Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GILDEBOEK VAN 'EDELE RIDDER SINT-JORIS' TE ZIEN IN MUBO

Opnieuw terug in Boxtel. Nu voorgoed

In 1950 had heemkundevoorzitter Piet Dorenbosch het al vijf jaar in bruikleen voor onderzoek. En in 1994 was het te zien tijdens het Herfstfestijn in een expositie. En afgelopen zondag kreeg het een plaatsje in museum MuBo. Een in 1762 herschreven boek met het reglement en de namenlijsten van het Oude Gilde van den Edelen Ridder Sint-Joris is opnieuw terug in Boxtel. ,,En nu voorgoed", aldus gildehoofdman Jacques Habraken.


HENK VAN WEERT

Enkele dagen eerder had een deputatie van het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris het 18e-eeuwse gildeboek, met daarin een kopie van het oorspronkelijk in 1528 opgetekende reglement van een van haar voorlopers, opgehaald uit Het Utrechts Archief dat ook voor een digitale kopie heeft gezorgd. Brabants Centrum publiceerde er vorige week uitvoerig over. Maar sinds zondag is het kostbare archiefstuk ook voor het publiek te zien. Het gilde droeg het sierlijke handschrift over aan museum MuBo. Tijdens een bijeenkomst met enkele tientallen genodigden ondertekende gildehoofdman Habraken een bruikleenovereenkomst met MuBo-voorzitter Maria Voets. Daarna was het boek in een speciale vitrinetafel te bewonderen, opengeslagen op het eerste blad.

TWEE KEER EERDER

De overdracht gebeurde in het bijzijn van enkele leden van de familie Van Rijckevorsel. Hun vader, de in 1967 overleden jonkheer René, kreeg op enig moment het gildeboek in bezit. In 1950 liet hij het zien tijdens een grote gildetentoonstelling in Esch en daar kwam hij in contact met de toenmalige heemkundevoorzitter Dorenbosch. Die kreeg het boek vijf jaar in bruikleen om te bestuderen en maakte er een uitgebreide studie van. Hij publiceerde erover in een artikelenreeks in deze krant.

In 1994, tijdens een expositie in het gemeentehuis die werd ingericht ter gelegenheid van het Herfstfestijn, was het boek even terug in Boxtel. Even tevoren had toenmalig burgemeester Jan van Homelen gepleit voor de heroprichting van een plaatselijk gilde en om die oproep kracht bij te zetten had Manon Pel een brochure gemaakt waarin werd verhaald over de in de 19e eeuw verdwenen schuttersgilden.

ACHTER GLAS

Sinds vorige week is het gildeboek terug in Boxtel en dat is definitief, benadrukte gildehoofdman Habraken. Hij gaf in MuBo zondagochtend een korte toelichting op de inhoud van het boek, waarin de regels zijn opgenomen waaraan gildebroeders in vroeger eeuwen moesten voldoen. Ook schetste hij de wijze waarop Het Utrechts Archief, waar de familie Van Rijckevorsel uit Berlicum het document na het overlijden van jonkheer René onderbracht, bereid werd gevonden om het boek over te dragen aan het huidige gilde. Met de bijna zeventig jaar geleden in deze krant opgetekende woorden van René van Rijckevorsel, dat het boek terug naar Boxtel moest als daar weer een gilde zou worden opgericht, overtuigde gildebroeder en heemkundelid Cor van Vught de rijksarchivaris om het archiefstuk af te staan.

Jonkvrouwe Jacoba den Drijver- van Rijckevorsel zei na de overdacht blij te zijn dat het gildeboek terug is in Boxtel. ,,Toen de vraag kwam, was onze familie het er snel over eens om hieraan mee te werken. We komen graag nog eens terug om het boek in alle rust te bekijken en hopelijk kan het dan van achter het glas vandaag gehaald worden."

BOVENSTE FOTO: Oud-burgemeester Jan van Homelen bekijkt het gildeboek in de vitrine met onder meer de zussen Jacoba en Maria van Rijckevorsel en MuBo-voorzitter Maria Voets.

KLEINE FOTO: Titelpagina uit het in 1762 herschreven 'Register der Oude Gilde van den Edelen Ridder Sint-Joris in de vrije Baronie van Boxtel'. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding