omdat deze heffing niet opgenomen is in uw voorschot, zie kleine lettertjes).

Ik ben geen deskundige, weet niets van de reden van de sterfte van deze vogels (eenden), maar weet wel dat ons voedsel het organisch leven in het water aantast; het is er niet voor bedoeld, ook al zijn er mensen die het goed bedoelen... Misschien is het goed om hier eens bij stil te staan als u brood over heeft?

Misschien kan een heel oud recept ook uitkomst bieden?

Recept Wentelteefjes:

Nodig: 1/2 theelepel anijs- en 1/2 theelepel korianderpoeder, eventueel kaneelpoeder; 1 deciliter melk; 1/2 eetlepel stroop; 3 sneetjes oud brood; olie of boter om te bakken.

Strooi de poeder door de melk, roer de stroop er door en leg het brood te weken in deze melk. Verwarm olie of boter in de pan en bak de sneetjes aan beide zijden bruin. Smakelijk!

        ANNELIES SLOOTS


Blauwe zone

Wat betreft het parkeerbeleid van de gemeente Boxtel inzake de blauwe zone in het centrum. Vijfmaal geprobeerd gemeente Boxtel te bereiken over het parkeerbeleid en zou daarover teruggebeld worden, maar helaas weer geen contact. Er is geen bezoekersregeling zoals bijvoorbeeld in Tilburg waar men 50 cent per twee uur betaalt voor een bezoeker. De gemeente Boxtel moet zich niet verstoppen achter de rug van de uitvoerders van het parkeerbeleid.

        AD JUSSEN


Rommelmarkt

Gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat in Boxtel is zaterdag 2 september het decor van een gratis rommelmarkt. De markt duurt van 13.00 tot 16.00 uur. Mensen die een tafel à vier euro willen huren, kunnen bellen naar (0411) 60 10 36 of 06-10 11 18 77.