Tijdens de wedstrijd worden met een kruisboog pijlen afschoten op een met pauwenveren getooide houten koningsvogel in de ruim twaalf meter hoge schutsboom. (Foto: Peter de Koning).
Tijdens de wedstrijd worden met een kruisboog pijlen afschoten op een met pauwenveren getooide houten koningsvogel in de ruim twaalf meter hoge schutsboom. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Jessica Spitters nieuwe Boxtelse kermiskoning

De wedstrijd kruisboogschieten om de titel kermiskoning van het Boxtelse gilde Sint-Barbara & Sint-Joris is zondag gewonnen door Jessica Spitters. Haar echtgenote André, deken-schrijver van de schuts, schoot in de dertiende ronde de koningsvogel bijna doormidden. In de beurt erna hoefde de pijl de gespleten blok hout slechts te 'aaien' om hem uit de ruim twaalf meter hoge schutsboom te laten vallen. Maar met een voltreffer eiste Jessica het zilveren wisselschild op.

Sinds de heroprichting in 1996 heeft het Boxtelse gilde een patent op taaie koningsvogels. Meermalen duurde het koningschieten uren en uren aan een stuk. Ook zondag viel het doel pas na drie uur aan de voeten van de winnares. Die toonde zich dolgelukkig met de overwinning. ,,Die was voor ons pap!", zei ze toen de laatste voltreffer de vogel had geslecht en ze werd gefeliciteerd. Ze doelde daarmee op de enkele jaren geleden overleden gildebroeder Frans Heerschop, die als chroniqueur tal van gildebijeenkomsten vastlegde voor het nageslacht. Het kermisschieten is een informele wedstrijd waaraan buiten de gildeleden ook hun familie mee mag doen. De zeventien deelnemers losten liefst 216 schoten; 86 keer werd gemist.

NIEUW KONINGSSCHILD

Het is de gewoonte binnen het gilde dat de gildekoning die in april het tweejaarlijkse officiële koningschieten heeft gewonnen, tijdens het kermisschieten zijn zilveren koningsschild presenteert. Ad van Boxtel hield die traditie in ere en schonk het gilde een ontwerp van zijn kleindochter Bregje (20) die crossmedia design studeert aan de Kunstacademie in Enschede. Ze koos voor een moderne vormgeving, gebaseerd op een lasmasker (haar opa was immers machinebankwerker). Dat is versierd met de geschubde huid van de draak uit het verhaal van patroonheilige Sint-Joris.

FOTO RECHTS: Jessica Spitters werd met een zilveren wisselschild en een feestelijke hoed getooid als kermiskoning van het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris. (Foto: Henk van Weert).

FOTO ONDER: Tijdens de wedstrijd worden met een kruisboog pijlen afschoten op een houten, met pauwenveren versierde koningsvogel in de ruim twaalf meter hoge schutsboom. (Foto: Peter de Koning).

Jessica Spitters werd met een zilveren wisselschild en een feestelijke hoed getooid als kermiskoning van het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris. (Foto: Henk van Weert).